שתף קטע נבחר

החלטת אונסק"ו לגבי ירושלים נותרה על כנה

מכסיקו וברזיל הביעו הסתייגות מההחלטה השנויה במחלוקת, אך לא התקיימה הצבעה מחודשת

 

החלטה שהטילה ספק בקשר היהודי להר הבית  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
החלטה שהטילה ספק בקשר היהודי להר הבית (צילום: AFP)

 

ההחלטה שבה גינה ארגון אונסק"ו את ישראל על פעולותיה בירושלים נותרה על כנה, אף שמכסיקו הודיעה מוקדם יותר (יום ג') כי תדרוש הצבעה חוזרת בנדון. ברזיל ומכסיקו הגישו הסתייגויות בנוגע להחלטה, אך דבר לא השתנה ולא התקיים דיון מחודש בנוגע למקומות הקדושים בעיר. ממשרד החוץ נמסר כי בהנחיית ראש הממשלה, פעלו אנשי המשרד מול ממשלת מכסיקו על מנת לשנות את דפוס הצבעתה. "בעקבות זאת ביקשה מכסיקו לשנות את הצבעתה מתמיכה להימנעות. פעילות זו תימשך, אנו מצפים מכל המדינות לתמוך בעמדת ישראל בנושא".

 

לאחר שמכסיקו הגישה את בקשתה לדיון חוזר, הודיע משרד החוץ שלה על החלפת השגריר המכסיקני לאונסק"ו, יהודי שסירב להצביע בעצמו בעד הצעת הפלסטינים ואף יצא מהאולם.

מחלוקת עולמית על הזיקה היהודית להר הבית  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחלוקת עולמית על הזיקה היהודית להר הבית (צילום: AFP)
 

השגריר השתתף בהלווייתו של שמעון פרס, ולאחריה התחייב בפני הנשיא ראובן ריבלין ובפני גורמים שונים במשרד החוץ שיצביע נגד ההחלטה באונסק"ו. אך לבסוף קיבל הוראה מבכירים במכסיקו להצביע בעדה. הוא סירב לעשות זאת ואף יצא מהאולם אך איפשר לגורם אחר בדרג נמוך ממנו להצביע. בהמשך התעורר זעם גדול בקהילה היהודית נוכח ההחלטה, והיו אף מי שכינו אותו "בוגד". כך למעשה פיטוריו של השגריר לאונסק"ו סייעו בהרגעת הרוחות בקהילה היהודית.

 

מכסיקו הודיעה לפרוטוקול על שינוי עמדתה - מתמיכה להימנעות, ונימקה את עמדתה החדשה בכך שהטקסט פוגעני ולא מאוזן כלפי העם היהודי והקשר ההיסטורי שלו לירושלים. בנוסף למכסיקו ביקשה ברזיל, שגם היא תמכה בהחלטה הקודמת, להביע את חוסר נוחותה מהטקסט למרות השיפורים שהוכנסו בו ואותתה שתתקשה לתמוך בנוסח הזה בהצבעות הבאות.

 

מימין: שגריר ישראל באונסק"ו ומשמאל: אנדרס רומר, שגריר מכסיקו באונסק"ו ()
מימין: שגריר ישראל באונסק"ו ומשמאל: אנדרס רומר, שגריר מכסיקו באונסק"ו
 

שגריר ישראל לאונסק"ו, כרמל שאמה הכהן: "אנחנו לא מוותרים ונלחמים עד הסוף ונגד כל הסיכויים, אתמול הייתי בקשר רציף עם השגריר המכסיקני שממש נכנס ללבי ובשיחה האחרונה עדכן אותי שפיטוריו בלתי נמנעים אך לפחות אנחנו יכולים לחייך כי הצלחנו לשנות את עמדת מכסיקו באופן ודאי לעתיד. מייד אמרתי לו למה רק לעתיד אם עדיין אפשר לשנות את ההצבעה הזו?, והצגתי בפניו את הפרצה בתקנון אונסק"ו שמאפשרת זאת".

 

שגריר מכסיקו לאונסק"ו הגיב בחיוב: "אני חייב לעדכן את נשיא מכסיקו. תן לי לרוץ לטפל בכך". השגריר הישראלי אמר כי פיטורי שגריר מכסיקו הם חדשות רעות, "מדובר בידיד אמת של ישראל אבל שינוי דפוס ההצבעה ההיסטורי של מכסיקו לטובת ישראל הוא הישג דיפלומטי ומורלי עבור ישראל והמשך המגמה של שחיקת התמיכה בפלסטינים". לבקשת שגריר ישראל אישר מנכ"ל משרד החוץ להפעיל את המשלחת וכן להגיע לאולם הדיונים למאמצים דיפלומטיים אחרונים למרות שמדובר ביום שני של חג ושבתון בכל נציגויות ישראל בעולם.

 

"ישראל: כוח כובש"

בהחלטה שקיבלה אונסק"ו בשבוע שעבר, אימץ הוועד המנהל של הארגון (בהשתתפות 58 מדינות) את ההצעה הפלסטינית המטילה ספק בזיקה היהודית להר הבית ולכותל המערבי בירושלים. 24 מדינות תמכו בהחלטה שבה אין אזכור לקשר היהודי לאתרים הקדושים שאותם מכנים בשם "מסגד אל-אקצה" ו"חראם אל-שריף". שש מדינות התנגדו, 26 נמנעו ושני נציגים נעדרו. ישראל מוגדרת בהחלטה 15 פעמים כ"כוח הכובש".

 

לקריאת ההחלטה של אונסק"ו - לחצו כאן

 

במהלך הדיונים היה סירוב עיקש לאזן את ההחלטה עם אזכור השם היהודי לצד השם המוסלמי. בין היתר אישררו חברי אונסק"ו את "החשיבות של העיר העתיקה בירושלים וחומותיה לשלוש הדתות המונותיאיסטיות", אך מציינים כי "אין בהחלטה זו להשפיע על החלטות מועצת הביטחון והעצרת הכללית של האו"ם ביחס לסטטוס החוקי של פלסטין וירושלים".

 

בהחלטה מביעים חברי אונסק"ו צער על החלטת ישראל ליישם את ההחלטות הקודמות של הארגון ביחס לירושלים. חברות אונסק"ו הביעו "גינוי עמוק" לישראל המוגדרת כ"כוח הכובש" על המשך החפירות במזרח ירושלים, "ובעיקר סביב העיר העתיקה". אונסק"ו שבה ודורשת מישראל לחדול מעבודות אלו.

 

אונסק"ו קראה לישראל להשיב את הסטטוס קוו למסגד אל-אקצה: "מגנים בחריפות את ההסלמה באלימות הישראלית נגד אנשי הווקף ונגד חופש התפילה שלח המוסלמים באל-אקצה". בהחלטה מגנים בתוקף גם את "התקיפות החוזרות והנשנות מצד פעילי ימין קיצוני ואנשי כוחות הביטחון. אנו קוראים לישראל, הכוח הכובש, לנקוט את הצעדים ההכרחיים למנוע פרובוקציות שפוגעות בקדושת אל-אקצה".

 

אונסק"ו גינתה את הכניסה למסגדים, כולל כניסה של אנשי רשות העתיקות, ואת מעצרם של מתפללים מוסלמים. כמו כן גינו את ההגבלות על כניסת מתפללים להר הבית. בהחלטה מציינים כמה אירועים שבהם נכנסו כוחות הביטחון למסגדים. ישראל גם נקראת להפסיק את עבודת השיקום והשחזור הארכיאולוגיות ב-18 אתרים מסביב להר הבית.

 

ארגון האו"ם גם גינה את ההחלטה להקים רכבל בעיר עתיקה וכן את תוכניות הבנייה ב"בית הליבה" ו"בית שטראוס". עוד גינו את תוכנית "מעלית הכותל" שתקשר בין הרובע היהודי לרחבת התפילה. אונסק"ו גם קובעת כי "שער המוגרבים הוא חלק אינטגרלי ובלתי ניתן להפרדה ממתחם אל-אקצה". בהחלטה, מגנות המדינות את העבודות שהתבצעו באזור זה ואת "יצירתה של רחבת תפילה חדשה מדרום לשער המוגרבים".


פורסם לראשונה 18/10/2016 08:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הטלת ספק בזיקה היהודית להר הבית
צילום: רויטרס
מומלצים