שתף קטע נבחר

הכירו: הפיתוחים הפשוטים שמקלים על חיי המבוגרים

במסגרת לימודי התואר ההנדסי שלהם יצרו סטודנטים לביומכאניקה שיקומית פתרונות יצירתיים פשוטים לשיפור התפקוד היומיומי של מבוגרים הסובלים ממוגבלות בתנועה ובתפקוד. "זה חלום. עבדנו בשביל זה קשה", אומר יניב שראה איך כיסא גלגלים שתכנן עבור יורי בן ה-70 המתקשה להתנייד גורם לקשיש לחייך ו'לטוס' במסדרונות

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

תשומת לב משנה חיים. לא בכל יום מקבלים בני הגיל המבוגר הזדמנות לשפר באופן משמעותי את איכות חייהם בזכות סטודנטים לתואר ראשון. לאחרונה סטודנטים בקורס ביומכניקה שיקומית של המחלקה להנדסת מכונות במכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה, סיפקו לקשישים פתרונות יצירתיים לשיפור חיי היום יום וכך זכו להיחשף לעולמם המורכב של בני הגיל השלישי.

  

"במהלך השנה האחרונה החלטנו לחבר את הסטודנטים לבית האבות בראט בכרמיאל, במטרה לתכנן ולייצר לעשרות הקשישים במקום מרחב פעילות, משטחי עבודה ומוצרים שיקלו על חייהם ויעזרו בשיקומם". מספרת ד"ר אורית בראון בנימין, חברת סגל במחלקה להנדסת מכונות ומרכזת התמחות ביו-מכאניקה במכללה.

 

"שיתוף הפעולה עם בית האבות נולד מהארה שנתן לי רועי שטרית, בוגר המחלקה. הוא שאל האם לא הגיע הזמן לטפל בבני הגיל השלישי, כולנו נהיה זקנים יום אחד הוא אמר וחשוב שנייצר פתרונות אמיתיים לאוכלוסייה הזו", הוא צדק, באותו הרגע הוחלט שהשנה נרתם למען הקהילה המבוגרת". 

  

עוד במדור 60 פלוס:

מבוגרים: 7 אימוני כושר למתחילים

למה בגיל המבוגר חושי הריח והטעם נחלשים ולמה זה מסוכן

כוכבת אינסטגרם בת 88 שמסרבת להתבגר

 

במעבדה: מפתחים מתכננים את הכיסא למען יורי שיכול לתפקד רק ביד אחת (באדיבות: מכללת אורט בראודה) (באדיבות: מכללת אורט בראודה)
במעבדה: מפתחים מתכננים את הכיסא למען יורי שיכול לתפקד רק ביד אחת(באדיבות: מכללת אורט בראודה)
 

למען יורי: פיתוח כיסא גלגלים

אחד הפיתוחים היצרתיים היה של הסטודנטים יניב קסטיאל ושמואל לוי אשר פתחו מתקן לניהוג כיסא גלגלים ידני ביד אחת עבור יורי, שעבר שבץ מוחי וכעת בעל יד אחת תפקודית. יורי משתמש בכסא גלגלים ידני ונדרש לעזרה של הצוות המטפל כאשר הוא מבקש להתנייד. יניב ושמואל ראו כי נדרש מתקן שיאפשר ניהוג עצמאי של כסא הגלגלים ביד אחת, בכדי לטפח את תחושת העצמאות של יורי.

 

הסטודנטים תכננו ובנו על כסא גלגלים סטנדרטי של בית האבות התאמה של ידית המתממשקת לגלגל הקדמי של כסא הגלגלים, בתוספת גלגל ומנוע שנלקח מקורקינט ממונע הנמצא מתחת למושב המשתמש. בוצעה הגבלת מהירות למנוע, כדי להבטיח נסיעה בטוחה ואיטית ברחבי בית האבות. בנוסף סופקו שני מצברים נטענים לצורך הפעלת המנוע. המנגנון מאפשר נהיגה עצמאית של המשתמש.

 

צפו ביורי מקבל את הכיסא החדש: 

 

מבינים שיש להם יכולת לשנות חיים

במהלך שיתוף הפעולה בקורס הצלחו הסטודנטים לתכן ולייצר שבעה פרויקטים למען דיירי בית האבות. "יצרנו מודל המיישם את הרגל השלישית של האקדמיה, תרומה לקהילה כל זאת למען מגזר הגיל השלישי הצמא לפתרונות הנדסיים. הפרויקטים שנבחרו בקורס נתמכו על ידי הקרן לשותפות ביחד כרמיאל - משגב- פיטסבורג, וכך לא נדרשה הוצאה כספית מצד הקשישים". מספרת ד"ר בראון בנימין.

 

"מרגש לראות איך סטודנטים להנדסת מכונות מגלים שהם יכולים לתמוך ולעזור לקהילה באמצעות ההכשרה והיכולות שרכשו במהלך הלימודים". היא משתפת. "הם סיפרו כי בזמן העבודה על הפרויקטים הם הבינו שיש להם את היכולת לשנות את הסביבה שבה אנשים חיים, כי רוב האנשים נתקלים בבעיות יומיום חומריות יותר מאשר רוחניות. הם ראו והבינו כי ישנה אוכלוסייה שלמה הנופלת בין הכיסאות כי הם לא נמצאים במיקום הנכון של ההתפלגות פעמון הגאוס, ואוכלוסייה זו זקוקה לתמיכה מוגברת הרבה יותר מהאוכלוסייה הרגילה ויש להם את היכולת לעשות זאת".

 

אמין ונאג'י מתכננים ובונים עמדה פשוטה למען הדיירים (באדיבות: מכללת אורט בראודה) (באדיבות: מכללת אורט בראודה)
אמין ונאג'י מתכננים ובונים עמדה פשוטה למען הדיירים(באדיבות: מכללת אורט בראודה)

פיתוח עמדה לשימור השימוש בחושים

פיתוח נוסף היה של הסטודנטים אמין טריף ונאג'י חטיב. השניים יצרו עמדת גרייה חושית לדיירים הסיעודיים של בית האבות. "ראינו כי כ 8-10 מהדיירים במחלקה מקבלים "גרייה חושית" על ידי מדריכת התעסוקה. הגרייה החושית מטרתה לשמר את השימוש בחושים אצל בני הגיל השלישי במצב ירוד", מספרת ד"ר בראון בנימין.

 

"המתקן שפותח על ידי הסטודנטים מכיל את כל האביזרים השונים הנדרשים לטיפול בקשיש, שכן הוא מתכוונן בגובה, בזויות ובמפתח ובכך הוא נגיש למכולם בצורה מלאה. גם למי שבשכיבה, ישיבה בכיסא גלגלים או בכורסא גריאטרית. עוד פרמטרים חשובים, המתקן נייד ומאפשר אפסון".

 

עמדות לשתילה וגינון של מתן ויגאל  (באדיבות: מכללת אורט בראודה) (באדיבות: מכללת אורט בראודה)
עמדות לשתילה וגינון של מתן ויגאל (באדיבות: מכללת אורט בראודה)
 

גינון: שימור יכולות פיזיות של הגיל המבוגר

גינון טיפולי לאוכלוסייה הבוגרת עושה שימוש בפעילויות שונות הקשורות בגינות וטיפוח גנים לשם טיפול בהיבטים הפיזיים והנפשיים של אוכלוסייה זו. מדובר באחת הדרכים המהנות לחיזוק מערכות הגוף.

 

"הפרויקט של הסטודנטים מתן יפרח ויגאל מוגילבסקי כלל הקמת עמדות עבודה מתכוונות עבור דיירים עצמאים, דיירים המשתמשים בכיסאות גלגלים ודיירים המשתמשים בכורסאות גריאטריות". מספרת ד"ר בראון בנימין. "נבנו שלושה שולחנות שאת גובהם ניתן להתאים למטופל. המתקנים משרתים כ- 15-20 מדיירי הבית. וכבר בעת מסירת המתקנים בוצעה שתילה של צמחים על ידי אחת מדיירות הבית, זה היה מאוד משמח". 

 

פיתרון ייחודי למען תרגול שיווי משקל

הסטודנטים אמיר משה ונתנאל לוי פתחו מתקן לאימון עליה וירידה במדרגות מתוך התבוננות וצורך ייחודי בבית האבות. הם ראו כי חדר הפיזיותרפיה בבית הינו חדר צר שלא מאפשר הכנסה של כל המכשור הנדרש לפיזיותרפיה לתוך החדר, כגון מקבילים, מדרגות ומיטה.

 

"עד למתקן אותו פיתחו הסטודנטים התבצעו התרגילים במדרגות לא מותאמות בין שתי הקומות בבית אבות, מצב המעלה את סיכון לנפילה". אומרת ד"ר בראון בנימין.

 

המתקן שתוכנן על ידי אמיר ונתנאל כולל מתקן מדרגות שעל שלוש מדרגות המולבש על המקבילים בחדר הטיפולים. המדרגות ניתנות לפירוק כאשר אינן בשימוש. למתקן הותאם מעקה בטיחות לעלייה וירידה בטיחותית במדרגות. בנוסף המתקן מתקפל ואינו תופס מקום מיותר, ובכך מאפשר גמישות בשימוש.

 

שמירה על עצמאות: למען קטוע גפיים

 ליאור וייצמן וסרגי קוטליארוב פיתחו מתקן מעבר מכיסא גלגלים למושב אסלה עבור דייר ייחודי. הדייר, בן 64 הינו קטוע שתי רגלים, בעל גפיים עליונות תקינות וחזקות, המתקשה במעבר מכיסא הגלגלים לשירותים ונעזר לשם כך בצוות הטיפולי של בית האבות.

 

"הדייר פנה לסטודנטים וביקש מתקן שיאפשר לו לעבור באופן עצמאי מכיסא הגלגלים למושב האסלה", מספרת ד"ר בראון בנימין.

 

ליאור וסרגי התגייסו לאתגר ותכננו מתקן נייד שלא דרש התאמות נוספות בחדר השירותים, אותו חולק הדייר עם אדם נוסף. הם בנו מתקן הכולל קרש החלקה, אסלה מוגבהת וסטופרים המכוונים את מושב האסלה והמקבעים אותו. למעשה מתקן ייחודי זה מלבד שימושו הפרקטי גרם לתחושת עצמאות שכל כך חשובה בכל גיל ובמיוחד בגיל מבוגר.  





פורסם לראשונה 18/10/2016 13:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
באדיבות: מכללת אורט בראודה
יניב מרכיב מנוע של קורקינט על כיסא גלגלים פשוט למען יורי
באדיבות: מכללת אורט בראודה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים