שתף קטע נבחר

ישראל סירבה להעביר מסוריה את עצמותיו של אבו ג'יהאד

לאחר שדאעש הרסו כליל את בית העלמין בסוריה שבו נקבר סגנו של יאסר ערפאת, מבכירי פתח, ביקשה הרשות הפלסטינית להעביר את עצמותיו לשטחה, אך נענתה בשלילה

 

אבו ג'יהאד עם יאסר ערפאת (צילום: AP) (צילום: AP)
אבו ג'יהאד עם יאסר ערפאת(צילום: AP)

עצמותיו של אבו ג'יהאד, שהיה ראש הזרוע הצבאית בפתח וסגנו של יאסר ערפאת וחוסל בידי ישראל ב-1988, לא יועברו לשטחי הרשות הפלסטינית. כך הכריע היום (ג') מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף יואב (פולי) מרדכי.

 

הרשות הפלסטינית פנתה לאלוף בעקבות הרס בית הקברות במחנה הפליטים ירמוכ על ידי דאעש, וביקשה להעביר מסוריה את עצמותיו של אבו ג'יהאד, שנקבר שם לאחר שחוסל בביתו בתוניס בידי צה"ל במבצע של סיירת מטכ"ל.

 

אפריל 1988: דיווח על חיסולו של אבו ג'יאהד  (באדיבות ידיעות אחרונות) (באדיבות ידיעות אחרונות)
אפריל 1988: דיווח על חיסולו של אבו ג'יאהד (באדיבות ידיעות אחרונות)
 

מתאם הפעולות בשטחים דחה את הבקשה (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
מתאם הפעולות בשטחים דחה את הבקשה(צילום: חיים צח, לע"מ)

אבו ג'יהאד שנודע גם כחליל איברהים אל-ווזיר, נולד בשנת 1935 בעיר רמלה, על הדרך בין יפו לירושלים. משפחתו, שמוצאה בעיר עזה, החזיקה בבעלותה בתי מרחץ. במלחמת העצמאות עקר עם משפחתו לעזה. בשנות ה-50 למד בפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת אלכסנדריה, שם קשר קשרי ידידות עם סטודנט פלסטיני נוסף - יאסר ערפאת, ויחד עמו ייסד בהמשך את תנועת פתח. הוא היה אחד מאנשי המפתח בהפיכת הפתח לארגון המשמעותי ביותר במאבק לשחרור של העם הפלסטיני. ב-1 בינואר 1965 יזם את ניסיון הפיגוע הראשון של הארגון, הנחת מטען על המוביל הארצי. מאז ועד מותו שימש כמתכנן העיקרי של פיגועי הפתח. בין הפיגועים להם היה אחראי ניתן למנות את אירוע ההשתלטות והחטיפה במלון "סבוי" בתל אביב, ב-5 במרס 1975, ואת חטיפת האוטובוס בכביש החוף, ב-11 במרס 1978.

 

אשתו של אבו ג'יהאד, אינתזאר אום-ג'יהאד, הייתה אף היא פעילה בארגון ושימשה כמנהלת קרן החללים, שתמכה במשפחות של אנשי הארגון שנהרגו במהלך תפקידם. בנם הבכור של בני הזוג, נרצח ב-1976 על ידי המודיעין הסורי בדמשק, בשל חילוקי דעות בין השלטון המקומי לבין אבו-ג'יהאד. בשלהי שנות ה-80 היה מעורב בארגון וניהול אירועי האנתיפאדה הפלסטינית בשטחי יהודה, שומרון ורצועת עזה. 

 

במשך רוב חייו נע ונד אבו ג'יהאד בין ערי הבירה של מדינות ערב שניאותו לארחו. הוא התגורר בדמשק עד שחוסל בנו, לאחר מכן בביירות ולאחר פלישת צה"ל ללבנון ב-1982 עבר לעמאן, בירת ירדן. ב-1986, גורש על ידי שלטונות ירדן מהמדינה ועבר לחיות בטוניס, שם התמקמה כל הנהגת אש"ף לאחר כיבוש ביירות על ידי צה"ל. אבו ג'יהאד ומשפחתו התגוררו בפרבר "סידי בו" היוקרתי, כ-10 ק"מ צפונית לעיר הבירה.

 

בליל 16 באפריל 1988 חוסל אבו ג'יהאד על ידי כוח לוחמי קומנדו בביתו בטוניס. על פי מקורות זרים, בוצע החיסול על ידי כוח של היחידות סיירת מטכ"ל ושייטת 13 שהסתייעו בסוכנים של המוסד שפעלו בטוניס זמן מה לפני הפעולה. ישראל מעולם לא לקחה אחריות על הפעולה. חיסולו של אבו-ג'יהאד פגע קשות ביכולתו של הפתח לארגן פיגועים ובקשריו עם ארגונים אחרים באש"ף. האוכלוסייה ביהודה, שומרון וחבל עזה, הגיבה לחיסול בהפרות סדר קשות.

 

בנו, ג'יהאד אל ווזיר, הוא נגיד הבנק הפלסטיני ומתגורר ברמאללה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אבו ג'יהאד. בית הקברות נהרס
צילום: AP
מומלצים