שתף קטע נבחר

רבבות בכותל: "אנחנו התשובה להחלטה של אונסק"ו"

המתפללים הציפו את אזור הכותל: עשרות-אלפים הגיעו לרחבת הכותל המערבי כדי להתברך מפי מאות הכהנים שאיחלו: "יברכך ה' וישמרך", וזכו גם לברכת הרבנים הראשיים: "זו התשובה שלנו לאונסק"ו. מי שמפקפק בקשר שלנו לכותל ולהר הבית - שיראה את ההמונים שמגיעים לכאן"

 

רבבות בני אדם נהרו הבוקר (ד') לרחבת הכותל המערבי, כדי להשתתף בברכה המשולשת - ברכת הכהנים המסורתית, שמתקיימת דרך קבע בחול המועד סוכות (וגם בפסח). הרבבות התברכו פעמיים - בתפילות שחרית ומוסף. האירוע הועבר בשידור חי ב-ynet.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

כל מה שרציתם לדעת על חג סוכות - כאן

 

התפילה החגיגית - בהשתתפות הרבנים הראשיים לישראל - התקיימה בצל קביעת אונסק"ו מן השבוע שעבר, כי אין זיקה היסטורית בין העם היהודי להר הבית והכותל המערבי. כשהוא מוקף בהמוני ישראלים ויהודים, אמר הרב הראשי דוד לאו ל-ynet כי "באונסק"ו יכולים להחליט מה שרוצים, אך המציאות היא שעם ישראל מגיע ומצביע ברגליים ונמצא כאן, וכולנו מייחלים שברכת הכהנים שמסתיימת ב'ישם לך שלום', תתקיים במהרה על כל העולם כולו".

 

כך זה נראה היום (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
כך זה נראה היום(צילום: דוברות המשטרה)

 

גם רב הכותל והמקומות הקדושים, שמואל רבינוביץ', התקשה להתעלם מההחלטה: "סוכות זה חג של אחדות, ואין שמחה גדולה יותר מאחדות ישראל", אמר. "את האחדות הנפלאה בכותל שחוצה מחנות ועדות - אנו רואים היום על פני כל אזור הכותל המערבי, וזו התשובה שלנו לאונסק"ו. מי שמפקפק בקשר שלנו לכותל ולהר הבית - שיראה את ההמונים שמגיעים לכאן. הם התשובה לאותה החלטה הזויה".

 

"עוצמה של ברכה"

מול המוני המתפללים עמדו בחזרת הש"ץ (שליח הציבור) מאות כהנים, שכיסו את פניהם בטליתות ובירכו את "הברכה המשולשת", שנוסחה נכתב בתורה: "יברכך ה' וישמרך, יאר ה' פניו אליך ויחונך, יישא ה' פניו אליך וישם לך שלום".

 

 (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
(צילום: דוברות המשטרה)

 (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
(צילום: דוברות המשטרה)

 

נתנאל וילינגר, אחד הכהנים שמקפיד להגיע למעמד, מספר על "הרגשה נפלאה. זכות אדירה שיש לנו, הכהנים, לברך את עם ישראל. זה דבר שיש פעמיים בשנה – כזו עוצמה של שפע שיורדת מהברכה הזו של אלפי הכהנים שבאים לפה לברך את עם ישראל".

 

המשטרה סגרה החל מהבוקר את הצירים הראשיים המובילים לעיר העתיקה, וביניהם חלקים מדרך חברון, כביש 1 - מהמטה הארצי לכיוון העיר העתיקה, רחוב אגרון -לכיוון ממילא, וחטיבת ירושלים - בשני הכיוונים. העיר העתיקה נסגרה לכלי רכב פרטיים, למעט תושבי האזור.

 

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

 

ברכת הכהנים מתקיימת לרוב ביום השני לחול המועד, על מנת לאפשר את השתתפותם של תושבי חו"ל, שביום חול המועד הראשון חוגגים "יום טוב שני של גלויות", ואינם יכולים להגיע לכותל. הרבנים הראשיים נטלו אף הם חלק בתפילה, ובירכו את הקהל ואת חיילי צבא הגנה לישראל. לאחר התפילה קיבלו הרבנים הראשיים, יצחק יוסף ודוד לאו, את המוני המאמינים בסוכות שהוצבו ברחבת הכותל - מעמד המכונה "הקבלת פני רבו".

 

ההמונים בכותל (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
ההמונים בכותל(צילום: אלי מנדלבאום)

 

אלפי שוטרים ממשטרת ירושלים, לוחמי מג"ב ירושלים, שוטרי תגבור ומתנדבים נפרסו סביב העיר העתיקה, בצירים ובדרכים המובילות לכותל המערבי, במטרה לשמור על ביטחון המתפללים והמבקרים הרבים. 

 

 

בשל עומסי התנועה הצפויים הומלץ להחנות בחניונים סמוכים בהר הצופים, בגבעת התחמושת, במטה הארצי, בבנייני האומה ובחניון הלאום. משם ניתן לנסוע באמצעות היסעים מאורגנים ותחבורה ציבורית לאזור העיר העתיקה ומרכז העיר.

 

הברכה ההמונית בכותל, שנוסדה בזמן מלחמת ההתשה (בשנת 1970), נערכת כבר למעלה מ-40 שנה - פעמיים בשנה. מי שחידש את המנהג הוא יהודי ירושלמי בשם רבי מנחם מנדל גפנר. באחת מתפילותיו בכותל, נזכר גפנר במדרש המתאר את סגולתה וברכתה של ברכת הכהנים, גם בזמן שבית המקדש חרב - והחליט להחזיר עטרה ליושנה. נכדו, הרב ברוך ברנדויין, טען כי מאז חידוש המנהג, נערכו כבר יותר מ-100 אירועי ברכת כהנים המונית בכותל.

 

עולים לרגל - בדרך לכותל (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
עולים לרגל - בדרך לכותל(צילום: אלי מנדלבאום)
 

 

קראו עוד בערוץ היהדות  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים