שתף קטע נבחר

ישר ולעניין: 8 מיתוסים על יישור שיניים - והאמת

יישור שיניים כדאי לעשות לשיניים קבועות, בהריון זה אסור, וזה תהליך שלוקח המון זמן ולא תמיד יעיל - ריכזנו כמה מהמיתוסים הכי נפוצים על יישור שיניים, ומה באמת כדאי שתדעו על התהליך

מהו בכלל תפקידו של האורתודונט ומהי הכשרתו, האם נשים בהריון ומבוגרים יכולים לעבור אצלו טיפולים ועד כמה באמת כואב תהליך יישור השיניים. הנה כמה מהמיתוסים הכי נפוצים על אחד ההליכים שרבים מאיתנו מכירים מקרוב, ומה האמת מאחוריהם.

  

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

1. שיני הבינה מובילות להתעקמות השיניים

לא נכון

 

שיני הבינה הן האחרונות להתפתח והן אמורות לבקוע בסביבות גילאים 18-21. במקרים רבים אין מקום לבקיעת שיני הבינה ולכן הן נותרות "כלואות" בלסת, או בוקעות בצורה חלקית בלבד.

 

מחקרים הראו שאין לשיני הבינה כל השפעה על הצפיפות הקדמית של השיניים, וגם במקרים בהם הן נעקרות - חלה לעתים הצטופפות של השיניים. הסמיכות בהופעת שתי תופעות אלו גרמה לרבים, כולל רופאי שיניים - "להאשים" בשוגג את שיני הבינה בהתעקמות השיניים.

 

2. טיפול יישור שיניים מיועדים רק לנוער/ילדים

 לא נכון

 

יישור שיניים בקרב מבוגרים נפוץ כיום, בשיעורים דומים - לטיפולים אצל ילדים ובני נוער. עקב הדרישות האסתטיות הגבוהות באוכלוסיית המבוגרים - ישנן שיטות רבות לטיפול אסתטי בלתי נראה - וכן פרוטוקולים מובנים לטיפול במצבים בהם תמיכת העצם סביב השיניים מופחתת.

 

3. אין צורך לטפל בשיניים חלביות משום שהן בלאו הכי נופלות

לא נכון

 

שיני חלב הן שומר המקום הטוב ביותר לשיניים הקבועות. כל פגיעה בהן יכולה לשבש ואף למנוע בקיעה תקינה של השיניים הקבועות שמתחתן. יש גם לשים לב לכל עיכוב בהחלפת השיניים החלביות – שלעתים עלול להעיד על בעיה בהתפתחות, או בכיוון הבקיעה של השן הקבועה – או שתי התופעות גם יחד.

 

בנוסף, עששת בשיני חלב מתקדמת במהירות גדולה, ויכולה תוך שבועות ספורים לעבור לשן הקבועה הסמוכה או זו שנמצאת מתחת לשן החלב.

 

4. יישור שיניים בזמן הריון אינו מומלץ

לא נכון

 

הריון, חשוב לזכור - אינו מחלה. ישנן שתי מגבלות ביישור שיניים בזמן הריון: הצורך בצילומי רנטגן (אותם רצוי לבצע לפני ההיריון ולאחר הלידה), וכן הנטייה של החניכיים לשגשוג (פרוליפרציה) - הגורמת לעיתים לדימומים ספונטניים ובעקבות כך החמרה של דלקות חניכיים.

 

יש לדאוג למעקב צמוד יותר בתקופת ההיריון אחר תגובת השיניים ליישור, ולבצע ניקוי מקצועי על-ידי שיננית אחת לחודשיים.

 

לא להזניח את השיניים גם בהריון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא להזניח את השיניים גם בהריון(צילום: shutterstock)

 

5. יישור שיניים הוא תהליך כואב

נכון (חלקית)

 

יישור שיניים דומה לפעילות ספורטיבית. בכל עת שמזיזים שן או מפעילים כוח אורתודונטי, מורגשת חוסר נוחות בעיקר בסגירת הפה ובלעיסה. לאחר יום-יומיים, אי-הנוחות נעלמת לחלוטין.

 

הכאב הוא סימן האזהרה של הגוף, ולכן בכל פעם שמתעורר כאב גדול יותר מסתם חוסר נוחות - הרי שיש להיוועץ עם האורתודונט ולעתים להפחית את עוצמת הכוחות - עד להיעלמותו.

 

6. בתום תהליך היישור, המצב החדש יישאר כפי שהוא לתמיד

לא נכון

 

שיניים אינן שונות מרכב חדש שאנחנו קונים. כיוון שאנחנו נוסעים ברכב, חושפים אותו למהמורות הכביש, לגשם ורוחות ולנהיגה לא אחראית - עלינו גם לתחזק אותו.

 

שיניים שטופלו ונמצאות כרגע בעמדה תקינה יותר - ימשיכו לקבל עומסים של לעיסה בתוספת פעילות שרירית של הלשון, השפתיים וכל שרירי הפנים, ולכן עשויות לזוז לאט-לאט ממקומן.

 

כיום מומלץ לקבע את השיניים בסיום טיפול אורתודונטי בכמה צורות הכוללות חוט מודבק על גבי החלק הפנימי של השיניים, פלטה ניידת להרכבה בלילות ומעקב שוטף בכל מספר חודשים.

 

7. יישור שיניים הוא תהליך שלוקח שנתיים לפחות עד לתוצאה מספקת

נכון, אבל...

 

יישור שיניים אינו מירוץ ל-100 מטרים, אבל גם אינו ריצת מרתון: הוא תהליך שבו המטרות שהצבנו, הביולוגיה והדיוק של תכנון הטיפול יקבעו את משך הזמן שלו. נציין כי ישנם גם טיפולים קצרים של מספר חודשים בלבד.

 

8. יישור שיניים יכול להתבצע גם ע"י רופא שיניים כללי, ולא בהכרח ע"י אורתודונט

נכון (חלקית)

 

יישור שיניים הוא תחום שמצריך שלוש שנים נוספות של לימוד (מעבר לשש שנות לימודי רפואת השיניים הכלליים), ועמידה בבחינות התמחות - על מנת לקבל תעודת מומחה המוכרת על-ידי משרד הבריאות והמועצה המדעית. האם הייתם מסכימים לקבל ייצוג משפטי מאדם שלא עבר את מבחני הלשכה?

 

נדגיש כי החוק בישראל מתיר לכל רופא שיניים כללי לעסוק גם ביישור שיניים. אין חולק על כך שישנם רופאי שיניים רבים שאינם מומחים, ובכל זאת יוכלו לבצע עבורכם טיפול יישור מצוין; אולם לציבור הרחב אין יכולת לשפוט את מידת מיומנותו של רופא כזה, מה שהופך את תעודת המומחיות לכלי עזר מצוין עבור המטופלים בבחירת הרופא.

 

הכותב הוא מומחה באורתודונטיה (יישור שיניים) וחבר פורום המומחים ברפואת שיניים






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מתי צריך לעשות יישור שיניים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים