שתף קטע נבחר

להציל את הסוסה נוגה: "כאילו גנבו לנו בן משפחה"

משפחת כבאז ממשמר השבעה פנתה למשטרה, הציעה פרס כספי והקימה עמוד פייסבוק כדי למצוא את הסוסה בת ה-17 שנגנבה, אבל דבר לא עזר. נוגה נכנסה לסטטיסטיקה: 90% מהתיקים שנפתחים על גניבת בע"ח נגנזים

 

 

רוקסנה כבאז גידלה וטיפחה את נוגה, סוסה מגזע פיינט, במשך שש שנים עד שנגנבה לפני ארבעה חודשים מביתם במשמר השבעה. נוגה, בת 17, הייתה שייכת בעבר לעסק לטיולים קצרים והוצאה לפנסיה ומנוחה בשל גילה. "במשטרה קוראים לזה גניבה חקלאית אבל מבחינתי זה כאילו גנבו לנו בן משפחה", אומרת כבאז, שמתגוררת במושב משמר השבעה ועובדת בחוות סוסים בבן שמן.

 

"יש לי עוד שני סוסים, גדלתי כל חיי איתם. פרסמתי פרס כספי של עשרת אלפים שקל אם יתנו מידע, ובאמת התקשרו ואמרו שהיא נמצאת בפתח תקווה. הזמנתי משטרה ולאחר 45 דקות התקשרתי שוב אבל המוקדן אמר שהקריאה בכלל לא רשומה אצלו. אני חוששת מפני שאין אכיפה בארץ וסוסים שנגנבים משמשים לסחיבת מטען כבד או שמוכרים את הבשר שלהם כבשר בקר. במקרים אחרים גונבים אותם ואז מבקשים מבעליהם כופר כדי לשחרר אותם".

 (צילום: באדיבות המשפחה) (צילום: באדיבות המשפחה)
(צילום: באדיבות המשפחה)
 

המקרה הפרטי של כבאז מצביע ככל הנראה על תופעה שטרם נמצאה לה תשובה. יו"ר מושב העובדים שדמות דבורה, ניצן פלג, מכיר את הנושא מקרוב: "לפני שבוע ניסתה חוליית גנבים לגנוב סוס מהמשק. בסביבות 1:30 בלילה הייתה אזעקה במשק וראיתי ארבעה אנשים משוטטים בין האורוות. התקשרתי 100 ושמרתי על קשר עין עם הגנבים. כוחות השיטור שהגיעו במהרה הצליחו ללכוד שלושה מהם לאחר מרדף.

 

"אמנם במקרה הזה השוטרים עשו כל מה שהם יכולים, אבל הם כבר הזהירו אותי שלא בטוח שיהיו מספיק ראיות. מערכת המשפט מאוד מקשה על הפרקליטות לשים את החבר'ה האלה מאחורי סורג ובריח ואנחנו במגזר החקלאי בפריפריה סובלים מבעיה של חוסר משילות. אנחנו מפחדים להגן על המשקים שלנו באמצעות נשק חם כי הרבה פעמים זה נגמר רע".

 

מנתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת שפורסמו ביוני השנה עולה כי בשנים 2011-2005 נפתחו במשטרה יותר מ-5,200 תיקים בגין פשיעה חקלאית, מתוכם 975 עוסקים בגניבת בעלי חיים. כמעט 90 אחוזים מהתיקים שנפתחו נגנזו, מרביתם בעילת עבריין לא נודע, חוסר ראיות וחוסר עניין לציבור. רק 95 מהתיקים בשנים אלו הגיעו לדיון בבית המשפט ו-564 מהם עדיין בטיפול רשויות החוק.

 (צילום: באדיבות המשפחה) (צילום: באדיבות המשפחה)
(צילום: באדיבות המשפחה)

 (צילום: באדיבות המשפחה) (צילום: באדיבות המשפחה)
(צילום: באדיבות המשפחה)

כבאז החליטה להילחם בתופעה והקימה עמוד פייסבוק שבו מועלות תמונות של סוסים גנובים. בקבוצה חברים מתנדבים שיוצאים לחפש אותם. מאז פתיחת העמוד לפני כמה חודשים פורסמו בו פרטיהם של עשרות סוסים שנגנבו, האחרון שבהם לפני יומיים.

 

ממשטרת מחוז מרכז נמסר בנוגע לסוסה נגה: "בוצעו פעולות חקירה שלא נשאו פרי עד כה".

 

"בעלי חיים במדינת ישראל מופקרים ובחודשים האחרונים אנחנו מקבלים יותר ויותר תלונות על גניבות סוסים מחוות וממשקים", אמרה אתי אלטמן מ"תנו לחיות לחיות". "כבר שנים מבקשים כל גורמי המקצוע ואנחנו בתוכם ליישם מהלך של הטמעת שבבים בסוסים, בדומה למה שנעשה עם כלבים, והכנסתם למאגר השבבים של המדינה,

אבל במשרד החקלאות מתנגדים כרגיל ומקשים על איתור סוסים שנגנבו.

 

"גורלם של הסוסים שנגנבים רע ומר ובחלק גדול מהמקרים הם חשופים להתעללות והזנחה. לעתים גניבת הסוסים נועדה על מנת להבריח אותם לרצועת עזה. אוזלת היד שמגלה המדינה, ובמיוחד משרד החקלאות, לא מפתיעים אבל מאכזבים כתמיד".

 

ממשרד החקלאות נמסר: "אין אף מדינה מערבית בעולם שמסמנת סוסים בשבב, אלא אם הם משמשים למאכל. הסימון במדינות אלו נועד לצורך עקיבות ופיקוח על מזון בהיבטים של בריאות הציבור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות המשפחה
הסוסה נוגה
צילום: באדיבות המשפחה
מומלצים