שתף קטע נבחר

מסכנין לבירת דאעש, עם הילדים: האב לחם ונפצע

בני זוג מסכנין חיו בסוריה ובעיראק כשנה, עם שלושת ילדיהם הקטנים. האב ויסאם שימש מאבטח במתקני דאעש, השתתף בפשיטות על עמדות הצבא העיראקי ונפצע. בעקבות המצב הקשה במוסול, הם החליטו לשוב לארץ. הם שילמו אלפי דולרים ובתם סוממה כדי שלא תסגיר את מיקומם. הם נעצרו בטורקיה, הועברו לישראל והואשמו

 

 

בני זוג שהסתננו לדאעש וחיו בסוריה ובעיראק עם שלושת ילדיהם נעצרו בטורקיה, ועם חזרתם לארץ נעצרו על ידי השלטונות בישראל. פרקליטות מחוז חיפה הגישה היום (ה') לבית המשפט המחוזי בחיפה כתב אישום נגד ויסאם וסברין זבידאת מסכנין בגין הצטרפותם יחד עם ילדיהם הקטנים לדאעש בשנה שעברה. "כן, הייתי במוסול והצטרפתי לדאעש", אמר הנאשם זבידאת. "החלטתי לחזור לארץ בלי שאיש לחץ עליי". ויסאם אף השתתף בפשיטות על עמדות הצבא העיראקי, ונפצע ברגלו בלחימה. מאז הקמת דאעש הצטרפו לשורות הארגון כ-40 אזרחי ישראל, חמישה מהם נהרגו.

 

לדברי בני משפחה, בני הזוג ושלושת ילדיהם - בן 8, בת 6 ובת 4 - נסעו בתחילה לרומניה על מנת להשתתף בטקס של קרוב שסיים את לימודיו האקדמיים ושם החליטו להמשיך לטורקיה ולנסות להסתנן לסוריה. בזמנו ארבעה בני משפחה נסעו לטורקיה על מנת לנסות לשכנע אותם לחזור לארץ, אולם לא הצליחו ליצור קשר איתם.

בני הזוג שנגדם הוגש כתב אישום ()
בני הזוג שנגדם הוגש כתב אישום
 

בני הזוג זבידאת ושלושת ילדיהם חזרו לפני כחודשיים לטורקיה, לאחר שאחד מבני המשפחה הצליח לשכנע אותם לשוב. לאחר כמה ימים הם הגיעו לארץ ונעצרו עם חזרתם.

 

לפי הודעת שב"כ בנושא, בחקירת בני הזוג עלה כי טרם יציאתם נחשפו השניים לתכנים ולסרטונים של דאעש שהשפיעו עליהם עמוקות. בעקבות כך הם יצאו עם ילדיהם ביוני 2015 לרומניה, ומשם נסעו ללא ידיעת קרובי משפחתם לטורקיה. שם הם יצרו קשר בפייסבוק עם תושב אום אל-פחם, שהצטרף ב-2013 למדינה האיסלאמית, ובסיועו חצו את הגבול לסוריה בעזרת מבריחים.

ויסאם זבידאת בבית המשפט (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ויסאם זבידאת בבית המשפט(צילום: עידו ארז)

עוד ציינו בשב"כ כי בני הזוג וילדיהם נקלטו על ידי ארגון דאעש סמוך לגבול סוריה-טורקיה. שם נלקחו מהם דרכוניהם הישראליים והם הועברו לא-ראקה. האב הופרד מבני משפחתו ונשלח למחנה בעיראק, ושם הוא עבר הכשרה ולמד לימודי דת ואידיאולוגיה של דאעש. לאחר השתתפותו בהכשרה הדתית עבר האב למחנה צבאי לשם הכשרה צבאית שכללה ירי ברובים ובמטול RPG.

 

לאחר הכשרתו נשלח ויסאם לפעילות מבצעית, ובמסגרתה הוא נטל חלק בשמירה על מתקני המדינה האיסלאמית בסמוך לאזור הלחימה, ובהמשך השתתף בפשיטות על עמדות הצבא העיראקי. במהלך אחת הפשיטות נפצע ויסאם ברגלו ופונה לבית חולים בעיר מוסול.

סברין (בגבה למצלמה) וויסאם (במרכז) ()
סברין (בגבה למצלמה) וויסאם (במרכז)

בני משפחתם של הנאשמים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
בני משפחתם של הנאשמים(צילום: עידו ארז)

"לא יודע אם הנאשמים עברו לחצים". עו"ד אבו חוסין (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"לא יודע אם הנאשמים עברו לחצים". עו"ד אבו חוסין(צילום: עידו ארז)

בחקירה עלו פרטים על אודות תנאי מחייתם של בני המשפחה, שהצטרפו לוויסאם בעיראק. כך, למשל, בני המשפחה התגוררו בצפיפות, בבתים ללא מים וחשמל ובתנאי תברואה ירודים, וזאת ללא קבלת טיפול רפואי הולם וללא נגישות למוסדות רפואיים ולתרופות מתאימות. ילדיהם של בני הזוג לא למדו תקופה ארוכה במוסדות לימוד ואף שהו עם נוספים, חלקם חולים במחלות מדבקות. כמו כן, בתחילת השנה הנוכחית חוו בני המשפחה הפצצה כבדה שהביאה להרס רב ונפגעים רבים באזור שבו התגוררו. בעקבות חוויה זו פיתחו הילדים חרדות.

 

קטיעת איברים ועריפת ראשים

בחקירה התקבלו גם פרטים רבים בנוגע לשגרת החיים הקשה תחת שלטון המדינה האיסלאמית. כך, למשל, השלטון מנהיג חוקים מפלים בעיקר נגד נשים, וכן משתמש בצורות ענישה אכזריות כגון קטיעת איברים, הלקאה ועריפת ראשים. כמו כן, מופעלת "משטרת מוסר" העוסקת, בין היתר, באכיפת לבושן של הנשים ובצורת זקנם של הגברים.

 

על רקע המצב הקשה במוסול, החליטו בני הזוג ביוני השנה לשוב לישראל. לשם כך הם פנו לקרובי משפחה, ואלה נדרשו לשלם סכומי כסף גבוהים למבריחי גבול ואחרים במטרה לאפשר את חזרתם של בני המשפחה לארץ. בני הזוג ניסו לחצות את הגבול בין סוריה לטורקיה מספר רב של פעמים. במהלך הניסיונות סוממה אחת מבנותיהם כדי שלא תסגיר את מיקומם. בחלק מהניסיונות אף נפתחה לעברם אש מחיילי הצבא הטורקי ומלוחמי ארגון המדינה האיסלאמית.

 

לאחר חציית הגבול לטורקיה נעצרו בני הזוג על ידי המשטרה המקומית והושמו במחנה מעצר. כמה ימים לאחר מכן הם שוחררו ונעצרו עם הגעתם לישראל. כתב האישום מייחס לבני הזוג עבירות של מגע עם סוכן חוץ, יציאה שלא כדין, חברות בהתאחדות בלתי מותרת, מתן שירות להתאחדות בלתי מותרת, חברות בארגון טרוריסטי ואימונים צבאיים אסורים.

 

קרוב משפחה של האישה אמר: "האימא והבנות בכלל לא רצו להסתנן לסוריה ולהצטרף לארגון טרור, בחיים היא לא חשבה להיות במקום כזה. לצערי הבעל הוא זה שהתעקש ולקח אותן בניגוד לרצונן. אני מקווה שבית המשפט יתחשב בה וישחרר אותה לביתה. לא מגיע לה שום עונש. מקומה צריך להיות בבית יחד עם בנותיה שמחכות לה. מספיק הימים הקשים וסכנת החיים שעברה". לדבריו, "אם היינו יודעים שהבעל התכוון להיכנס לסוריה, לא היינו מאפשרים לו לנסוע עם האימא והבנות".

 

עו"ד חוסין אבו חוסין, פרקליטם של בני הזוג, מסר בתגובה: "עוד לא הסתכלתי בחומר החקירה. אחרי שנבדוק אותו יהיה לנו מה להגיד. לא יודע אם הנאשמים עברו לחצים במהלך החקירה. בהמשך התמונה תתברר יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים