שתף קטע נבחר

פוטין במפגן כוח: צוללות ליד כבלי אינטרנט בינלאומיים, נושאת מטוסים בדרך לסוריה

עם צי מיושן ונושאת מטוסים שבה רוב האסלות אינן פעילות, מצליח נשיא רוסיה לנצל את הוואקום האמריקני ולהשתלט על מאחזים בינלאומיים. "ניו יורק טיימס": רוסיה הגדילה בשנה האחרונה ב-50% את הפלגת הצוללות שלה, בין היתר ליד כבלים החולשים על רוב תעבורת האינטרנט הבינלאומית

 

 

 

העשן השחור והסמיך שהיתמר מנושאת המטוסים הרוסית "אדמירל קוזנצוב" בתעלת למאנש בדרכה לחופי סוריה הוא אולי סממן למצבה הרעוע של נושאת המטוסים מהעידן הסובייטי. בעבר נטען כי היא מסכנת יותר את אנשי צוותה מאשר כל אחד אחר. ולמרות זאת, עם צי מיושן ובתוך ואקום שהותירו האמריקנים, מצליח נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לכבוש עוד מאחזים בינלאומיים. "ניו יורק טיימס" מדווח כי בשנה האחרונה זינקה ב-50% הפעלת הצוללות הרוסיות שפועלות סמוך לכבלים החולשים על רוב תעבורת האינטרנט העולמית.

ענן שחור מלווה את הדרך. נושאת המטוסים "אדמירל קוזנצוב" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ענן שחור מלווה את הדרך. נושאת המטוסים "אדמירל קוזנצוב"(צילום: EPA)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
הצי הרוסי ישקיע עד 2020 סכום של 80 מיליארד דולר בבנייה מחדש. ולמרות השקעות הענק - רוסיה לא תדביק את הקידמה האמריקנית. לארצות הברית 10 נושאות מטוסים מונעות בגרעין. כל אחת מהן מסוגלת לשאת 60 מטוסים ובעלת ניסיון של עשרות שנות לחימה.

 

מול המערך האמריקני המשומן ניצבת כאמור נושאת המטוסים הרוסית היחידה, שידועה בין היתר במצבה הרעוע ובבעיות הטכניות שלה. ב"טלגרף" הבריטי דווח כי כל הפלגה של נושאת המטוסים מצריכה ליווי צמוד של ספינה גוררת - למקרה שתשבוק חיים.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

 

תקלות טכניות וחשמליות, דליפת נפט לים האירי

לפי הדיווח בעיתון הבריטי, הצנרת על הספינה הענקית, ששוקלת לא פחות מ-55 אלף טונות, כל כך רעועה, עד שרוב האסלות בה כלל אינן פועלות. מומחים ימיים דיווחו כי לנושאת המטוסים הייתה שורה ארוכת של תקלות ותאונות, וכי החשמל בה קורס לעתים תכופות. ב-1996 נחלץ הצי האמריקני לעזרת 2,000 הלוחמים הרוסים שנתקעו על הספינה בים התיכון בלי אספקת מים, לאחר שמתקן ההתפלה שבק חיים. נושאת המטוסים הזו זיהמה בנפט את הים האירי ובשריפה שהייתה ב-2009 נהרג חייל רוסי.

 

היא עברה שיפוצים מ-1996 עד 1998 ומ-2001 עד 2004 וגם ב-2008. בגלל מבנה נושאת המטוסים, היא מאפשרת למטוסים להמריא בלי הטענת חימוש מרבית. ועדיין, מדובר בכוח אש לא קטן. נושאת המטוסים מסוגלת לשאת 15 מטוסי סוחוי 33, מיג 29 ויותר מעשרה מסוקים. בשנתיים האחרונות, כך דווח בכלי תקשורת ברוסיה, אף הוחלפו המערכות האלקטרוניות שלה.

ספינה בריטית שליוותה את נושאת המטוסים הרוסית ליד חופי בריטניה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ספינה בריטית שליוותה את נושאת המטוסים הרוסית ליד חופי בריטניה(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

ג'ונתן אייל, ראש המחלקה ללימודי ביטחון בינלאומי במכון המלכותי לשירותים מאוחדים (RUSI) בלונדון, אמר ל"וושינגטון פוסט" כי המעבר של נושאת המטוסים הרוסית בתעלת למאנש נועד להעביר את המסר ש"הרוסים חזרו", וש"כל מה שאתם יכולים לעשות, גם אנחנו יכולים לעשות".

 

למרות הבעיות והפיגור הטכנולוגי, בטוחים הרוסים שהגברת הנוכחות הימית שלהם במזרח התיכון תסייע להם. שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו אמר בחודש שעבר כי "ב-1967, הנוכחות הרוסית באזור סייעה למנוע הסלמה בעימות הערבי-ישראלי ובהמשך שימשה כאמצעי הרתעה חשוב נגד פעולות לא-ידידותיות כלפי ברית המועצות".

 

 

 

הרוסים אינם מסתפקים במטרייה האווירית לשליט הסורי בשאר אסד וקיימו בשבוע שעבר תרגיל צבאי עם מצרים, "מגיני הידידות 2016", שיימשך עד 26 באוקטובר. לפי רשת RT הרוסית, בתרגיל הצניחה באזור אלכסנדריה, שהיה ראשון מסוגו, השתתפו כ-200 חיילים רוסים. ביוני 2015 קיימו רוסיה ומצרים תרגיל ימי משותף. ההתקרבות הצבאית והמדינית בין רוסיה למצרים בולטת על רקע היחסים הצוננים בין נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי עם ממשל אובמה.

 

מקדמים טילים בליסטיים, מכינים מקלטים

פוטין לא עוצר בהפגנת שרירים ימית. בתחילת החודש מסר גורם מודיעין רשמי אמריקני כי רוסיה מעבירה טילים בליסטיים מסוג איסקנדר, בעלי יכולת נשיאת ראש נפץ גרעיני, לקלינינגרד - מובלעת רוסית קטנה בין פולין לליטא, לחוף הים הבלטי. בכך, אישר אותו גורם את הדיווחים על המהלך ברשתות החדשות באסטוניה. "זה יכול להיות מהלך בלתי-מזיק, כפי שנעשה לפני שנתיים כחלק מתרגיל צבאי, או צעד פוליטי שנועד להפגין כוח", אמר אותו גורם. מוקדם יותר השבוע קיים צבא רוסיה תרגיל צבאי רחב היקף סמוך לגבול עם אסטוניה, שכלל שימוש בטילי איסקנדר. הצבא הרוסי ציין בהודעתו כי לא נורו טילים בתרגיל.

 

 

 

גורם רשמי בממשל האמריקני אמר בסוף השבוע לעיתון "USA Today" כי הממשל ובעלות בריתו באירופה עוקבים מקרוב אחר המצב בקלינינגרד וקוראים לרוסיה להימנע מפעולות שיגבירו את המתיחות עם שכנותיה של רוסיה. בחודש שעבר נסוגה רוסיה מההסכם עם ארצות הברית לפיקוח הדדי על השמדת דלק גרעיני מנשק מפורק. מזכיר המדינה ג'ון קרי הביע תרעומת על ההחלטה הרוסית לסגת מהסכם שנחתם ב-1987 בידי הנשיאים רונלד רייגן ומיכאיל גובצ'וב. ההסכם אוסר על ייצור, ניסוי, או הצבה מחדש של טילי קרקע-קרקע לטווחים שבין 300 ל-3,400 מיילים (עד כ-5,500 קילומטרים).

 

לאחרונה אישרה ממשלת רוסיה תיקונים לחוק שמאפשרים לה להרחיב את הגיוס לצבא באמצעות החתמת כוחות מילואים לחוזים בתשלום לשישה חודשים. המומחה הביטחוני אלכסנדר גולץ אמר כי תקנה זו עשויה להיכנס לתוקף רק "במקרים חריגים מאוד", כמו בתגובה לאסונות לאומיים או למהומות פנימיות. אבל סעיף "השבת השלום הביטחון", שכלול בתקנה, יכול להתפרש כאפשרות לגיוס כדי להילחם מחוץ לגבולות רוסיה.

טילים רוסיים בסוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
טילים רוסיים בסוריה(צילום: AP)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
הרס בעיר חלב בעקבות הפצצות רוסיות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הרס בעיר חלב בעקבות הפצצות רוסיות(צילום: AFP)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

דמיטרי קיסליוב, עיתונאי רוסי משפיע, הזהיר לפני כשבועיים כי פעולה אמריקנית נגד המשטר הסורי עלולה להוביל למלחמה: "להתנהגות התקפית נגד רוסיה יש משמעות גרעינית". מיכאיל גורבצ'וב, מנהיגה האחרון של ברית המועצות, הזהיר כי "העולם הגיע לנקודה מסוכנת מאוד" בגלל העימות המעמיק בין רוסיה לארצות הברית בנושא הסורי. שגריר רוסיה באו"ם, ויטלי צ'ורקין, אמר כי שפל כזה ביחסים לא נראה מאז מלחמת יום כיפור, ב-1973.

 

לא רק ברוסיה הזהירו מהיחסים הצוננים בין המעצמות. שר החוץ הגרמני פרנק וולטר שטיינמייר כתב בשבוע האחרון כי המצב הגלובלי היום "מסוכן יותר" מאשר בימי המלחמה הקרה.

 

לפי דיווחים, לפני כשבועיים קראה מוסקבה לאזרחיה, באמצעות תשדיר טלוויזיוני, להתכונן למתקפה על אדמה רוסית. לפי אותם דיווחים, שלא ברורה מהימנותם, התקשורת הממשלתית פרסמה גם מדריך שקורא לתושבים לבחון היכן המקלט הקרוב ולבדוק את זמינות מסכות הגז שלהם, ומבהיר להם מהם הגופים הממשלתיים שיקחו אחריות במקרה שתפרוץ מלחמה.

 

עוד דווח כי בשכונה במוסקבה הופיעה כרזה שבה התבקשו תושבים להקציב 500 רובל (כ-8 דולר) לבניית מקלט חדש בעקבות "הצפי למתקפה גרעינית עלינו מצד מדינות לא ידידותיות". אולם לפי "וושינגטון פוסט", התברר שמדובר במזימה, שנועדה ככל הנראה להונות קשישים ולקחת את כספם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
נושאת המטוסים "אדמירל קוזנצוב" בדרכה לחופי סוריה
צילום: EPA
מומלצים