שתף קטע נבחר

היום שאחרי: הקרב על גורל עיראק ודאעש

רק אחרי שנתיים של אימונים אינטנסיביים יצא צבא עיראק למבצע לכיבוש בירת דאעש, מוסול. ההשלכות עשויות להיות הרות גורל: האם המיעוטים יקבלו את הממשלה השיעית ואיך תיראה הח'ליפות אם הבירה שסימלה אותה תיפול: "המבצע הזה הוא כמו ניתוח מסובך להסרת גידול במוח. זה לא זבנג וגמרנו"

 

צבא עיראק ממשיך לרשום הישגים במבצע שלו לכיבוש מוסול, בירת דאעש במדינה, אך ארגון "המדינה האיסלאמית" עדיין לא אמר את המילה האחרונה. האנשים שחיים את הסיוט שנקרא דאעש בעיראק בשנים האחרונות מציגים תמונה שעד שמוסול תיפול, יכול לקחת עוד זמן רב.

 

העיראקים התאמנו שנתיים למבצע הזה. הם גייסו את כוחות הפשמרגה, הכוחות הכורדיים מחבל כורדיסטן שמחפשת עצמאות, שנמצאים ביחסי אהבה-שנאה עם השלטון בבגדד. יותר מ-30 אלף חיילים עיראקיים, בגיבוי אמריקני ואירופי ויחד עם הפשמרגה, מובילים את המערכה. מומחים ללוחמה בטרור ואישים עיראקיים שמכירים את הסוגיה מקרוב מעלים לא מעט תהיות ושאלות על היום שאחרי המבצע.

 

"כיבוש מוסול הוא מסע ארוך למשך חודשים", אמר בכיר אמריקני שנמצא בעיראק. "זה הולך לקחת הרבה זמן. זה לא זבנג וגמרנו". קארים סינג'רי, שר הפנים של ממשלת חבל כורדיסטן, הוסיף כי דאעש יורה לכל הכיוונים ומשתמש בכל כלי אפשרי כדי להגן על מוסול, שהפכה לבירה הסמלית של הח'ליפות האיסלאמית. "אם מוסול תיפול, גם הח'ליפות תיפול", הצהיר סינג'ארי. "תישאר להם רק א-רקה בסוריה וזה לא יותיר לארגון הרבה ברירות".

 

נפילה של מוסול לא תביא בהכרח לנפילת דאעש

גם היציבות הפוליטית במדינה, שגם ככה רעועה, היא בעיה שיהיה צריך להתמודד איתה לאחר שהמבצע יגיע לסופו. הממשלה השיעית, בראשות חיידר אל-עבאדי, לא מתקבלת בעין יפה אצל היריבים הסונים ושלל העדות האחרות שנמצאות בעיראק. גם הכורדים לא נמצאים ביחסים הנעימים ביותר עם אל-עבאדי השיעי למרות שיתוף הפעולה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ההרס בברטלה לאחר שנכבשה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ההרס בברטלה לאחר שנכבשה(צילום: gettyimages)

חוסייר זבארי, פוליטיקאי עיראקי ותיק שכיהן בעבר כשר האוצר, הסביר: "יש דאגות סביב השאלה כיצד תיראה המפה הפוליטית במדינה ביום שאחרי שחרור מוסול. מי ישלוט? האם המרות תתקבל בקרב העדות השונות?".

 

לדעתו של זבארי, נפילת מוסול אין משמעותה נפילתו של ארגון דאעש. "הם יחזרו בשיטת לוחמה אחרת. אנחנו נראה פיגוע התאבדות בתוך כורדיסטן ובתוך הערים העיראקיות או במקומות אחרים. הם חזקים ולא מפחדים מדבר".

 

דאעש ניסה להסיט את האש בימים האחרונים מהלחימה במוסול ותקף בחזיתות נוספות באזורים שונים במדינה. לא מעט העריכו כי המטרה הייתה כדי להפנות את תשומת הלב של הצבא העיראקי לאזורים אלה כדי להקל על המתקפה במוסול. עם זאת, יש גם השערות אחרות.

 

"המטרה של דאעש היא לעורר את הזעם בקרב הסונים נגד הכורדים", אמר גורם מודיעין בכיר בכוחות הכורדיים. "זו ההזדמנות שלהם. לדאעש יש לא מעט לוחמים בקרב השבטים, יש להם גם לוחמים מכל קצוות העולם. אבל הרוב מגיעים מכאן, מהכפרים. והמילה שלהם קובעת הרבה. אם לוקחים את המערכה הפסיכולוגית הזאת ומכניעים אותה, מוסול תיפול תוך שבועות ספורים".

פליטים שברחו ממוסול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פליטים שברחו ממוסול(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מטענים בכבישים הצדדיים

סינג'ארי טוען כי הסדקים אצל דאעש מורגשים היטב. לדבריו, יש כבר התנגדות גוברת בתוך אזורי האוכלוסייה שדאעש שולט בהם. "יש לא מעט דיווחים על מתקפות שמבוצעות נגד דאעש על-ידי אזרחים. קיבלנו גם דיווחים על הרוגים בקרב הארגון".

 

כדי לחזק את ההתנגדות האזרחית, מפציר גורם מודיעין כורדי בכיר בממשלה העיראקית להצהיר שיעשו הכול עבורם ולשמור על ביטחונם. "אם העיראקיים ישלחו מסר ויבטיחו שהסונים יקבלו הזדמנות שנייה, זה יאפשר חזית נוספת נגד דאעש", הסביר. "אם זה לא יקרה, עשוי לקרות בדיוק ההפך ואותם אזרחים יגנו על העיר והמבצע יתקדם באופן איטי הרבה יותר".

 

סיבה נוספת לכך שהמבצע מתנהל באיטיות יחסית היא הדרכים. דאעש מילכד במטענים את הכבישים הצדדיים, דבר המקשה על תנועת הכוחות. הכפרים בסביבת מוסול ברובם בשליטת דאעש, למרות שחלקם כבר נכבשו על-ידי הצבא העיראקי.

 

"יש קושי לפגוע במטרות של דאעש במוסול מבלי לפגוע באזרחים", אמר בכיר בצבא העיראקי. "זה כמו לעשות ניתוח מסובך להסרת גידול במוח".


פורסם לראשונה 23/10/2016 22:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים