שתף קטע נבחר

אבל בקטאר: האמיר שהודח על ידי בנו מת בגיל 84

שייח' ח'ליפה בן חמד אא'ל ת'אני, ששלטונו הופל ב-1995 בעת שנפש בשוויץ, נשבע לחזור לתפקידו "בכל מחיר", אך נשאר באירופה כעשור ובשנים האחרונות שב למולדתו ושמר על פרופיל נמוך. נכדו, האמיר הנוכחי, הכריז על שלושה ימי אבל במדינה

שייח' ח'ליפה ()
שייח' ח'ליפה

אמיר קטאר לשעבר, שייח' ח'ליפה בן חמד אא'ל ת'אני, מת אתמול (א') בגיל 84. לאחר שחצר המלוכה הודיעה על מותו של השליט לשעבר, הטלוויזיה הממלכתית קטעה את מהלך השידורים ועברה להקראת פסוקים מהקוראן, שנמשכה אל תוך שעות הקטנות של הלילה. האמיר הנוכחי, שייח' תמים בן חמד אא'ל ת'אני, נכדו של השליט המנוח, הכריז על שלושה ימי אבל במדינה.

 

שייח ח'ליפה לא מחזיק בשלטון מאז 1995, אז הודח על ידי בנו, שייח' חמד בן ח'ליפה אא'ל ת'אני, בהפיכה שקטה וללא שפיכות דמים, בזמן ששהה בחופשה בשווייץ. שייח' חמד, שהיה אז שר הביטחון, אמר בזמנו כי תפיסת השלטון הייתה הכרחית בגלל "נסיבות קשות" ונושאים פנימיים שלא פורטו, שמולם ניצבה המדינה.

 

שייח' חליפה עצמו הגיע לכס השלטון לאחר שהדיח את דודו 23 שנים קודם לכן. למרות שנשבע לחזור לשלטון לאחר הדחתו "בכל מחיר", הוא בילה את השנים שלאחר מכן באירופה, ושב למולדתו רק ב-2004. בשנים האחרונות שמר על פרופיל נמוך.

אצטדיון שיארח את גביע העולם ב-2022 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אצטדיון שיארח את גביע העולם ב-2022(צילום: gettyimages)

בנו של שייח' ח'ליפה נחשב כשליט האמיתי של האומה עוד לפני שהדיח את אביו, דבר אשר הפך את המהלך המפתיע לפורמאלי בלבד. שייח' ח'ליפה פיקח על תהליך המודרניזציה המהיר שעברה ארצו, שקיבל תנופה מאז שהחלה לנצל את העתודות העצומות של הגז הטבעי שהיו בידיה, והפכו אותה לאחת המדינות העשירות בעולם ביחס למספר התושבים. למרות שיש בה רק מעט יותר משני מיליון תושבים, נבחרה המדינה הקטנה שבמפרץ הפרסי לארח את גביע העולם בכדורגל בשנת 2022.

 

במהלך שלטונו של שייח' ח'ליפה, קטאר התאגדה ביחד עם חמש משכנותיה לצורך הקמת מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ. שאר החברות במועצה הן בחריין, כוויית, עומאן, סעודיה ואיחוד האמירויות הערביות. מהצד השני, כהונתו התאפיינה בהמשך הסכסוכים הטריטוריאליים עם השכנות, שהחלו עוד בתקופה שקטאר הייתה תחת חסות בריטית, לפני שנת 1971.

 

 

 

לאחר ששליט עיראק, סדאם חוסיין, פלש ב-1990 לכווית הסמוכה - שייח' ח'ליפה הצטרף למנהיגים ערבים אחרים, ואפשר לקואליציה בהנהגת ארצות הברית, להשתמש במתקנים הצבאיים שבארצו לצורך המתקפה על הכובשת.

 

במהלך המלחמה, שנועדה לשחרר את מדינת המפרץ הקטנה מהכיבוש העיראקי, מטוסי קרב של צבאות ארה"ב, קנדה וצרפת המריאו למשימות מבסיסי חיל האוויר של קטאר.

קטאר חתמה על הסכם ביטחוני עם ארה"ב זמן קצר לאחר מלחמת המפרץ, וכיום מארחת את המטה הקדמי של פיקוד המרכז של הצבא האמריקני, ממנו ממריאים מטוסים שמעורבים בתקיפות האוויריות נגד ארגון "המדינה האסלאמית" (דאעש) בסוריה ובעיראק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים