שתף קטע נבחר

"לעבור הפסקת הריון ולשמוע מאנשים שאני חייבת להתגבר"

שני מילדנברג, אמא לשני ילדים, עברה פעמיים הפסקת הריון ושלוש פעמים הפלות מוקדמות. לרגל חודש המודעות ללידות שקטות היא מבקשת מאנשים להפסיק לומר: "לא נורא, יהיו עוד ילדים", "לפחות יש לך כבר ילד בבית" או "את תראי איך תיכנסי להריון מהר"

"היי, נעים מאוד, אני שני. אני אמא לשני ילדים. אחת נבונה ומצחיקה בת שבע ואחד מתוק וסקרן בן חודשיים". ככה הייתי מציגה את עצמי היום, אם הייתם שואלים. אבל האמת, שנמצאת עמוק בפנים, ועליה אני שומרת בשקט רוב הזמן, היא קצת אחרת. האמת היא שאני גם אמא לשבעה מלאכים. בדיוק ככה. שבע נשמות רכות, שזיכו אותי ואת אבא שלהן בנוכחותן לזמן קצר ואז המשיכו הלאה.

 

במהלך חמש השנים האחרונות עברתי פעמיים תהליך שנקרא הפסקת הריון. הפעם הראשונה היתה בשבוע 19 (אמצע חודש חמישי), אחרי שבסקירת המערכות הראשונה התגלה מום חמור בלבו של העובר, שלא השאיר לו הרבה סיכויים להיוולד כתינוק בריא. בפעם השנייה זה קרה בשבוע 20 של הריון שהתחיל כשלישיה, הפך להריון תאומים לאחר שביצענו דילול (מונח רפואי שמשמעותו הפסקת דופק יזומה בהריון מרובה-עוברים), ואז להריון של עובר אחד לאחר שאחד התאומים פרש על דעת עצמו, ואז להריון שצריך היה להפסיק, כי התגלה בו מה שנקרא מיעוט מי שפיר קיצוני, מצב שלא מאפשר להמשיך את קיומו.

 

אולי יעניין אותך גם:

- "נאלצתי לעבור לידה שקטה ולחזור לעבודה"

- "לחזור הביתה בידיים ריקות ולבשר לילדה שאין לה אחות"

- "אני מצטער, לתינוקת אין דופק"

 

בפעם הראשונה ביצענו גרידה בהרדמה מלאה ובפעם השנייה זו כבר היתה לידה לכל דבר, כולל זירוז, זריקת אפידורל ולחיצות. אבל, לצערי, זה לא כל הסיפור. בין לבין, עברתי גם שלוש הפלות מוקדמות, כלומר הפסקות דופק טבעיות אצל העובר במהלך השליש הראשון של ההריון. בדיעבד, התברר שאני סובלת מתופעה שנקראת קרישיות יתר בדם, מה שכנראה קשור להיסטוריית ההפלות, אבל זה כבר לכתבה אחרת.

 

כל האובדן הזה קרה אחרי שכבר נולדה הבת הבכורה שלנו, כך שעבורי כל אחד מהקטנים האלה לא היה סתם גוש תאים חסר משמעות, אלא פוטנציאל ממשי לחיים שלמים ולאהבה גדולה. ידעתי והרגשתי מה אני מפסידה.

שני מילדנברג: "ידעתי מה אני מפסידה" (צילום: ספיר קרליקר)
שני מילדנברג: "ידעתי מה אני מפסידה"(צילום: ספיר קרליקר)
 

איך ניסיון כזה משפיע על נפשו של אדם? זה מאוד אינדיבידואלי, לא צפוי ולא תמיד נראה לעין. בניגוד למה שאפשר אולי לחשוב, לא קל להמשיך הלאה אחרי שמאבדים הריון. הטענה ש"זה לא באמת היה תינוק" לא תקפה כאן. מבחינה רציונלית זה אולי נכון, אבל הגוף והלב צועקים אחרת. זה יכול להתבטא בהתחמקות מביקור אצל חברות שילדו, למרות הרצון הגדול והאמיתי לברך, לשמוח ולחבק. בהתרחקות הדרגתית מחברים שהיו קרובים ועכשיו לא יכולים לשאת את אי-הנעימות. בחוסר יכולת להיקשר לעובר, כשכבר יש הריון. בהסטת המבט ממסך האולטרסאונד, בשיתוק כשרוצים לדמיין את השנים הבאות של הילד הזה. בציניות ובהתפכחות בקשר להריון ולידה, בקץ הנאיביות.

 

במקרה שלי, ייתכן ולהפלה הראשונה היתה השפעה מכרעת עוד יותר, כי אחריה כבר לא הצלחתי יותר להיכנס להריון באופן ספונטני. בעלי ואני קיבלנו את התיוג המפוקפק "אי פוריות בלתי מוסברת", ואת כל ההריונות הבאים השגתי רק בעזרת טיפולי פוריות ארוכים ומפרכים.

 

עם היסטוריה כזאת תמיד עולה הדילמה, האם לספר ולשתף את מה שעובר עליי? למה בעצם אני צריכה להסב גם לאחרים צער וכאב? ובכל זאת, אני בוחרת לשתף את הסיפור שלי עכשיו, רגע אחרי הפאן של חופשת סוכות והקמפינג והעל האש כי חודש אוקטובר הוכרז בארץ כחודש המודעות לאובדן הריון ותינוקות רכים.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

אם אתם מכירים זוגות או נשים שחוו אובדן של הריון או לידה שקטה (לידה של תינוק מת), בבקשה מכם גלו רגישות. אין מקום לתגובות כמו ״לא נורא, יהיו עוד ילדים״, ״לפחות יש לך כבר ילד אחד/שניים בבית״, ״את תראי איך תיכנסי להריון צ׳יק צ׳ק״ או ״את חייבת להתגבר ולחזור לתפקד רגיל״. כאמור, מדובר באובדן לכל דבר, שאליו מתלווה תהליך אבל עצוב, מתסכל ולעתים קרובות גם בודד.

 

חשוב לדעת שהיום נשים שעברו זאת בשבוע 22 והלאה זכאיות לחופשת לידה מלאה ולזכויות נוספות. במידת הצורך, קיימת בפייסבוק קבוצה בשם "חיבוק בשקט", שיכולה להעניק תמיכה לנשים לאחר לידה שקטה, אם זה חס וחלילה רלוונטי למישהו. אסיים באיחולי צעצועים בסלון, רצפות מכוסות גרגירי קוסקוס, סלי כביסה מלאים והמון צחוק של ילדים.

 

כל אחד מתמודד באופן שונה עם הבשורה הקשה. הנה בני זוג שהחליטו לצלם את עצמם ברגעים הקשים, לאחר שהבינו שההריון לא תקין:

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ספיר קרליקר
"לא קל להמשיך הלאה"
צילום: ספיר קרליקר
מומלצים