שתף קטע נבחר

חוק חדש של עיריית ניו יורק נגד Airbnb

מה בדיוק המגבלות החדשות שיאכפו כבר מהשבוע הבא ומדוע רבים טוענים שכולנו נפסיד מזה?

בשנים האחרונות מגיעים לבנייני המגורים שלנו תיירים עם מזוודות למכביר ומסמך של airbnb, מחפשים אחר הדירה או החדר ששכרו ללינה בביקורם בעיר. החל מאחד בנובמבר, הם לא יגיעו לפחות מ-30 יום, ואם יגיעו, סביר להניח שלא יגלו לכם. זאת בעיקבות החוק החדש שאושר בניו יורק ביום שישי האחרון ולפיו קנסות של עד 7,500$ יוטלו על בעלי דירות שישכירו את נכסיהם לתקופה של פחות מ-30 יום מבלי להיות נוכחים במקום.

 

המחוקקים טוענים שמדובר בצעד שימנע את ההשכרה הבלתי מפוקחת במדינה, ואת הפגיעה במלונות בעיר. לדבריהם, החוק החדש יעצור את צמצום היצע הדירות בניו יורק, בעקבות הפיכת הדירות ל"דירות Airbnb".

 

על פי המספרים הרשמיים, ל-Airbnb יש לא פחות מ-46,000 דירות המוצעות כל העת להשכרה בעיר ניו יורק. דו"חות החברה מדברים על הכנסות של שני מיליארד דולרים בשנה מהשכרת הדירות דרכה. "המסר ברור", טענו בניו יורק פוסט, "ניו יורק סגורה לעסקים".

 

בניו יורק לא פשוט לאמץ את הכלכלה החדשה והאטרקטיבית כל כך לכיבם של תושבים רבים. פעם קראו לזה כלכלת החלטורות, כלכלה שיתופית, שבמסגרתה בעלי נכסים מצליחים להרוויח מהיכולות הבלתי מנוצלות של החפצים שלהם. בראיין צ׳סקי, המייסד המשותף של Airbnb, הסביר בעבר על היכולות שהאתר פותח בפני רבים מאיתנו. "במובנים רבים, אנשים המספקים את השירותים האלו הם יזמים או מיקרו־יזמים״, הוא אומר. "הם עצמאיים יותר, משוחררים יותר ומעט יותר מועצמים מבחינה כלכלית״.

 

בשנת 2008 היו צ׳סקי וחברו ג׳ו גביה, בוגרים טריים של בית ספר לעיצוב בסן פרנסיסקו ולקראת כנס עיצוב שנערך בעיר הניחו שיוכלו להרוויח קצת כסף מאירוח אירעי בדירתם. הם הקימו אתר שקראו לו, Airbedandbreakfast.com, והציעו דרכו שטח מדירתם לתיירים.

 

השניים הופתעו מגודל העניין והרווח שעשו בשבוע אחד בלבד והחליטו לקחת את הרעיון צעד קדימה. "מעולם לא חשבנו שאנחנו נוטלים חלק ביצירת כלכלה חדשה. רק ניסינו לפתור את הבעיה שלנו", סיפרו". אחרי שפתרנו את הבעיה של עצמנו, הבנו שאנשים רבים נוספים מעוניינים בזה״. כך, עם חבר נוסף הקימו את אתר Airbnb.

 

 

"זהו יום גדול לדיירים, לקשישים ולכל מי שרוצה סביבה בטוחה ושקטה", אמרה הסנאטורית הדמוקרטית ליז קרוגר התומכת בחוק. "זה זמן רב מדי שחברות כמו Airbnb עודדו פעילות בלתי חוקית בתחום הדיור והחריפו את משבר הדיור בניו יורק".

השאלה הגדולה ביותר שאיתה מתמודדים הכלכלנים בשנים האחרונות היא האם כל זה יוצר ערך חדש או פשוט מחליף עסקים קיימים. "נצטרך להמציא כלכלה חדשה כדי להכיל את ההשפעה של כלכלת השיתוף״, אמר ארון סנדאראראג׳רן, פרופסור באוניברסיטת ניו יורק, שחוקר את הכלכלה החדשה.

 

באופן טבעי, החוק החדש העלה לכותרות שוב גם את סוגיית אובר. הכלכלה השיתופית הביאה לשגשוג גם בשוק המכוניות אך נהגי אובר רשאים לתת שירות רק באיזורים מסוימים ולמרות הצהרות המושל קואומו על הרצון לתת לכלכלה החופשית להתפתח באופן טבעי עם החדשנות, את החוק הזה טרם מיהר להתיר.

נטען שראשי הממשל בניו יורק מונעים ממנה להשתלב במציאות הכלכלית של המאה 21. "אובר יכולים היו ליצור עוד 13,000 מקומות עבודה לפחות, ועם הכנסה ממוצעת של 5500$ בחודש שמתווספת לכיסם של משכירי הדירות בairbnb כל חודש בממוצע, מספרים גם הם שההכנסה הנוספת היא שעוזרת להם לשרוד את החיים בעיר.

 

הטענות עלו השבוע מכמה וכמה כיוונים. "עשרות אלפי ההשכרות תחת האתר המפורסם מהוות רק אחוז אחד מתוך 3 מיליון יחידות ההשכרה בניו יורק", נטען. "חלק זעיר כל כך מיעדי דיור פנויים לא יכול לשנות לכאן או לכאן את ההכנסות או ההפסדים של השוק הקיים. בנוסף, לא מדובר בהשכרות שמונעות דיור ממקומיים כאשר 90 אחוז מההשכרות המוצעות בairbnb מגיעות מבעלי בתים ולא שוכרים". הביקורות טוענות שהחוק לא נולד רק בכדי להגן על דיירי העיר. "החוק החדש מגן על אחת התעשיות החשובות והגדולות בניו יורק, המלונאות", הצהיר ויג'אי דנדאפני, ראש התאחדות המלונאים במנהטן. "זהו צעד פופוליסטי של תמיכה בעסקי המלונאות תוך התעלמות מקולות של עשרות אלפי אזרחים", הצהיר ג'וש מלצר, ראש המדיניות הציבורית בחברת Airbnb.

 

 

בחברה טוענים כי בעוד מלונות בניו יורק יעלו בממוצע מעל 250$ ללילה, באתר ניתן לאתר חדר ללילה גם ב-53$ בלבד. בכך, הם טוענים, ניכר שמדובר בקהל יעד שונה. אחת משיטות המכירה של airbnb היא להבטיח ללקוחותיהם לחיות כמו המקומיים. בניו יורק למשל, מוצעים חדרים ודירות בכל הבורווז וגם באפ סטייט כדי לאפשר ללקוחות להיחשף גם לחיים מחוץ למנהטן בשכונות ואיזורים שלא תמיד הייתה להם האפשרות להכיר מקרוב.

דו"ח של Airbnb מגלה ש־42% מהמארחים משתמשים בהכנסה כדי לשלם את הוצאות המחיה היומיומיות שלהם. "מעולם לא קרה בכלכלה שלנו שניצול יעיל יותר של נכסים הוביל לפחות משרות״, אומר רוברט אטקינסון, נשיא הקרן לטכנולוגיה וחדשנות.

 

ניו יורק לא לבד. גם בסן פרנסיסקו בשנים האחרונות חוקקו חוקים שמנסים לצמצם את השכרות הבתים לטווח קצר. וכמובן שהחוק הבא כפי שטוענים יעסוק במיסוי. רוב במומחים מסבירים שזה רק עניין של זמן עד שיוטל גם מעיין מס מלון מקומי על אורח שמתאכסן דרך Airbnb.

 

על אף ההצהרות, גם אכיפת החוק לא תהיה פשוטה. בניו יורק קיימות כבר היום עשרות אלפי דירות להשכרה שלא על פי חוק, לטווח קצר ומהשוכרים עצמם. החוק החדש כפי שנוסח כעת לא יחול על כל מודעה ב-Airbnb, ויוחרגו ממנו בתים צמודי-קרקע וחדרים להשכרה בדירות בהן בעל הדירה נוכח.

Airbnb מיהרה לצאת בקמפיין ישיר למשכירים, לפיו אין להם סיבה לדאגה. על פי החברה, חקיקה אלטרנטיבית תוצג בקרוב ולמשכירים אין סיבה לחשוש מהקנסות. בנוסף, החברה מתכוונת לתבוע את גורמי החקיקה בעיר בעקבות החוק החדש.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
30 יום, או אלפי דולר בקנסות. חוקים חדשים.
מומלצים