שתף קטע נבחר

פרסום ראשון: המדינה תחלק להומואים בריאים גלולה מונעת HIV

מהפכה בגישה לטיפול ב-HIV בישראל. משרד הבריאות יחלק תרופת קוקטייל נגד נגיף האיידס לאנשים בריאים שנמצאים בקבוצות סיכון המבצעים מין לא מוגן. כרגע מדובר בפיילוט, אולם הכוונה היא להרחיב את השימוש. מומחה: מתן התרופה ימנע הדבקה ויחסוך מיליוני שקלים בשנה למערכת הבריאות

ישראל מצטרפת לארה"ב ואירופה במאבק נגד איידס: משרד הבריאות יתחיל בעוד חודש בפיילוט שבו תחולק תרופת הקוקטייל נגד HIV לאוכלוסיות בסיכון גבוה להדבקה. על פי תוצאות הפיילוט יישקל מתן התרופה באופן קבוע לישראלים הנמצאים בקבוצות הסיכון.

 

טיפול PrEP, ראשי תיבות של "טיפול מניעתי טרום חשיפתי" - Pre-exposure prophylaxis, מכיל תרופה אנטי ויראלית הניתנת באופן שגרתי לנשאי HIV. מחקרים הראו כי מתן הטיפול באופן שגרתי לאנשים בקבוצות סיכון, הפחית באופן משמעותי את שיעורי ההדבקה.

 

עוד כתבות:

למה נשאי HIV מפחדים מהטיפול שיעזור להם?

אין גאווה: עלייה במס' ההומואים שנדבקו ב-HIV

כך מצליחים נשאי HIV להביא לעולם ילדים בריאים

 

התרופה המקובלת כ-PrEP בה נצבר הנסיון הגדול ביותר היא טרובדה. היא מכילה שילוב של התרופות טנופוביר ואמטריציטאבין, המעכבים במנגנונים שונים את שכפול והתפשטות נגיף ה-HIV בגוף. ישנם מספר פרוטוקולי טיפול מונע באמצעות הטרובדה, כשלעתים היא ניתנת מדי יום, ולעתים רק 3 פעמים בשבוע.

 

מדינות מערביות אחדות כבר החלו במתן טיפול ה- PrEP לאוכלוסיות בסיכון. בארצות הברית הטיפול זמין מאז יולי 2012 ומכוסה על ידי כל חברות הביטוח הרפואי. כל אדם בקבוצת סיכון יכול לפנות לרופא המשפחה ולקבל מרשם לתרופה. הטיפול המניעתי אושר גם בקנדה, צרפת, נורווגיה ודרום אפריקה. מדינות נוספות באירופה מתכוונות לחלק את הטיפול בקרוב.

 

התרופה טרובדה. מעכבת את שכפול והתפשטות נגיף ה-HIV ()
התרופה טרובדה. מעכבת את שכפול והתפשטות נגיף ה-HIV

 

בישראל לא נמצא טיפול ה-PrEP בסל הבריאות. עם זאת, אנשים המשתייכים לקבוצות הסיכון יכולים לפנות לרופא במרפאות האיידס ברחבי הארץ ולקבל מרשם לרכישת התרופה באופן פרטי בעלות של כ-3,000 שקלים בחודש. התרופה ניתנת בחינם בחדרי מיון רק במקרה של חשש להדבקה לאחר קיום יחסי מין לא מוגנים, במקביל לביצוע בדיקות דם לאיתור נגיף ה-HIV.

 

על סמך ההמלצות בארה"ב והנסיון שהצטבר במדינות שכבר אישרו את הטיפול המונע, החליט משרד הבריאות להתחיל בחודש הבא בפיילוט שבמהלכו תינתן התרופה בחינם לאוכלוסיות בסיכון גבוה, שכוללות הומואים המקיימים יחסי מין לא מוגנים עם פרטנרים מרובים, זוגות שאחד מהם הוא נשא HIV והשני לא, נרקומנים ואנשים שעוסקים בזנות.

 

במשרד עדיין דנים על הפרטים האחרונים של התוכנית, אולם היא תתבצע ככל הנראה במרפאת משרד הבריאות בתל אביב ובמרכזים נוספים ברחבי הארץ. האנשים בקבוצות סיכון שיגיעו לקבלת הטיפול יעברו בדיקות דם לאיתור הנגיף, ויקבלו את הטיפול באופן קבוע. במשרד הבריאות יבדקו האם מתן ה-PrEP אכן מפחית את שיעור ההדבקה, ועל סמך הנתונים שיתקבלו יוחלט אם להמליץ על הוספתה לסל התרופות.

 

"הטיפול הוכח כיעיל ביותר"

"קיימת כאן שאלה אתית פילוסופית – האם החברה צריכה להוציא כסף על כך שמישהו לא משתמש בקונדום ונדבק ב-HIV", אומר הפרופ' זאב שטגר, מנהל מרפאת האיידס בבית החולים קפלן, "אבל את אותה שאלה אפשר לשאול גם על מעשנים שלקו בסרטן הריאות. אבל מבחינת מניעת מחלות לא מפילים אחריות אלא עושים משהו למנוע. ובנוסף לחינוך ולשימוש בקונדום, הטיפול ב- PrEP הוכיח יעיל ביותר".

 

לדברי פרופ' שטגר, במדינות בהן ניתן ה-PrEP חלה צניחה דרמטית בשיעור ההדבקה: "הוכח מעל לכל ספק שאלה שהקפידו על הטיפול המונע הוגנו מהדבקה ב-HIV. הטיפול אמנם יקר ומגיע לאלפי שקלים בחודש, אבל מנגד – הטיפול בנשא HIV יכול להגיע למיליונים לאורך חייו של הנשא והחולה. לכן גם מבחינת עלות – אין ספק שהטיפול המונע עדיף. צריך לברך על הפיילוט של משרד הבריאות ואני מקווה שלא ירחק היום והטיפול המונע יאושר לכל מי שנמצא בקבוצת הסיכון".

 

צפו: סרטון ההדרכה ל- PrEP של המרכז האמריקני למניעת מחלות

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הטיפול הפחית את ההדבקה באופן משמעותי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים