שתף קטע נבחר

כשנתניהו נאם בכנסת - בחוץ הפגינו נכים ונשים

בזמן שבפתיחת מושב הכנסת עסק ראש הממשלה בנושאי תאגיד השידור ועמונה, התקיימו מחוץ למשכן שתי הפגנות במקביל: "נשים עושות שלום" ביקשו לחדש את התהליך המדיני, ופעילים חברתיים דרשו להגדיל את קצבת הנכות. "כמעט אין נכה בלי מינוס או תיק בהוצל"פ", אמר אחד המפגינים

 

 

דרישות לצדק חברתי ולמהלך מדיני במקביל לפתיחת מושב הכנסת . כ-500 נשים מתנועת "נשים עושות שלום" הפגינו אחר הצהריים (יום ב') מול משכן הכנסת. הן הניפו שלטים שעליהם נכתב "ישראל חזקה עושה שלום", ודרשו לחדש את המשא ומתן מול הפלסטינים. במקביל, בצדו השני של הכביש הפגינו עשרות פעילים חברתיים, בהם נכים בכסאות גלגלים, בדרישה להעלאת קצבת הנכות הבסיסית העומדת על 2,342 שקל.

 

"עשינו מסע של שבועיים בכל רחבי הארץ עם תמיכה של עשרות אלפים ואנחנו בעיצומו של מסע שנמשך שנים כדי להוביל להסכם מדיני מכבד, מוסכם ולא אלים. רק הסכם כזה ימנע את המלחמה הבאה", אמרה יעל אדמי, ממקימות תנועת הנשים.

 

 

 (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
(צילום: עפר מאיר)

 (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
(צילום: עפר מאיר)

בין המפגינים בשתי ההפגנות התקיימה אינטרקציה לא מתוכננת, שבמסגרתה מחאו חברי הקבוצות כפיים לנאומי כל צד. כמו כן, נשים הגיעו כדי לחזק את הפגנת הנכים. "אנחנו נלחמים על אותם דברים - צדק לאנשים שהחברה והממשלה בישראל הפקירו ושכחו", אמרה ל-ynet אתי, תושבת המרכז, שהגיעה להפגנת הנשים והצטרפה להפגנת הנכים.

 

שלומית ענציו (52) מוכרת כנכה בשיעור של 85%. "הגעתי למצב שרציתי להתאבד", סיפרה. "מי יכול לחיות עם כזו קצבה? רק טיטולים שאני זקוקה להם עולים 400 שקל בחודש. הממשלה צריכה לעוף הביתה ממזמן".  

הפגנת הנשים מחוץ לכנסת, אחה"צ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנת הנשים מחוץ לכנסת, אחה"צ(צילום: AFP)

בחודשים האחרונים אישרה הממשלה תוספת של כ-300 מיליון שקל לקצבאות הנכות, המסתכמת בתוספת ממוצעת של כ-90 שקל לנכה. בארגוני הנכים זעמו על התוספת הקטנה שהגיעה לאחר שנים של מאבק ציבורי ודרישה לתוספת של 3.5 מיליארד שקל.

 

לפי בדיקת ynet, משפחתו של כמעט כל נכה רביעי בישראל חיה מתחת לקו העוני. בביטוח הלאומי דרשו שהתוספת שתינתן תהיה גבוהה יותר, ומחקרים שהציג המוסד לביטוח לאומי עוד ב-2013 לימדו כי קצבת הנכות בישראל אינה מכסה את המינימום הדרוש למחייה בכבוד.

 

"הדרישה שלנו היא העלאת קצבת הנכות לגובה של שכר המינימום", אמר אשר רוכברגר, חבר בוועד המנהל של עמותת "נכה, לא חצי בנאדם", בראיון לאולפן ynet. "היום הקצבה לנכה 100% היא 2,342 שקל, שזה פחות מ-50% משכר המינימום. אנחנו טוענים שאם המדינה קבעה שבן אדם שעובד חייב להשתכר מינימום 4,825 שקל, אין שום סיבה שנכה יקבל פחות, מה גם שלרוב הנכים יש הוצאות יותר גבוהות".

 

הוא הוסיף כי "אין כמעט נכה שאין לו תיק בהוצאה לפועל, אין נכה שאין לו מינוס גדול. הרבה פעמים משפחה נאלצת לעזור.  רוב הנכים הבוגרים לא נולדו כאלה. 80% מהנכים הכלליים נולדו כאנשים פחות או יותר בריאים. גם אני לא הייתי נכה מאה אחוז כל החיים. אני עשיתי צבא, השתתפתי בחומת מגן ב-2002, עבדתי 20 שנה".

 

אלכס פרידמן, מייסד עמותת "נכה, לא חצי בנאדם" שארגנה את הפגנת הנכים, קרא לראש הממשלה נתניהו "להתעורר", כלשונו. "מאות אלפי נכים נמקים עם קצבה שלא מספיקה לחיים והממשלה יושבת מנגד ולא עושה דבר. זו בושה".

 

ח"כ אילן גילאון (מרץ) שהגיע כדי לתמוך בשתי קבוצות המפגינים, אמר: "שתי ההפגנות מבטאות את אותו צד של המטבע. הממשלה עושה החפצה של אזרחיה. אני מקווה שאנשים יתעשתו ויעשו את הבחירות הנכונות בדמוקרטיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הפגנת הנשים, אחה"צ
צילום: AFP
מומלצים