שתף קטע נבחר

תוצאה דרמטית לתרופה ישראלית: השמידה עד 97% מנגיף האיידס

בניסויים שנעשו לאחרונה במעבדת המחקר בבית חולים קפלן בדמם של חולי HIV נתקבלו תוצאות מפתיעות בהשמדת הנגיף. לטענת החוקרים, התרופה Gammora מהווה פריצת דרך לחיסול הווירוס שעלול לגרום למחלת האיידס

תוצאה דרמטית בניסוי לתרופה הישראלית Gammora שפיתחו ל-HIV: חברת ציון פארמסוטיקל הישראלית, בשיתוף פרופ' אברהם לויטר מהמכון למדעי החיים באוניברסיטה העברית שפיתח את התרופה ופרופ' זאב שטגר, מנהל מכון האיידס בבית חולים קפלן, מציגים תוצאות משמעותיות.

 

בניסויים שנעשו לאחרונה במעבדת המחקר בבית חולים קפלן בדמם של עשרה חולי HIV נתקבלו תוצאות מפתיעות של עד 97% בהשמדת הנגיף. השלב הבא, שיחול בקרוב, הוא לתת את התרופה בניסויי חמלה לחולים, בשיתוף משרד הבריאות. לטענת החוקרים, התרופה Gammora היא פריצת דרך לחיסול וירוס ה-HIV, באמצעות פיתוח גישה חדשה להשמדת תאים הנושאים את גנום נגיף ה-HIV שעלול לגרום למחלת האיידס.

 

כאשר אדם נדבק ב־HIV נכנס הווירוס לתאי הדם שלו ונשאר רדום. הרופאים אינם יודעים מתי יתחיל תהליך ההתעוררות של הווירוס ומתי ישכפל את עצמו לתאים אחרים. בעשור האחרון מתמודדים הנשאים עם הווירוס באמצעות קוקטייל תרופות אשר מעכב הליכים של הנגיף בניסיון לבלום את התפשטותו. בעקבות זאת הפך האיידס את פניו - ממגפה קטלנית למחלה כרונית מתמשכת.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

לא צפויות תופעות לוואי

הרג אברהם לויטר וד"ר אסף פרידלר מהאוניברסיטה העברית החלו לפני מספר שנים לחקור את הנושא, ובעקבות כמה הצלחות חתמה חברת "ציון פארמסוטיקל" עם האוניברסיטה העברית על הסכם בלעדי שלפיו תפתח את התרופה.

 

איך התרופה עובדת? במקום עותק אחד מהדי־אן־איי של הנגיף שנכנס לתא של הנשא, נכנסים עותקים רבים שלו - מה שמפעיל את מנגנוני ההשמדה העצמית של התא. החוקרים פיתחו פפטידים (מקטעים חלבוניים קצרים) שגורמים לתהליך זה. יתרונה של התרופה החדשה שהיא משפיעה ופוגעת רק בתאים שנבדקו בנגיף ואין לה כל השפעה על תאים בריאים, ובכך לתרופה יש יתרון על התרופות הקיימות כיוון שלא צפויה השפעה על תאים בריאים ולכן לא צפויות תופעות לוואי. מסקנת החוקרים ששימוש בתרופה יאפשר הרג מוחלט של התאים המודבקים של נגיף ה-HIV

 

מחברת ציון פארמסוטיקל נמסר שלאור התוצאות הדרמטיות ב-HIV היא סבורה שהתרופה תדע להשמיד כל סוג של תא סרטני ובקרוב הם מתכוונים להתחיל בניסויים קליניים ב-12 סוגים סרטניים במספר בתי חולים ברחבי הארץ.

 

עוד בנושא:

- בדיקות חדשות מגלות: מגפת האיידס החלה כבר בשנות ה-60

- האם התפתחות הטיפול ב-HIV - גרמה לשאננות?

- לחיות עם HIV ולשמור על הבריאות: 9 כללים

 

כשהמערכת החיסונית כושלת

איידס - תסמונת הכשל החיסוני הנרכש, נגרמת על ידי נגיף ה-HIV. איידס היא אינה מחלה בפני עצמה אלא מצב בו המערכת החיסונית של הגוף כושלת. נגיף ה-HIV פוגע בתאי ה-T4 החשובים לתפקודה של המערכת החיסונית. ה-HIV מנצל את התאים כדי "לשכפל" עצמו שוב ושוב, ובדרך זו פוגע במערכת החיסונית שאחראית להילחם במחלות וזיהומים.

 

מאז אמצע שנות ה-90 עם מציאתן של שלוש תרופות שניתנו יחדיו וכונו בשם "קוקטייל", מאורכים חיי החולים באופן משמעותי. תוחלת החיים של נשאים המטופלים על פי סטנדרטיים מערביים נמוכה אמנם מזו של מי שאינו נשא, אך היא די גבוהה והם יכולים להגיע לגיל מבוגר גם אם נדבקו בצעירותם.

 

לעומת זאת, כאשר הטיפול הרפואי אינו בהישג יד, לרוב במדינות העולם השלישי, מתים מרבית החולים בשנים הראשונות שלאחר האבחון. יחד עם זאת, גם לאלה שהתרופה בהישג ידם, מדובר בנטל כלכלי, בפרט לגבי התרופות מהדור השני ובפגיעה באיכות החיים הנגרמת כתוצאה מהצורך לקחת על בסיס קבוע כמות גדולה של תרופות. כמו כן, הנגיף מגלה עמידות גוברת כנגד התרופות הקיימות.

 

מהוועד למלחמה באיידס נמסר: "אנו שמחים על כל התקדמות מחקרית הנוגעת לדרכי הטיפול ב-HIV ואיידס והמקרבת את עולם הרפואה אל מציאת תרופה לנגיף ולמחלה. עם זאת, חשוב להבהיר כי התרופה המוזכרת עדיין לא נוסתה בבני אדם, יש עדיין סייגים ותהיות לגבי יעילותה כמובילה לריפוי מלא וכי הדרך להפיכתה לשימושית בקרב ציבור המטופלים עדיין ארוכה מאוד. לצד התקווה שמספקים מחקרים חדשים, יש לזכור שנכון להיום הדרך היעילה ביותר למניעת HIV היא שימוש בקונדום".







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גישה חדשה להשמדת תאים הנושאים את גנום נגיף ה-HIV
צילום: shutterstock
צילום: יח"צ
התרופה Gammora
צילום: יח"צ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים