שתף קטע נבחר

מהיום: הצטרפות לקרנות פנסיה בדמי ניהול זולים במיוחד

לא רק לארגונים הגדולים: החל מהיום יכול כל עובד בישראל להצטרף לקרנות הפנסיה שנבחרו במכרז שערכה המדינה, בדמי ניהול זולים. קרן הפנסיה של הלמן אלדובי שזכתה במכרז ואיפשרה כבר מוקדם יותר לעמיתים חדשים להצטרף, הגדילה בתוך 3 חודשים את מספר העמיתים בקרן ב-50%

דמי ניהול מוזלים: החל מהיום (ג') יכול כל עובד בישראל החוסך לפנסיה, להצטרף לאחת משתי קרנות הפנסיה שזכו במכרז משרד האוצר כ"קרן ברירת המחדל" בדמי ניהול זולים במיוחד.

 

נזכיר כי קרנות הפנסיה גובות דמי ניהול הן מההפקדות – הסכום החודשי המנוכה מהשכר ומועבר לחיסכון והן מסך החיסכון שנצבר בקרן.

 

שתי קרנות הפנסיה שזכו במכרז הן קרן הפנסיה של מיטב דש, שתגבה דמי ניהול בשיעור של 1.31% מההפקדות החודשיות ושיעור של 0.01% מהצבירה בקרן, והלמן אלדובי, שתגבה דמי ניהול של 1.49% מההפקדות החודשיות ושיעור של 0.001% מהצבירה בקרן.

 

מדובר, כאמור בדמי ניהול זולים במיוחד, כאשר ממוצע דמי הניהול שמשלם הציבור בפועל בקרנות הפנסיה, נע סביב 3.5% מההפקדות ו- 0.3% מהצבירה (דמי הניהול המקסימאליים שניתן לגבות עומדים על 6% מההפקדות ו- 0.5% מהצבירה).

 

נציין כי למרות שההצטרפות הרשמית, על פי מכרז האוצר, מתחילה היום, בהלמן אלדובי הודיעו כבר בתחילת חודש אוגוסט, כשפורסמו תוצאות המכרז, כי הם מאפשרים הצטרפות באופן מיידי. מנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כי מאז, הצטרפו לקרן הפנסיה של הלמן אלדובי יותר מ-2,000 עמיתים חדשים - נתון המבטא גידול של 50% במספר העמיתים בקרן.

 

מהו מכרז קרנות ברירת המחדל בפנסיה ומדוע הוא נעשה?

משרד האוצר ביצע מכרז לבחירת קרנות פנסיה בדמי ניהול מוזלים, אליהן יחויבו המעסיקים לצרף כל עובד שירצה בכך וכן עובד שלא הגדיר להיכן להפקיד את כספי ההפרשות הפנסיוניות.

 

במציאות היום, עובד שלא הודיע למעסיק לאן להעביר את ההפרשות החודשיות לפנסיה, המעביד הוא זה שבוחר עבורו את החיסכון. כאן קיימים לא מעט שיקולים מצד המעסיק או סוכן הביטוח ומנהל ההסדרים הפועלים מטעמו, שיעדיפו קרן מסויימת, שלא בהכרח טובה לעובד ועלולה לגבות דמי ניהול יקרים יותר.

 

בנוסף, בעוד עובדי הארגונים הגדולים נהנים מהצעות אטרקטיביות בדמי הניהול, עובדי המעסיקים הקטנים יותר ואלו שאינם מאוגדים משלמים מחיר יקר. נציין כי במסגרת דו"ח הפיקוח על שוק ההון לשנת 2015, נערכה בדיקה שבחנה את שיעור דמי הניהול שמקבלים עובדי חמשת המעסיקים הגדולים במשק בקרנות הפנסיה השונות, בהשוואה לדמי הניהול שמקבלים שאר העמיתים בממוצע באותה קרן. הבדיקה העלתה כי הפער מגיע לעד פי 3 ויותר.

 

איך מצטרפים לקרנות הללו ולכמה זמן מובטחים דמי הניהול המוזלים? 

כדי להצטרף, ניתן לפנות ישירות לקרן באמצעות המוקד הטלפוני או אתר האינטרנט שלה. תקופת הפעילות של הקרנות תימשך שנתיים ובסופן יתבצע מכרז חדש. בהתאם לכללים, המצטרפים לשתי הקרנות ייהנו מדמי הניהול הנמוכים למשך 10 שנים.

 

ברקע הדברים נציין עוד, כי דו"ח מבקר המדינה שפורסם בשבוע שעבר ועסק בחיסכון הפנסיוני בישראל, התייחס גם למכרז שערך האוצר ומתח ביקורת על כך שתנאי המכרז התמקדו רק בדמי הניהול ולא ניתנה התייחסות ראויה בפרקי המכרז, גם לפרמטרים אחרים בבחירת קרן פנסיה, כגון האיתנות הפיננסית של הגוף המנהל, התשואות שהוא מניב לאורך שנים ועוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים