שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

ראוזי מאחוריך: קיילה הריסון מגיעה ל-MMA

מתוך טראומה אדירה והתעללות מינית שספגה ממאמנה, צמחה הג'ודוקא הטובה ביותר בתולדות ארה"ב. כעת היא מתכוונת ללכת במסלול של חברתה המפורסמת, רונדה ראוזי, ולהפוך ללוחמת הזירה הטובה בעולם

ספק אם ישנו ספורטאי אולימפי שידע למנף את ההצלחה שלו כמו רונדה ראוזי. מי שזכתה במדליית ארד בג'ודו באולימפיאדת בייג'ינג 2008, ביצעה הסבה ל-MMA והפכה תוך זמן קצר לפנים של הענף ולאחת הספורטאיות המפורסמות ביותר בארה"ב.

 

 

קיילה הריסון (26), שותפתה הקבועה של ראוזי לאימונים בימיה בג'ודו, ראתה מהצד כיצד חברתה הופכת מספורטאית אלמונית במושגים אמריקאים לאחת שמרוויחה מיליוני דולרים ומעטרת שערי מגזינים נחשבים.

 

הריסון. האמריקאית הראשונה שזכתה פעמים רצופות בזהב (צילום: getty images) (צילום: getty images)
הריסון. האמריקאית הראשונה שזכתה פעמים רצופות בזהב(צילום: getty images)

 

הריסון לבטח חשבה לעצמה שאם ראוזי, מדליסטית ארד אולימפית יכולה, מדוע שהיא האלופה האולימפית הראשונה של ארה"ב בג'ודו לא תוכל? אבל עוד בטרם החליטה לפנות לכסף הגדול של ה-MMA, להריסון עדיין הייתה משימה אחת אחרונה וחשובה בג'ודו.

 

באוגוסט האחרון בריו, הפכה הריסון אחרי הופעה מושלמת שכללה ארבעה איפונים לג'ודוקא האמריקאית הראשונה בהיסטוריה שזוכה בשתי מדליות אולימפיות ברציפות, ועוד מזהב.

 

כעת כשהיא רשמית הג'ודוקא האמריקאית הטובה בהיסטוריה ואחת הגדולות אי פעם בעולם בקטגוריית המשקל שלה (עד 78 ק"ג), הריסון יכלה להתפנות לאפיק ה-MMA, בתקווה להפוך ל"רונדה ראוזי" הבאה, או אולי אפילו להתעלות על הישגיה, ממש כמו שעשתה בג'ודו.

 

ידעה למנף את ההצלחה. רונדה ראוזי (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ידעה למנף את ההצלחה. רונדה ראוזי(צילום: gettyimages)

 

הריסון חתמה בשבוע שעבר בארגון ה-MMA, World Series Of Fighting. את המעבר מהג'ודו לענף שמשלב גם אגרופים ובעיטות, היא תעשה בהדרגה. תחילה היא תשמש כפרשנית באירוע של הארגון בערב השנה החדשה. בינואר היא תתחיל באימונים אינטנסיביים, וכמי שהתרגלה לעמוד בראש הפודיום, אין לה שום כוונה לפחות מכך גם בקריירה הספורטיבית החדשה שלה.

 

"אני אתחרה רק אם ארגיש שאני יכולה להיות הכי טובה. אני לא הולכת להתחיל בקריירה ספורטיבית חדשה כדי להיות שנייה למישהי. אתחיל להתאמן ברצינות ואם ארגיש שאני מסוגלת להיות הכי טובה בעולם, אני אלך על זה. אם לא, אולי אסתפק בלצפות מהצד בטובות בעולם", פירטה הריסון את התוכניות שלה.

 

קרב מול ראוזי? אל תבנו על זה

ההשוואה בין ראוזי והריסון היא מתבקשת. לא רק ששתיהן מגיעות מאותו ענף בו חוו הצלחה אולימפית, אלא שהשתיים היו ממש שותפות לאימונים במשך שנים ונחשבות לחברות טובות מחוץ למזרן. לראוזי היה חלק משמעותי בהחלטה של הריסון להצטרף ל-MMA. "שנים אני מדברת איתה על האופציה הזו, היא עזרה לי מאוד בדרך", סיפרה הריסון, "הדבר הראשון שהיא הציעה לי זה להשיג מאמן איגרוף טוב, ולהתחיל לעבוד על האגרופים שלי כי זה אלמנט שאין בג'ודו".

 

מי שכבר מפנטז על הקרב האולטימטיבי בין ראוזי והריסון צפוי להתאכזב. ישנן סיבות רבות לכך שקרב כזה לא צפוי להתממש. ראשית, יש את עניין המשקל, הריסון מתחרה בקטגוריית משקל גבוהה יותר או כמו שאמרה בסגנונה המיוחד: "אצטרך לחתוך את הרגליים שלי כדי להתחרות במשקל של ראוזי".

 

מעבר לכך, השתיים חתומות בארגונים שונים. הריסון, אם אכן תתחרה, תעשה זאת עבור World Series Of Fighting בעוד ראוזי חתומה ב-UFC. להריסון כלל לא הייתה אופציה לחתום בארגון ה-UFC היוקרתי, שכן הוא איננו מנהל קרבות בקטגוריית המשקל שלה. ושלישית, ואולי הפקטור המשמעותי ביותר בסופו של דבר, הריסון פשוט לא מעוניינת בקרב מול ראוזי, היו לה מספיק כאלו בעבר. "כשותפות לאימונים נלחמנו זו נגד זו כל יום במשך שבע שנים, אין לי חשק לחזור לזה", היא מסבירה.

 

"אין לי חשק לחזור לזה". הריסון (צילום: getty images) (צילום: getty images)
"אין לי חשק לחזור לזה". הריסון(צילום: getty images)

בכלל, הריסון טוענת שהשנים המשותפות עם רונדה פיתחו אצלה את מה שהיא מכנה "תסביך ראוזי". היא ראתה את הג'ודוקא המבוגרת ממנה בשלוש שנים חווה הצלחות גדולות ורצתה ליהנות מאותה תהילה, זה אחד הדברים שהקנו לה מוטיבציה ודחפו אותה למדליות הזהב האולימפיות.

 

השתיים חברות טובות עד היום, או כמו שהריסון מגדירה זאת בחיוך "חברה-אויבת" (באנגלית זה נשמע יותר טוב, Frenemy). חברות טובות ותומכות מחוץ למזרן, אויבות מרות וחסרות רחמים כשהן התחרו זו בזו.

 

צמחה מתוך טראומה

עם שתי מדליות זהב אולימפיות על צווארה, הריסון כאמור מגיעה ל-MMA מנקודת פתיחה גבוהה אפילו יותר מזו של ראוזי. אלא שמעבר להישגיה וליכולות הלחימה המוכחות שלה, הריסון נחשבת להבטחה גדולה ב-MMA גם בגלל הכריזמה השופעת ממנה ואופיה החברותי שהופכים אותה לחביבת התקשורת, ועשויים להיות חיוניים בענף עם חשיפה גבוהה בהרבה ביום-יום ביחס לג'ודו.

 

את האופי הקליל המאפיין אותה, פיתחה הריסון למרות טראומה אדירה שחוותה בילדותה. הריסון התחילה להתאמן בג'ודו בגיל 6, בעידוד אמה שהחזיקה בחגורה שחורה. היא הפגינה כישרון מימיה הראשונים על המזרן ונשלחה לאקדמיה לג'ודו בסנטרוויל, אוהיו. באקדמיה החלה הריסון להתאמן אצל דניאל דויל, חבר של המשפחה שאף היה משגיח עליה כבייביסיטר כשהייתה תינוקת.

 

תחת דויל, הריסון רשמה הצלחות וזכתה פעמיים באליפות ארה"ב עוד בטרם מלאו לה 15, אבל מתחת לפני השטח היא חוותה גיהנום כשמאמנה ניצל את יחסי המאמן – ספורטאי כדי להתעלל בה מינית. "אנחנו צריכים לשמור את זה בינינו, או ששנינו נסתבך", הוא נהג להגיד לה.

 

"דניאל עשה לי שטיפת מוח. הייתי צעירה, מפוחדת ולא ממש הבנתי מה קורה", מספרת הריסון בפתיחות ובאומץ רב על ההתעללות שחוותה, "העולם שלי סבב סביב דניאל, הוא היה השמש שלי. רציתי רק לרצות אותו והוא ניצל את זה".

 

"לא ממש הבנתי מה קורה" (צילום: getty images) (צילום: getty images)
"לא ממש הבנתי מה קורה"(צילום: getty images)

 

"בכל התקופה הזו הייתי מפורקת רגשית, סבלתי מדיכאונות קשים, הייתי אובדנית. שנאתי את החיים שלי, בסוף זה הגיע לנקודה שלא יכולתי יותר", מספרת הריסון. בסופו של דבר החליטה הריסון לגלות את הסוד הכמוס לאחד מחבריה לג'ודו שמיהר לדווח לאמה. אחרי שהאמא הגישה תלונה במשטרה, דויל נעצר, הודה במעשיו, התנצל פומבית ונשלח לעשר שנות מאסר. "אני סולחת לו, אפילו קצת מצטערת בשבילו", אומרת הריסון, "כיום אני מסוגלת לנתק את עצמי ממי שהייתי אז".

 

להריסון לא היה רק את האומץ להתלונן על המאמן המתעלל, היא בחרה ללכת עוד צעד אחד קדימה ובאמצעות החוויה הקשה שלה לסייע לילדים שחוו דברים דומים. הריסון הקימה את קרן ללא-פחד (Fearless Foundation), שמטרתה לעזור ולסייע לילדים שחוו התעללות מינית, בין השאר באמצעות ג'ודו.

 

"הייתי מפורקת רגשית". קיילה הריסון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"הייתי מפורקת רגשית". קיילה הריסון(צילום: רויטרס)

 

מתוך הסיוט הגדול שעברה, הריסון התעקשה שלא לשקוע אלא לצמוח. חודש בלבד אחרי שנחשפה ההתעללות שעברה, היא החליטה לעבור הרחק מביתה לבוסטון שם החלה להתאמן אצל ג'ימי

פדרו, אלוף עולם לשעבר ואחד ממאמני הג'ודו המוערכים ביותר בארה"ב. "ג'ימי ואבא שלו אנשים נפלאים, הם דאגו לי. ג'ימי אמר לי יום אחד שמה שחוויתי לא צריך להגדיר אותי, ובסופו של דבר אני אצטרך להתגבר עליו. ברגע שהבנתי את זה היה לי הרבה יותר קל להתמודד".

 

תחת פדרו הפכה הריסון לאחת מהג'ודוקא המוכשרות בעולם לגילה והוכתרה לאלופת עולם לנוער כששנה לאחר מכן היא שוב העפילה לגמר וזכתה במדליית כסף. ב-2010, כשהייתה בת 20 בלבד היא זכתה במולדת הג'ודו יפן באליפות העולם לבוגרים והפכה לאמריקאית הראשונה שעושה זאת מאז פדרו עצמו ב-1999.

 

לאולימפיאדת לונדון הגיעה הריסון כאחת הפייבוריטיות ולמרות פציעה בברך זכתה בזהב תוך שהיא מנצחת בגמר את יקירת הקהל המקומי, ג'מה גיבונס הבריטית. ההישג חסר התקדים עבור אמריקאית, חגיגות הניצחון שלה וסיפור חייה הקשה והמרגש, הפכו אותה לכוכבת לרגע בארה"ב. בריו כאמור היא שחזרה את ההישג והפכה כבר לאגדה חיה בענף. על ההישג הנדיר שלה קיבלה הריסון מאיגוד הג'ודו האמריקאי דרגת דאן 6, המוענקת לרוב לפעילים ותיקים בענף על מפעל חייהם, והפכה בגיל 26 לאמריקאית הצעירה ביותר אי פעם שמחזיקה בדרגה הזו.

 

לא הפסידה מאז 2005. כריסטיאני ג'סטינו (צילום: getty images) (צילום: getty images)
לא הפסידה מאז 2005. כריסטיאני ג'סטינו(צילום: getty images)

 

קרב בין הריסון וראוזי כאמור כבר לא נראה, אבל להריסון בהחלט יש שאיפות ברורות ב-MMA והיא כבר סימנה מול מי תרצה להילחם, וכמו שאתם מתארים לעצמכם, היא לא עושה לעצמה שום הנחות. הריסון מפנטזת כבר על קרב מול כריסטיאני ג'סטינו, המכונה "סייבורג", לוחמת ג'יו ג'יטסו מיומנת מברזיל, שהפסידה בפעם האחרונה ב-2005. "אני רוצה להיות הטובה ביותר, וכולם יודעים מי כרגע הכי טובה במשקל שלי, זה יהיה כבוד מבחינתי להיכנס לכלוב עם הלוחמת החזקה ביותר". אם לשפוט על פי ניסיון העבר, לסייבורג בהחלט יש סיבה לדאגה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: getty images
קיילה הריסון
צילום: getty images
מומלצים