שתף קטע נבחר

מבולבלים וכועסים: המתלבטים בדרך לקלפי

לורי מיוטה משנה את דעתה כל יום, פיטר מפנסילבניה "תקוע באמצע", משה ממישיגן לא רוצה את קלינטון או את טראמפ, ודניאל הטקסנית תתפלל לאלוהים בדרך לקלפי. 2% מבין המצביעים לא הצליחו להחליט עדיין במי יתמכו - 3 ימים לפני ההצבעה: "הבחירות מבאסות, לא יודעים מה לעשות". שידור חי מעצרת בחירות של טראמפ

משה שריזן - קרוע בין טראמפ לקלינטון (צילום: EPA, AP) (צילום: EPA, AP)
משה שריזן - קרוע בין טראמפ לקלינטון(צילום: EPA, AP)
 

לאחר כל הרעש, הזעם, העובדות, השקרים, הכשלים והחנופה שבמרוץ האמריקני לבית הלבן – יש לא מעט מצביעים שעדיין, שלושה ימים לפני הבחירות הגורליות לנשיאות, לא החליטו איזה שם הם ישלשלו בקלפי.

 

כלל לא מדובר באנשים שטומנים את ראשיהם בחול. כמה אנשים משכילים ביותר שמתעניינים בהתפתחויות במדינה פשוט לא יודעים מה לעשות עם האפשרויות שהוצבו בפניהם. עם זאת, הם בהחלט מתכוונים לנצל את זכותם הדמוקרטית להצביע.

 

"אני פשוט באמת מנסה לחשוב כאן על הכול לעומק", הסביר פיטר שרודר, סטודנט שעובד במקביל ללימודיו בחברת סטארט-אפ באירי שבפנסילבניה. "יש לי טופס הצבעה שאני צריכה לשלוח בדואר, ואני משנה את דעתי כל יום לגבי מה עליי לעשות", הסבירה מתלבטת נוספת – לורי פרז, עקרת בית מלהי, יוטה. "תן לי רגע של שקט כדי לחשוב על זה, בסדר?" ביקש משה שריזן, משווק דיגיטלי מסאות'פילד במישיגן.

"תן לי רגע לחשוב על זה", משה שריזן (צילום: AP) (צילום: AP)
"תן לי רגע לחשוב על זה", משה שריזן(צילום: AP)

דונלד טראמפ והילרי קלינטון (צילום: רויטרס, AFP) (צילום: רויטרס, AFP)
דונלד טראמפ והילרי קלינטון(צילום: רויטרס, AFP)

הסקרים מראים שקולות המתלבטים הם חלק קטן יחסית ממפת המצביעים – אך עדיין מהווים, נכון להיום, 2% מכלל הבוחרים, אף שהבחירות במרחק שלושה ימים בלבד. הקמפיינים של המועמדים לא משקיעים הרבה בקהל הזה, אלא בעיקר מתמקדים בעידוד השתתפותם של קבוצות מצביעים גדולות שכבר הוגדרו כתומכות בצד זה או אחר.

 

אך המרוץ כה צמוד, כפי שיש לנו הפעם, קולות המתלבטים עדיין יכולים להיות חלק משמעותי ואולי אף קריטי בבחירות, במיוחד על רקע כך שהסוקרים השונים אומרים ישנה סבירות גדולה יותר שהמתלבטים ילכו לקלפי במדינות מתנדנדות מאשר מדינות שבחירתן יותר ברורה.

 

כאשר מדברים קצת עם אותם קולות מתלבטים, הנושא של חוסר שביעות רצון מהמצב בבחירות הנוכחיות עולה די מהר. "זו לא בחירה בין שתי אופציות טובות", הסביר הסוקר הדמוקרטי פיטר הארט, שעורך בעיקר קבוצות מיקוד. "זו בחירה בין שני מועמדים 'נתעבים', מבחינת המתלבטים".

 

 

"אני פשוט אתפלל בדרך לקלפי בשביל תשובה"

דניאל אינמאן מטקסס, שעובדת עבור חברת תקשורת סלולרית, הציגה את הרגשות הסותרים שבלבבות המתלבטים, שיכולים לשכנע את עצמם למי להצביע ולמי לא להצביע, ולהיפך, עשרות פעמים בשיחה אחת. אינמאן, אם חד-הורית בת 47, אמרה שהן המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ והן יריבתו הדמוקרטית הילרי קלינטון "יפשלו ברמה דומה – פשוט בדרך שונה".

 

היא הוסיפה ש"אין סיכוי בעולם" שהיא תצביע עבור טראמפ, אך אז חידדה כי מכיוון שלמועמדים הנוספים במרוץ לנשיאות אין כל סיכוי לנצח, היא בכל זאת תצביע לאחד המועמדים מהמפלגות הגדולות – ובכך נותרנו עם קלינטון. "אני אתפלל הרבה בנסיעה לעבר הקלפי עבור תשובה נכונה", סיכמה אינמאן.

יש שיכנו אותה פושעת. קלינטון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
יש שיכנו אותה פושעת. קלינטון(צילום: EPA)
 

"אדם מלוכלך, נבזי ופוגעני", פיטר שרודר מתלבט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"אדם מלוכלך, נבזי ופוגעני", פיטר שרודר מתלבט(צילום: AFP)

שרודר המתלבט, צעיר מפנסילבניה, אמר שהוא הלך לעצרת בחירות של טראמפ, אך את מרבית המידע שלו לגבי מערכת הבחירות הוא שואב מחברים וממשפחה, שמציירים את המועמד הרפובליקני בתור "אדם מלוכלך, נבזי ופוגעני" ואת המועמדת הדמוקרטית בתור "גיבורה שישרה כמו סרגל". אבל הוא גם שמע אנשים מותחים ביקורת על פרשת המיילים של קלינטון ואף מכנים אותה "פושעת". "אני פשוט תקוע באמצע", הסביר שרודר בן ה-23. "אני לא יודע מה אני מחפש בכלל".

 

"אם לא מצביעים קלינטון, בעצם מצביעים טראמפ"

בת' קיהן, פקידת שיווק במרכז רפואי, בת 39 מאוהיו, סיפרה כי מאז ומתמיד היא הצביעה עבור המפלגה הרפובליקנית, אבל טראמפ "דוחה" אותה, וקלינטון ליברלית מדי. "אני אשמח מאוד לראות אישה בבית הלבן, אבל אני לא מסכימה עם המדיניות שלה", אמרה קיהן. היא שוקלת להצביע למועמד אחר לנשיאות, "אבל הפחד הוא שאם אתה לא מצביע לקלינטון, אתה נותן קול לטראמפ. עם זאת, אני חושבת שאם תמיד נחשוב ככה, אף פעם לא תהיה לנו הזדמנות להביא קול שאינו שייך למפלגות הגדולות".

 

קהילת המתלבטים היא חלק כה קטן מציבור הבוחרים, שקשה לפצח אותם מבחינת רקע פוליטי. אך הסוקר הרפובליקני מייקה רוברטס ניתח מידע על מתלבטים רבים בתחילת אוקטובר, וגילה כי רבים מהם מגיעים מעבר רפובליקני. כמה מהם, לטענתו, נמשכים למפלגה הרפובליקנית בימים האחרונים שלפני הבחירות. "אפשר לראות שחלק מהמיץ הזה מוזרק לצדו של טראמפ", אמר רוברטס.

 

 

עדיין לא ברור אם שריזן, 32, ייפול גם כן לקטגוריה הזו. הוא מחשיב את עצמו כדמוקרט, אך בו-זמנית הוא גם רואה את עצמו שלוקח סיכונים, ואוהב את משנתו של טראמפ בנוגע למדיניות הגירה נוקשה כדי להרחיק מחבלים מהמדינה. "אני קצת נוטה לכיוון של טראמפ", אמר. "אבל אז אני מדמיין את עצמי נוסע להצביע ואני כזה, 'באמת? לא, אני אצביע להילרי'".

 

הקומיקאי הניו-יורקי דן ניינן אוהב את הדעות של טראמפ בנוגע להגבלת שצף המהגרים כדי להילחם בטרור. אך ניינן, עצמאי בן 35, רואה את המועמד הרפובליקני בתור אדם בלתי צפוי, ולא אוהב את מדיניות המס של קלינטון. אך במקביל הוא אומר כי להצביע למועמד אחר "זה כמו לא להצביע כלל". "הלוואי ומייקל בלומברג באמת היה רץ בסוף", הלין.

 

פרז, האם מיוטה, אמרה שהיא לרוב מצביע למפלגה הרפובליקנית, אבל חשבה לא להצביע כלל השנה. היא אוהבת הרבה מהרעיונות של טראמפ, אבל חושבת שהוא לא אמין או נשיאותי. קלינטון, היא אומרת, ליברלית מדי וקשורה ליותר מדי סקנדלים. המועמד העצמאי אוון מקמאלין, שלדעתה מציע את הרעיון של תנועה שמרנית חדשה, אבל הוא לא יכול לנצח.

 

"אנחנו תקועים בתוך דילמה קשה", סיכמה פרז את תחושותיה בעמוד הפייסבוק שלה. "הבחירות האלה מבאסות!!!".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, AFP
לא יודעים למי להצביע
צילום: AP, AFP
מומלצים