שתף קטע נבחר

סמארט סיטי: הפיתוחים החדשים שיהפכו את הערים שלנו לחכמות

בארה"ב ערים חכמות מאפשרות לתושבים לנווט בקלות למקום חנייה וליהנות מתאורת רחוב אופטימלית, בעוד שבהודו ערים חכמות מעניקות מים זורמים ללא הפרעה וביוב יציב ותקין. לקראת תערוכת Smart City בברצלונה: סקירה של כמה מהטכנולוגיות הישראליות החדשות בתחום

בשנים האחרונות כולם מדברים על המושג "עיר חכמה", ומתכוונים, בדרך כלל, לתאורה חכמה ברחובות או אינטרנט אלחוטי חינם בכל העיר. אולם מסתבר שהמונח רחב הרבה יותר, וכולל גם אפיקים חברתיים המסייעים באמצעים טכנולוגיים לחיזוק הקשר בין הרשויות לתושבים. תערוכת Smart City, שתתקיים החודש בברצלונה שבספרד (17-15 בנובמבר), היא הזדמנות מצוינת לבדוק מה חדש בתחום הטכנולוגיות לערים החכמות.

 

"המושג עיר חכמה הוא מכלול של אלמנטים המשלבים את העירייה, התושבים והטכנולוגיה - סוג של מעגל שבו כל אחד תלוי אחד בשני וכל אחד מהם הוא גורם מהותי בתהליך ואי אפשר בלעדיו", מסביר שגיב אלעד, ממחלקת מכרזים ופרויקטים בין-לאומיים, ארצות יעד ורכב במכון הייצוא.

שגיב אלעד, מכון היצוא ()
שגיב אלעד, מכון היצוא
 

לדברי אלעד, ההגדרה של מהי עיר חכמה משתנה ממקום למקום. "בעולם המערבי מדובר, לרוב, על טכנולוגיות שנועדו למקסם את רווחת התושבים, לסייע בהנגשת השירותים של הרשויות ולאפשר להם לקחת חלק אינטגרטיבי בניהולה התקין.

 

"בלוס אנג'לס, למשל, העירייה מנתבת בצורה יעילה ובטוחה יותר תחבורה על ידי מערכת ממחושבת, המשתמשת במידע שנצבר מסנסורים ומצלמות ומתקשרת עם מעל 4,500 רמזורים הפרוסים בעיר.

 

"בעולם המתפתח, לעומת זאת, עיר חכמה מתייחסת לדברים בסיסיים יותר. בהודו פתרון של עיר חכמה יאפשר זרימה תקינה של מים בברזים ויוודא שהביוב לא יעלה על גדותיו בגשמי המונסון. לשמחתי החברות הפועלות בתחום בישראל נותנות פתרונות לכל הצרכים - גם לעולם המפותח וגם לעולם המתפתח".

 

דו"ח של האו"ם קובע שעד שנת 2050 כ-70% מאוכלוסיית העולם תתגורר בערים, והדבר מעמיד אתגרים רבים בפני מקבלי ההחלטות בערים. עם המגמה הזאת, במקביל למהפיכה הטכנולוגית של היום, נוצרות הזדמנויות רבות - וישראל נכנסת לתמונה מבחינת הפתרונות שאנחנו יכולים להציע.

 

התערוכה המובילה בעולם בתחום

תערוכת Smart City היא התערוכה המובילה בעולם בתחום הערים החכמות, כשבשנה שעברה ביקרו בתערוכה 15 אלף משתתפים, והיא כללה 465 מציגים ו-400 דוברים.

 

לדברי אלעד, השנה הביתן של מכון היצוא בשיתוף מנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה כמעט הכפיל את עצמו, עם 22 חברות לעומת 12 בשנה שעברה. בנוסף, גם לעיריות תל אביב ורמת גן יהיו ביתנים בתערוכה והחברות שיציגו בביתן הישראלי יציעו מוצרים טכנולוגיים מתחומים רבים.

 

"השיח בנושא הערים החכמות בישראל נמצא עדיין בחיתוליו, וראשי רשויות בישראל מתחילים לבחון כעת איך עושים את זה, אבל בעולם השיח כבר מפותח ואף יש הרבה משאבים בנושא. זה רק טבעי שחברות ישראליות יצאו אל השוק הבינלאומי. פה נכנס התפקיד של מכון הייצוא – אנחנו מסייעים להנגיש לחברות הישראליות את הקשר הישיר לרשויות בחו"ל."

 

אלעד מוסיף כי חברות המנסות ליצור התקשרות עסקית עם המגזר המוניציפלי או הממשלתי בחו"ל נתקלות בחסמים רבים. "בתחום של Business-to-government (או B2G) - שבו חברות עסקיות מנסות להיכנס לחוזים עם המגזר הציבורי, יש חסמים גדולים יותר, ובייחוד לחברות קטנות ובינוניות. קשה להיכנס לתחום, וצריך מישהו שיהיה בשער ויאפשר דריסת רגל. אנחנו מסייעים, גם דרך התערוכה וגם באמצעות ביקורי משלחות בישראל, ומנגישים את ראשי הרשויות לטכנולוגיות ישראליות חדשות."

 

הנה כמה מהחברות הישראליות שישתתפו בתערוכת Smart City:

 

חברת פארקם

חברת פארקם (ParKam) פיתחה פיתרון ייחודי לאיתור מקומות חנייה פנויים בזמן אמת, ברחובות ובחניונים ציבוריים. הניווט מתבצע על בסיס פרמטרים שונים, כמו איתור החניות הפנויות באזור, וכן על פי קריטריונים הייחודיים לנהג עצמו - כמו תו תושב אזורי, תו נכה, שעות בהן מותר לו לחנות באזור מסוים או גודל רכבו. המערכת מתחברת לכל סוג מצלמה הקיים בערים ובחניונים, ויכולה לזהות עד 300 חניות בו זמנית ממצלמה אחת.

 

גם בתוך החניון עצמו, המערכת מובילה את המשתמש לעבר החנייה הקרובה ביותר ליעד הרצוי שלו, במרכז הקניות, בשדה התעופה או באצטדיון.

 

בחברה מציינים כי האפליקציה מסייעת לקיים סדר ברחובותיה ולמקסם את העיר כחניון, תוך שימוש יעיל בכמות המצלמות האדירה. בחודש ינואר זכתה החברה במכרז להפעלת פיילוט במרכז ירושלים, וכיום היא מפעילה את המערכת שלה בחניונים שונים בעולם, במוסקבה ביפן ובאוסטרליה.

 

לדברי אסף נעמני, מנכ"ל החברה, החזון הוא לתת מענה מלא לכל תחום החנייה, לעיריה ולחניונים השונים בכל מקום. "החלק הראשון של החדשנות הוא שאנחנו מאתרים חנייה בזמן אמת. בכל שניה יש סטטוס של חנייה, ועם המערכות שלנו אנחנו יודעים למפות את כל החניות, ויש נקודת GPS מדויקת לכל חנייה. בשל כך אחוזי ההצלחה והדיוק גבוהים ביותר.

 

"החלק השני, הוא להצליח לנווט את המשתמש לחנייה הפנויה. זה שאתה מראה לנהג איפה יש מקום פנוי". נעמני מוסיף כי זה לא הכל. "המוצר השלם הוא לבנות מערכת ניווט אל חניות, כדי שהנהג יגיע לחניה הפנויה. אחרת הוא לא ישתמש במערכת.

 

"פיתחנו מערכת ניווט חדשה וייחודית שמגובה בפטננטים, שבה אתה מקליד כתובת ומגיע לחנייה פנויה בתום הניווט. בערים חכמות יש כמות אדירה של מצלמות", הוא מוסיף. "במוסקבה יש 160 אלף מצלמות. אנחנו מתחברים לכל המצלמות שלה, מאתרים איתן חניות, ועם הכלי ניווט שלנו מנווטים לשם את הנהגים. במקומות שבהם אין מצלמות, אנחנו יודעים למקם גם מצלמות פשוטות מצד אחד, כך שעלות המערכת נמוכה, ומצד שני מאד מדויקת. אתה הופך בעצם מהאח הגדול, לאח הטוב".

 

שנת הקמת החברה: 2014

מיקום: תל אביב

מספר עובדים: 23 בישראל ובעולם

 

חברת ZenCity

מערכת ZenCity היא כלי ניהולי מתקדם המאפשר לרשויות מקומיות לנתח ולנהל פידבקים מהתושבים בכל תחומי האחריות של הרשות המקומית, ומסייע לנהל את העיר עם אוזן קשובה לתושב.

 

לדברי איל פדר-לוי, מנכ"ל ומייסד משותף בחברה, המטרה המרכזית היא לאפשר לרשות המקומית למדוד את עצמה על בסיס הפידבק של התושבים. "המערכת מנתחת בצורה חכמה מה חשוב לתושבים ומה מעסיק אותם, ומאפשרת לרשות להתאים את פעולותיה לצרכים הללו, בצורה טובה יותר מהפתרונות הקיימים היום. אנחנו בעצם מתרגמים סוגי מידע לתמונת התפקוד של העיר בעיני התושבים."

 

המערכת מנתחת מידע מכלל ערוצי האינטראקציה של תושבים עם הרשות - מוקד עירוני, רשתות חברתיות ומקורות רלוונטים נוספים, ומייצרת לדרג הניהולי תמונה מעמיקה, מבצעית ובזמן אמת של הנושאים המעסיקים את תושבי העיר, מידת שביעות הרצון שלהם והטרנדים המרכזיים שעולים מהשיח איתם וביניהם.

 

הניתוח מבוסס על אלגוריתם ייחודי המאגד את המידע מהמקורות השונים ומעבד אותו בהתאם לצורך הניהולי של רשות מקומית.

 

החברה הוקמה על ידי עידו עברי, מומחה למידע פתוח וראש האגף הדיגיטלי בספרייה הלאומית לשעבר, ואיל פדר-לוי, מתכנן ערים ורכז פעילות של מכון "מרכז העיר" באוניברסיטת תל אביב. בשנתיים האחרונות זכתה החברה במגוון תחרויות עיר חכמה ברשויות מובילות.

 

שנת הקמה: 2015

מיקום: תל אביב

מספר עובדים: 5

 

חברת געש תאורה

חברת געש תאורה תציג בכנס ערים חכמות בברצלונה 2016 תאורת רחוב חכמה ומעוצבת, המבוססת על טכנולוגית ה-LED המיועדת לספק מענה חסכוני ועדכני לדרישות המגוונות בתכנון העיר החכמה והמודרנית, יחד עם יישומים חדשניים נוספים כמו מצלמות אבטחה, תקשורת Wi-Fi וגלאים מיוחדים.

 

בחברה מסבירים, כי פיתוח גוף התאורה החכם "אפולו", המשלב את קונספט ה"אינטרנט של הדברים" (Internet of things - IoT) נבע מהתובנה כי עמודי תאורה וגופי תאורה מהווים "שטח נדל"ני" יקר באזורים אורבניים, והוא יכול לשמש למגוון יישומים נוספים.

 

מעבר לתאורה, פנס הרחוב של געש תאורה יכיל מצלמה, רשת WI-FI, מערכת שליטה ובקרה ואפילו חיישנים למדידת זיהום אוויר ולניטור צפיפות רכבים, כל זאת במטרה להפוך אותו לחלק משמעותי מהשליטה והבקרה בעיר. גוף תאורת הרחוב הוא פרי עבודה של געש תאורה וחברות העיצוב והפיתוח "Taga" ו"זיו אב הנדסה", והוא יוכל להשתלב גם עם טכנולוגיות עתידיות שיתפתחו בתחום.

 

אפולו מבוסס על אלמנטים מודולריים, המאפשרים לו להתאים למגוון של צרכים, עוצמות וגבהי התקנה. כל כביש, שביל ופארק יכול לקבל את עוצמת התאורה המתאימה לו.

 

בחברה טוענים, כי הרכיבים האלקטרוניים של חברת Philips שנבחרו הם היעילים והמתקדמים ביותר בתחום תאורת ה-LED כיום, ומבטיחים חיסכון אנרגטי של כ-75% לצד עלויות אחזקה נמוכות ביותר.

 

שנת הקמה: 1964

מיקום: קיבוץ געש

מספר עובדים: 160

 

Capester

חברת Capester פתחה טכנולוגיה שמטרתה להעצים תושבים לשתף פעולה עם העירייה ולתקן עוולות יומיומיות כגון אכיפת חנייה לא חוקית בחניית נכים.

 

בזכות טכנולוגייה ייחודית של וידאו שלא ניתן לזיוף, תושבים יכולים לשלוח דיווחים אנונימיים באמצעות אפליקציית Capester, אשר קבילים בבית משפט. המערכת פועלת מול עיריות בישראל ובחו"ל.

 

לדברי אוהד מייזליש, יזם ומנכ"ל החברה, המטרה היא להפוך את הסביבה להוגנת יותר, כך שכל אזרח יכול לעזור לרשויות. "כבר היום אנשים רוצים לעזור לרשויות ולדווח על עבירות באופן רשמי, ואין להם דרך לעשות זה כי זה מסובך ובלתי אפשרי. במשך שנה וחצי ישבנו יחד עם אנשי טכנולוגיה ועורכי דין כדי להפוך את זה לאפשרי." החברה מספקת את השירות לרשויות, ובין היתר עובדת עם עיריית בוגוטה בירת קולומביה.

 

שנת הקמה: 2014

מיקום: פתח תקוה

מספר עובדים: 11 עובדים

 

בשיתוף מכון היצוא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים