שתף קטע נבחר

 

אמריקה בוחרת: קלינטון וטראמפ מכוונים לבית הלבן

חודשים של קמפיין רווי השמצות ושערוריות יסתיימו היום כשעשרות מיליוני אמריקנים יכריעו מי יכהן כנשיא בארבע השנים הקרובות. סקר אחרון של רויטרס/Ipsos מעניק לקלינטון סיכוי של 90% לנצח, אבל פער בשיעורי ההצבעה בין לבנים לשחורים עשוי להכריע את הכף. עדכונים שוטפים ומשדר מיוחד לאורך ליל הבחירות

עוד שעות ספורות זה קורה: חודשים ארוכים של דרמות, סקנדלים, גידופים, עימותים, מיילים וחשדות להטרדות מיניות מגיעים אל סופם. מיליוני אמריקנים יצעדו היום (ג') החל משעות הצהריים (שעון ישראל) אל הקלפיות ב-50 המדינות השונות. בסוף היום הזה נדע, בתקווה, מי יישב בבית הלבן בארבע השנים הקרובות.

 

כל החדשות החמות על המרוץ לבית הלבן - בעמוד הבחירות המיוחד של ynet

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

 (צילום: AP, AFP) (צילום: AP, AFP)
(צילום: AP, AFP)

 

הטון ביום האחרון לקמפיין של המועמדת הדמוקרטית, הילרי קלינטון, והמועמד הרפובליקני, דונלד טראמפ, נותר כעוס ונוקשה כפי שהיה מתחילת המרוץ אי שם לפני שנה וחצי. טראמפ כינה אתמול בפלורידה את קלינטון "מזויפת ומושחתת", וקלינטון אמרה בצפון קרוליינה כי יריבה מדרדר ומפלג את העם. אין חדש תחת השמש במסרים העקביים של השניים – גם לא 24 שעות לפני פתיחת הקלפיות. עם זאת, לצד סקרי דעת קהל רבים שמראים על פער של 5%-3% בין המועמדים, סקר אחרון של סוכנות הידיעות רויטרס ומכון המחקר Ipsos מעניק לקלינטון סיכוי של לא פחות מ-90% לנצח.

 

לפי רויטרס, קלינטון מובילה בפער של 3% תמיכה על יריבה הרפובליקני - קלינטון זוכה ל-45% תמיכה לעומת 42% לטראמפ. אך סיכוייה של המועמדת הדמוקרטית לזכות במספר האלקטורים הנדרש לזכייתה בבחירות עומד על 90% - וזו התחרות האמיתית. לפי הסקר של סוכנות הידיעות, קלינטון נהנית מיתרון של 303 אלקטורים לעומת 235 לטראמפ.

 

 

 


 

ברויטרס ציינו כי כל הפסד של טראמפ בשתיים מתוך שלוש מדינות המפתח פלורידה, מישיגן ופנסילבניה, יוביל כמעט בוודאות לניצחון של קלינטון. בה בעת, הוא חייב לנצח באריזונה שבה מתנהל מאבק צמוד. כדי לזכות, כך לפי ניתוח רויטרס/Ipsos, יזדקק טראמפ לשיעור הצבעה גבוה יותר של בוחרים לבנים מזה שנמדד ב-2012, וכן יזדקק לצניחה בשיעור ההצבעה של השחורים ולשיעור הצבעה פחות גבוה מהצפוי בקרב היספנים.

 

צפון קרוליינה, שהיא אחת המדינות הראשונות לספק תוצאות, תהווה מדינת מפתח. אם קלינטון תנצח בה, המשמעות תהיה שהמצביעים השחורים התגייסו לטובתה, בדומה לבחירות הקודמות שבהן ניצח הנשיא ברק אובמה את מיט רומני הרפובליקני ב-4 אחוזים. מניתוח הצבעה מוקדמת בצפון קרוליינה עולה שטראמפ נהנה שם מיתרון של אחוז אחד על פני קלינטון (46% אל מול 47%). כשבוחנים את הניתוח הדמוגרפי, התוצאות מעניינות עוד יותר: טראמפ נהנה שם מיתרון של 30 אחוזים בקרב מצביעים לבנים, ואילו קלינטון מובילה בענק בקרב מצביעים שחורים עם 85 אחוזי תמיכה.

 

 

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

טראמפ זקוק לניצחון בפלורידה עם 29 האלקטורים שלה. אם קלינטון תנצח שם, היא תזדקק רק לניצחון באחת משלוש מדינות המפתח: אוהיו, מישיגן או פנסילבניה. אם טראמפ ינצח בפלורידה, הוא עדיין יזדקק לניצחון באוהיו ובמישיגן או למהפך בפנסילבניה.

 

לפי תחזית רויטרס, קלינטון מובילה באחוז בודד בפלורידה - 48 אחוזים לעומת 47 טראמפ. השחורים בפלורידה תומכים בה בשיעור גדול של 75%, קרב היספנים היא נהנית מיתרון של 20%. מנגד, טראמפ נהנה שם מיתרון של 30 אחוזים בציבור הלבן. ניצחונה של קלינטון בפלורידה תלוי בהתגייסות של השחורים וההיספנים בשיעורי הצבעה גבוהים.

 

 

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

גם במישיגן ובאוהיו מתנהל קרב צמוד מאוד, אבל בפנסילבניה קלינטון עדיין נהנית מתמיכה יציבה - כך לפי רויטרס/Ipsos. גם במדינות הללו, שינוי בשיעורי ההצבעה לפי פילוח דמוגרפי עשוי להוביל למהפך: די בכך שהלבנים יתגייסו בשיעורי הצבעה גבוהים עבור טראמפ ומנגד - פחות שחורים יצביעו לקלינטון, כדי להפוך את הקערה על פיה ולתת לטראמפ סיכוי ממשי לנצח.

 

שמים את כל הביצים בסלסלת המתנדנדות

קלינטון וטראמפ הסתערו על המדינות המתנדנדות בניסיון אחרון לנסות ולעודד את תומכיהם להגיע לקלפיות ולעשות את הבחירה הנכונה. קלינטון התמקדה בימים האחרונות בקולות ההיספנים, האפרו-אמריקנים והצעירים, בעוד טראמפ ניסה להתניע את עובדי תעשיית הרכב ואת מעמד הביניים, שלדידו נדחק לשוליים על ידי הממסד הפוליטי.

אובמה למען קלינטון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה למען קלינטון(צילום: רויטרס)

מישל אובמה וביל קלינטון בעצרת בפילדלפיה (צילום: AP) (צילום: AP)
מישל אובמה וביל קלינטון בעצרת בפילדלפיה(צילום: AP)

קלינטון קיבלה זריקת עידוד מהנשיא ברק אובמה, שנאם היום בפני מספר שיא של יותר מ-40 אלף בני אדם בעצרת בפילדלפיה שבפנסילבניה. אובמה אמר כי "לעיתים, הבחירות הרגישו יותר כמו תוכנית ריאליטי", וקרא לתומכים להצביע עבור קלינטון. לפניו נאמה אשתו, הגברת הראשונה מישל אובמה, שאמרה כי "ברק ואני מאמינים שהאחריות שלנו כלפי המדינה לא תסתיים כשנעזוב את הבית הלבן. יש לנו מחוייבות למסור את ההנהגה לידי מנהיג שאנו יכולים לסמוך עליו. מגיע לנו מנהיג שיספק ביטחון וכבוד לבנות הצעירות שלנו. מנהיג שמכבד את כל בני האדם, שיעודד אותנו לראות את הטוב אחד בשני. שיראה את הגיוון בחברה לא כאיום - אלא כברכה. אני מאמינה בכל לבי שקלינטון היא המנהיגה הזו".

 

הנשיא נאם קודם לכן בפני כמעט 10,000 אנשים באוניברסיטת מישיגן באן ארבור. הוא קרא לצעירים שנשאו אותו אל הבית הלבן ב-2008 וב-2012 לעשות את אותו הדבר עבור קלינטון. אובמה, שמסיים את תקופת כהונתו השנייה עם נתוני פופולאריות איתנים, חזר על משנתו שטראמפ "אינו כשיר להיות המפקד העליון של הצבא", וחידד שוב שהמיליארדר מניו יורק מנותק מהעם. "ב-70 שנותיו על כדור הארץ, הדונלד מעולם לא הביע כל התחשבות במעמד הפועלים. אני לא חושב שהוא מכיר אף אחד ממעמד הפועלים, חוץ מאלו שבאים לנקות את בתי המלון שלו והחבר'ה שמכסחים את הדשא במגרש הגולף שלו", אמר.

 

 

 

 

 

כאשר שעות ספורות נותרו עד ליום הבחירות האמריקני, הקמפיין של קלינטון קיבל זריקת חיזוק עוצמתית עוד יותר כאשר ראש ה-FBI, ג'יימס קומי, הודיע במפתיע כי הבולשת הפדרלית לא משנה את מסקנותיה מיולי, ולא תעמיד את מזכירת המדינה לשעבר לדין על רקע פרשת המיילים שרודפת אותה כבר למעלה משנה.

 

גם השווקים הפיננסיים הגיבו היטב לטוויסטים האחרונים ברכבת ההרים שהיא המרוץ הנוכחי לנשיאות. שווקי המניות בעולם זינקו, וכך גם הדולר האמריקני.

 

אמנם היתרון הנוח של קלינטון מלווה אותה מאז סוף החודש שעבר, אבל משקיעים כבר החלו לדאוג על רקע המרוץ שהלך ונהיה יותר ויותר צמוד ולחפש פתרונות אחרים לכסף שלהם. המשקיעים מעדיפים את קלינטון המוכרת מאשר קלף הג'וקר הבלתי צפוי שהוא טראמפ.

 

סקרי הקהל, כאמור, מציגים מרוץ צמוד למדי שנוטה לעבר קלינטון, אבל אתרי ההימורים נחרצים הרבה יותר לטובת ניצחון של המועמדת הדמוקרטית. אתר PredictIt הציב ב-81% את סיכוייה של הילרי קלינטון להיכנס רשמית לנעלי הנשיאה ב-20 בינואר.

 

אך ניצחון באמריקה כלל אינו נקבע על ידי שכלול פשוט של קולות הבוחרים, אלא על ידי מערכת אלקטורים שבמסגרתה כל מדינה מכריזה על המועמד שלה, והוא מקבל את מספר האלקטורים שאותה מדינה יכולה לחלק – עד שאחד המועמדים מגיע למספר הנכסף "270" ומנצח. מכיוון שהשיטה פועלת כך, ישנן לא מעט מדינות שבהן המרוץ צמוד במיוחד – ועל כן יש להן חשיבות עצומה.

 

 

"עייפים מלהיות מונהגים על ידי אנשים טיפשים"

טראמפ, כוכב ומנחה ריאליטי לשעבר שמעולם לא כיהן בשום משרה ציבורית, החל את היום האחרון של הקמפיין שלו בסרסוטה, פלורידה. טראמפ וקלינטון נאבקים קשות על פלורידה המתנדנדת שתעניק לא פחות מ-29 אלקטורים למי שינצח בה.

 

המועמד הרפובליקני לא ייחס כל חשיבות לקלינטון או לסקרים שמראים שהיא מובילה עליו בפער קל. בעצרת בחירות בסרסוטה הוא ניבא כי הוא ינצח בפלורידה ואמר כי קלינטון "היא כזו מזויפת. אנחנו עייפים מלהיות מונהגים על ידי אנשים טיפשים".

 

טראמפ מגיע ביום שהוא הישורת האחרונה גם לצפון קרוליינה, פנסילבניה, ניו המפשייר ומישיגן, כאשר את היום הוא חותם בעצרת בחירות לילית בגראנד ראפידס, מישיגן. קלינטון מקדישה את יומה האחרון במרוץ לפנסילבניה ולמישיגן, וגם היא תחתום בעצרת בחירות לילית – בצפון קרוליינה. את ביקורה בפנסילבניה מלווים הנשיא אובמה ורעייתו מישל, כמו גם כוכב הרוק ברוס ספרינגסטין.

 

הפתעת קומי

ראש ה-FBI, ג'יימס קומי, הטיל פצצת ענק על המרוץ – יומיים לפני יום הבחירות – כאשר עדכן אתמול את הקונגרס כי חוקריו בחנו את כל המידע שנמצא לאחרונה בהקשר של פרשת המיילים של קלינטון, והוחלט כי אין הצדקה לשינוי עמדת הארגון מיולי וכי אין סיבה להעמידה לדין פלילי בעקבות שימושה בשרת פרטי, במקום שרת ממשלתי, בתקופת כהונתה במחלקת המדינה בין השנים 2013-2009.

ראש ה-FBI, ג'יימס קומי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש ה-FBI, ג'יימס קומי(צילום: AFP)

עדיין לא ברור אם ההודעה הזו, שבהחלט הגיעה בדקה ה-90, פורסמה בשלב שעוד ניתן להשפיע על דעותיהם של הבוחרים, או שמא כבר לא ניתן לרפא את הנזק שנגרם לאחר שבועות ארוכים של מתקפה רפובליקנית חריפה נגד קלינטון בצל הפרשה. עשרות מיליוני אמריקנים הצביעו בעשרת הימים שחלפו מאז קומי בישר על פתיחת החקירה המחודשת לפני שבוע וחצי – ועד אתמול.

 

"שום דבר לא עומד להשתנות בין היום למחר כדי לעזור לקלינטון לנצח ולסחוף קולות מתלבטים", הצהירה מנהלת הקמפיין של טראמפ, קליאן קונוואי, בראיון היום לרשת ABC. טראמפ, שספג לא מעט ביקורת בחודש שעבר כשאמר שמערכת הבחירות כולה מוטה נגדו וכי הוא לא בטוח יכול להתחייב לכבד את תוצאות הבחירות, פקפק ביסודיות חקירת ה-FBI נגד קלינטון. הוא אמר שחרף המסקנות האחרונות, לדעתו הנושא לא יחלוף מעין הציבור.

 

תמי רג'יס, 42, חיילת משוחררת ונכה ששירתה בעיראק וכיום מתגוררת בפלמטו שבפלורידה, אמרה שהיא לא תסמוך על התוצאות אם אכן יתגלה שקלינטון ניצחה. "אני פשוט חושבת שזה יהיה מאוד חשוד", אמרה, וציינה כי לא ברור לה למה קומי "פתאום שינה את דעתו" לגבי המיילים שלה.

 

מה לא היה פה: מוסלמים, חומה, מיילים, קלטת לוהטת

 

 

 

מאז שהצטרף למרוץ בקיץ 2015, ומאז סילק לא פחות מ-16 יריבים רפובליקנים בדרך לראשות המפלגה, טראמפ קורא תיגר על הנורמות הפוליטיות עם מתקפות בומבסטיות ואישיות ועם מדיניות מעוררת מחלוקת, שכוללת בין היתר הצעה לאסור על מוסלמים להיכנס לארה"ב או הצעה לבנות חומה בגבול הדרומי עם מכסיקו כדי לוודא שמהגרים מאמריקה הלטינית לא יוכלו להיכנס למדינה.

 

בחודש אוקטובר, הקמפיין שלו נאלץ להתמודד עם קלטת לוהטת משנת 2005, שבה נשמע המועמד לנשיאות מתרברב ומתפאר על גישושי נשים, שנשמעים יותר כמו תקיפה מינית. בעוד סקנדלים מסוג זה נתנו לקלינטון יתרון בקרב נשים ומיעוטים באוכלוסייה, טראמפ עדיין נהנה מתמיכה איתנה בקרב לבנים שאינם משכילים אקדמית. עבור שני המועמדים, הפיכת התמיכה הזו לקולות בקלפי זו הנקודה הקריטית ביותר כדי להגיע ל-270 האלקטורים הנכספים.

פורסם לראשונה 07/11/2016 23:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הגענו לסוף. טראמפ וקלינטון
צילום: AFP
מומלצים