שתף קטע נבחר

הפתעת נובמבר: הנשים וההיספנים לא לקחו ללב - והצביעו טראמפ

הוא העליב נשים והואשם בתקיפות מיניות, אבל עדיין קיבל 42% מקולות הנשים. הוא קרא לגרש 11 מיליון מהגרים לא חוקיים וכינה את המכסיקנים "אנסים" ו"פושעים", אבל קיבל מההיספנים יותר קולות מרומני הרפובליקני ב-2012. איך קרה שדווקא אלה שלכאורה "נפגעו" מטראמפ, הצביעו לו?

 

 

הוא העליב מלכת יופי ואמר שהיא שמנה, הודיע שהוא מתנגד להפלות ויותר מעשר נשים טענו שהוא תקף אותן מינית. למרות כל זאת, דונלד טראמפ נבחר לנשיא ה-45 של ארצות הברית ועשה זאת בין היתר בזכות תמיכתן של נשים רבות.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 כל העדכונים, הפרשנויות ומפת האלקטורים בעמוד הבחירות המיוחד - ארה"ב בוחרת

 

לפי המדגמים של רשת CNN, יריבתו הדמוקרטית של טראמפ, הילרי קלינטון, קיבלה 54 אחוזים מקולות הנשים הבוחרות, ואילו טראמפ קיבל 42 אחוזים מקולות הנשים - נתון מצוין מבחינתו על רקע השערוריות השונות שבהן היה מעורב במהלך קמפיין הבחירות בקשר לנשים. ב-2012, אגב, הצביעו 55 אחוזים מהנשים לברק אובמה ו-44 אחוזים מהן הצביעו למועמד הרפובליקני מיט רומני.

 

לפי רשת CNN, בבחירות ב-8 בנובמר הצביעו 53 אחוזים מהנשים הלבנות לטראמפ - 62 אחוזים חסרות השכלה אקדמית.

 

"לא נוצרה אחוות נשים"

הישגו האלקטורלי של טראמפ בקרב נשים עמד בסתירה מוחלטת לתחזיות הסוקרים שצפו שיקבל מכה מאוכלוסיית הנשים האמריקניות (52 אחוזים מכלל הבוחרים), בייחוד לאור העובדה שמולו התמודדה אישה שרצתה לעשות היסטוריה, לשבור את תקרת הזכוכית ולהפוך לאישה הראשונה שנבחרת לנשיאת ארה"ב.

 

מומחים טוענים ששיעור התמיכה הגבוה יחסית בטראמפ בקרב נשים אינו מפתיע ומשקף את מערכת הבחירות כולה שבה נושאים כמו כלכלה, מקומות עבודה והגירה היו קרובים הרבה יותר ללבם של המצביעים מאשר הנושא המגדרי. פרופ' דיאן היית', ראש המחלקה לממשל ופוליטיקה באוניברסיטת סנט ג'ון בניו יורק, אמרה כי "קלטת הסקס" שבה תועד טראמפ אומר בין היתר "כשאתה כוכב הן נותנות לך לעשות את זה, אתה יכול לעשות הכול", והביטויים הגסים שבהם השתמש על נשיקות ומגע עם נשים וניסיונות לקיים עמן יחסי מין, היו אמורים להפנות נשים נגדו. אולם לדבריה, בסופו של דבר, לא הייתה להם השפעה שלילית על המרוץ שלו לנשיאות באופן שיגרום לרוב מוחלט מהן לא להצביע לו.

 

"לא נוצרה אחוות נשים", אמרה פרופ' היית'. "הנושא של איך הוא התנהג לנשים לא האפיל על העמדות שבהן כבר החזיקו האנשים הללו - חוסר שביעות רצון מהאליטה ומהממסד הפוליטי שאותו ייצגה עבורם קלינטון הדמוקרטית".

 

טראמפ בתחרות יופי, 2009 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ בתחרות יופי, 2009(צילום: AFP)


למרות הצלחתו היחסית בבחירות בקרב נשים, נשים אמריקניות רבות מתקשות לעכל את ניצחונו המפתיע של איל הנדל"ן מניו יורק ובחירתו של נשיא שהתנהגותו המיזוגנית זכתה מבחינתן להתעלמות בקלפי.

 

התנגדות טראמפ וסגנו להפלות לא הפריעה לחלק מהמצביעות

"יותר ממחצית הנשים הצביעו לגבר שהשוויץ בהקלטה שביצע תקיפה מינית, שאמר שימנה לבית המשפט העליון שופטים שיהפכו את 'פסק הדין רו נגד וייד' (כל חוק האוסר על הפלה מלאכותית סותר את חוקת ארה"ב בשל הפגיעה בזכות לפרטיות), שבילה 30 שנים ויותר בעין הציבור בביזוי נשים", כתבה ל"ו אנדרסון במאמר במגזין המקוון "סלייט". "נשים לבנות מכרו את עמיתותיהן הנשים, את המדינה שלהן ואת עצמן", כתבה מחברת המאמר. "רוב הנשים הלבנות לא רוצות להיות חלק מאחוות נשים פמיניסטית. רוב הנשים הלבנות רוצות להיות אחת מהחבר'ה. ואנחנו נסבול בגלל זה".

 

סוגיה אחת שמעוררת דאגה בקרב נשים אמריקניות – דמוקרטיות ורפובליקניות – היא האופן שבו ינהג הנשיא החדש טראמפ בנוגע לזכויות נשים לבצע הפלה. טראמפ הביע את התנגדותו להפלות במהלך הקמפיין שלו, ובשלב מסוים אף אמר שנשים שרוצות לשים סוף להריון שלהן צריכות לקבל "סוג מסוים של עונש" אם מדובר בתהליך לא חוקי. סערה ציבורית שפרצה בעקבות דבריו גרמה לו לחזור בו, אולם לא ברור מהי עמדתו האמיתית בסוגיה.

 

סגנו המיועד של טראמפ בבית הלבן, מושל אינדיאנה מייק פנס, שמרן יותר מהנשיא הנבחר בסוגיית ההפלות. פנס דחף לחוקק חוקים שמגבילים הפלות במדינה שלו ויצא נגד מרפאות בארה"ב שמבצעות הפלות ומעניקות שירותים רפואיים לבעלי הכנסה נמוכה.  


טראמפ ומנהלת הקמפיין שלו קליטן קונווי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ ומנהלת הקמפיין שלו קליטן קונווי(צילום: AFP)
"נשים אמריקניות שרוצות חופש רבייה צריכות להיות מודאגות מהנשיאות של טראמפ-פנס", אמרה היית'. ג'ולייט ויליאמס, מרצה ללימודי מגדר באוניברסיטת קליפורניה, לוס אנג'לס, אמרה כי "הנרטיב של הבחירות הללו שתפס בשלב מוקדם מאוד היה שטראמפ מגייס את קולם את גברים לבנים זועמים, גברים לבנים זועמים כמו עובדי פחם במערב וירג'יניה או מובטלים שעבדו בתעשיית הרכב במישיגן".

 

התעלמו מהן: קול לבן זועם הוא גם קול הנשים הזועמות

"אם להיות כנים, כולנו בימין ובשמאל היינו צריכים לתהות מה משמעותו של הקול הלבן הזועם", הוסיפה ויליאמס. "מה שלמדנו אתמול זה שגם לנשים לבנות זועמות יש כוח פוליטי, ואם אתה מניח לעצמך לשכוח מנשים, אתה הולך להפסיד. זה מה שקרה להילרי".

 

הצבעת הנשים האמריקניות לא הייתה הדבר היחיד המפתיע בבחירות האחרונות לנשיאות ארה"ב. גם האוכלוסייה ההיספנית, שלכאורה הייתה אמורה לתמוך בעיקר בקלינטון ולא בטראמפ, בשל אמירותיו הקשות נגד מהגרים ומכסיקנים ("אנסים" ו"פושעים"), הבהירה בבחירות האחרונות שאסור לקחת אותה כמובן מאליו. פרשנים ומומחים שראו בימים שקדמו לבחירות את ההיספנים נוהרים לקלפיות, בעיקר בפלורידה ובנבאדה, העריכו שהדבר משחק לטובתה של מזכירת המדינה לשעבר. הם טעו. טראמפ קיבל מההיספנים הרבה יותר קולות ממה שצפו לו. 65 אחוזים מההיספנים, כך לפי "מכון המחקר אדיסון", הצביעו לקלינטון ו-29 אחוזים הצביעו לטראמפ. נהירת ההיספנים לקלפיות עזרה לקלינטון במדינות מתנדנדות כמו נבאדה וקולורדו, אך לא בפלורידה הגדולה.

 

אף שנראה שקלינטון זכתה לשיעור הצבעה גבוה בקרב ההיספנים, למעשה הפער בינה לבין טראמפ (36 אחוזים) היה קטן מהפער שנרשם בין הנשיא היוצא אובמה לבין רומני הרפובליקני ב-2012 וקטן מהבחירות לנשיאות שבהן ניצח בעלה ביל קלינטון ב-1996. לשם דוגמה, לפני ארבע שנים קיבל אובמה 71 אחוזים מקולות ההיספנים, ואילו רומני קיבל 27 אחוזים בלבד. כלומר, פער של 44 אחוזים. ב-1996 קיבל קלינטון 72 אחוזים מקולות ההיספנים, ואילו בוב דול הרפובליקני קיבל 21 אחוזים בלבד - פער של 51 אחוזים.

 

אנשים שחיים מחוץ לארה"ב לא תמיד יודעים זאת: בארה"ב חיים כ-56 מיליון היספנים, אבל הם לא מצביעים באותו אופן בבחירות. אמריקנים-קובנים, למשל, נוטים להצביע יותר למפלגה הרפובליקנית ואילו אמריקנים-מכסיקנים נוטים להצביע יותר לדמוקרטים.

 

65 מיליון ההיספנים בארה"ב לא מצביעים כמקשה אחת (צילום: MCT) (צילום: MCT)
65 מיליון ההיספנים בארה"ב לא מצביעים כמקשה אחת(צילום: MCT)

דניס גאלבז, אמריקנית-קובנית שייסדה את הארגון "לטינים למען טראמפ", אמרה לעיתון USA TODAY שכולם התמקדו באמירות הבומבסטיות של המועמד הרפובליקני לנשיאות, אבל התעלמו מהאלקטורט ההיספני השקט והגדול שתמך במצע של טראמפ. היא אמרה שהיא מעולם לא האמינה שטראמפ באמת רוצה לגרש את כל 11 מיליון המהגרים הבלתי חוקיים מארה"ב או שהוא חושב שכל המכסיקנים הם אנסים וסוחרי סמים. "אני יודעת ומודעת לפגמים שלו", היא אמרה. "אבל כולם קיבלו אותו מחוץ להקשר. לחשוב שכולם חשבו שהוא שונא את כל המכסיקנים ושונא את כל ההיספנים ושונא את כל המהגרים זה מגוחך לגמרי". לדבריה, המצע של טראמפ מציע מדיניות הגירה הגיונית שמכוונת למהגרים הבלתי חוקיים עם העבר הפלילי, שמחפשת פתרון לאלה שעובדים קשה בארה"ב ושסוף סוף משיגה שליטה על גבולות המדינה.

 

עבור ג'סיקה רוקאבדו, מנהלת בחברת ביטוח בת 50 שהיגרה למיאמי מהרפובליקה הדומיניקנית ב-1979, המדיניות הכלכלית של טראמפ הייתה חשובה יותר מסוגיית ההגירה. היא אמרה שהיא נעלבה מ"שטיפת המוח" שעשה לטענתה מטה קלינטון להיספנים שאמר להם כי אלה שלא יתמכו בדמוקרטים בוגדים בשורשים שלהם. "דברו איתי על מה שקורה בבית בלי. יש לי שלושה ילדים, אחד עם צרכים מיוחדים. בשמונה השנים האחרונות עברנו ממעמד הביניים לתחתית של מעמד הביניים. אנחנו צריכים לשלם חשבונות".

 

שיעור ההצבעה ההיספני מתוך כל המצביעים בארה"ב עמד ב-2008 על 8 אחוזים, עלה ב-2012 ל-10 אחוזים והמשיך לעלות גם בבחירות 2016 והגיע ל-11 אחוזים. כך לפי נתוני מכון הסקרים "פיו" ומדגמי היציאה שפרסם "מכון המחקר אדיסון". מהנתונים שפורסמו עולה כי העלייה בשיעור ההצבעה של ההיספנים הביאה לצמצום כוחם של הרפובליקנים במדינות כמו אריזונה וטקסס. עוד עולה שההיספנים מהווים גורם שלא ניתן להתעלם ממנו במדינה כמו ג'ורג'יה, ומבחירות לבחירות יעלה כוחם האלקטורלי בשעה שכוחם של הרפובליקנים יירד. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים