שתף קטע נבחר

איך תדעו אם אתם אלרגיים לאנטיביוטיקה? 10 מיתוסים

לסיים טיפול עד הסוף, להחליף את הסוג אם לא יעיל ומה הזמן הכי נכון להתחיל? המיתוסים הכי נפוצים על אנטיביוטיקה

בשיתוף סופר-פארם

 

לקראת יום המודעות הבינלאומי לנטילת אנטיביוטיקה שייערך בשבוע הבא, הבאנו בפניכם כמה מהמיתוסים הכי נפוצים. מה אתם באמת יודעים על נטילת אנטיביוטיקה?

 

1. אנטיביוטיקה היא תרופה מצוינת לדלקות

לא מדויק

 

תלוי באיזו דלקת מדובר. אנטיוביוטיקה עשוייה להיות רלוונטית רק במקרה של דלקת שמעורב בה זיהום. דלקות פרקים, גידים, או דלקות שאינן זיהומיות לא יעזרו בעקבות נטילת אנטיביוטיקה.

 

בנוסף לכך, נטילה שלא לצורך לא תועיל, ובמצבים מסוימים עלולה אף להזיק. בטווח הארוך אף עשוייה לגרום לעמידות בקרב חיידקים, ובכך להפחית את תועלתה בזיהומים עתידיים.

 

קראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

2. כדאי להתחיל את נטילת האנטיביוטיקה מיד עם הופעת הסימפטומים

לא

 

בתחילת הסימפטומים, התמונה הקלינית עשויה להיות עדיין לא מלאה/ברורה. רק כשהמחלה מתפתחת וישנם סימנים קליניים ברורים, או כשכבר ניתן לקחת דגימה למעבדה ולאשר שמדובר בזיהום חיידקי, ניתן להתחיל קחת את האנטיביוטיקה.

 

לעתים גם כדאי לתת לגוף לעשות את שלו. הוא מסוגל להתגבר ולרפא את עצמו, ורק במידה שאינו מצליח, תוך זמן סביר, או שהמצב חמור, יש להתחיל באנטיביוטיקה.

 

3. כדאי להחליף אנטיביוטיקה בכל סיבוב של דלקת מאותו הסוג, כדי שהגוף לא יפתח עמידות

לא

 

אין סיבה להחליף, כל עוד היא עוזרת. לא המטופל הוא זה ש"מפתח עמידות", אלא החיידקים. כיוון שבכל דלקת מתיישב חיידק חדש, שלא ניתן לדעת מראש אם אכן פיתח בהיסטוריה שלו עמידות למוקסיפן, אין הצדקה להחליף לאנטיביוטיקה אחרת.

 

רק במידה שבנקודת זמן מסוימת, מוקסיפן לא עוזר, אז יש להחליף, ובכל מקרה, זה לא מעיד דבר על זיהומים עתידיים, שאולי יגיבו כרגיל למוקסיפן.

 

שאלה לדוגמה: בפעם האחרונה שנטלתי אוגמנטין, סבלתי משלושלים ומכאבי בטן. האם משמעות הדבר היא שאני אלרגי לפניצילין?

לא. שלשולים וכאבי בטן הם תופעות לוואי נפוצות למדי של אנטיביוטיקות. אלרגיה או רגישות לפניצילין מתבטאת בפריחה מפושטת, בצקות, קושי נשימה.

 

4. תמיד חשוב לקחת אנטיביוטיקה עם האוכל

לא

 

תלוי בסוג האנטיביוטיקה. יש כאלה שדווקא נספגות טוב יותר דווקא על קיבה ריקה. לעומתן, יש אנטיביוטיקות שעלולות לגרות את רירית הקיבה ולכן יש לקחת אותן עם האוכל. יש להיוועץ עם הרופא או הרוקח לפני השימוש.

 

5. אנטיביוטיקה מצוינת לטיפול בשפעת

ממש לא

 

אנטיביוטיקה יעילה נגד חיידקים בלבד, בעוד ששפעת היא מחלה ויראלית. נטילת אנטיביוטיקה שלא לצורך עשויה להחליש את המטופל ואף להחמיר את מצבו. ואולם, ישנן מחלות ויראליות שמעורב בהן, כחלק מהידרדרות המצב גם זיהום חיידקי משני, ואז יש ליטול אנטיביוטיקה.

 

6. חשוב לסיים את האנטיביוטיקה, גם אם מרגישים שיפור או הקלה

נכון מאוד.

 

חשוב מאוד לסיים את נטילת האנטיביוטיקה, כפי שהורה הרופא, במיוחד אם חל שיפור במצבך. השיפור מעיד שהיה מדובר בדלקת זיהומית, ולכן, חשוב עוד יותר לסיים את האנטיביוטיקה.

 

אם מפסיקים לפני הזמן, במידה שנותרו חיידקים באיזור המודלק, הם עלולים לפתח עמידות ולהמשיך להתרבות, והפעם, כבר לא יגיבו לאנטיביוטיקה הראשונית, ויהיה צורך להחליפה לאחרת.

 

יוצאים מן הכלל הם המקרים בהם הרופא לוקח דגימה מהמקום, ולאחר בדיקות מעבדה מתברר כי הזיהום אינו חיידקי. רק אז יש להפסיק את נטילת האנטיביוטיקה, כיוון שאינה רלוונטית לדלקת.

 

7. כדאי לצרוך פרוביוטיקה במהלך נטילת האנטיביוטיקה

נכון

 

האנטיביוטיקה משמידה את כל החיידקים שרגישים לה, ובהם גם חיידקים חיוניים לנו, בעיקר במערכת העיכול, אבל גם על פני העור ובאיברים נוספים. לכן, מומלץ לצרוך תוסף מזון פרוביוטי בזמן נטילת האנטיביוטיקה, ואף כמה ימים לאחר גמר הטיפול. דבר זה עשוי למנוע את השלכות האנטביוטיקה כמו: שלשולים, פטרת, כאבי בטן, חולשה ועוד.

 

בנוסף לכך, נטילת אנטיביוטיקה מפרה את האיזון הנורמלי של החיידקים בנרתיק האישה, דבר המאפשר לקנדידה לגדול, ולגרום לפטריה שמעיקה וגורמת לתסכול רב בקרב הנשים. על פי הסטטיסטיקה 1 – 10 מכל 100 נשים שנטלו אנטיביוטיקה, ייאלצו להתמודד עם תופעת הקנדידה ולטפל בפרוביוטיקה ייעודית כמו למשל, 'מולטי ג'ין', פלורה פלוב ואקטי ג'ל.

  

8. חייבים לסיים את האנטיביוטיקה לפני שמבחינים בשיפור במצב

לא נכון

 

השיפור לאחר תחילת הנטילה צריך להופיע תוך 24-48 שעות. אם אין שינוי ממשי, יש לחזור לרופא לצורך אבחון מחודש, או החלפת האנטיביוטיקה לאחרת.

 

9. האנטיביוטיקות נבדלות בינהן בחוזק - ישנן אנטיביוטיקות "חזקות" וישנן "חלשות".

לא נכון

 

האנטיביוטיקות אינן נבדלות זו מזו בחוזק, אלא בסוגי החיידקים ובמגוון החיידקים שהן מכסות. הן גם נבדלות זו מזו באיברי המטרה שאליהן מצליחות להגיע. למשל: לא כל האנטביוטיקות מצליחות להגיע לכיס השתן בצורתן הפעילה ובשל כך לא תהיינה רלוונטיות לדלקות בדרכי השתן.

 

לאחר שהרופא בוחר באנטיביוטיקה המתאימה לבעיה, יקבע את החוזק שיש לצרוך מאותה האנטיביוטיקה, למשל האם 250 מ"ג בכל מנה יספיק או שצריך כמות גדולה יותר בכל מנה, כמו למשל 500 מ"ג או 750 מ"ג.

 

10. מוקסיפן 500 מ"ג יותר בהכרח יותר חזק מאזניל 200 מ"ג, כי כמותית, 500 מ"ג הם יותר מאשר 200 מ"ג.

לא נכון

 

לכל תרופה, כמו גם לכל אנטיביוטיקה יש כמות פעילה משלה. לא ניתן להשוות כמויות שונות בשתי אנטיביוטיקות שונות. שוב, הפרמטר החשוב הוא האם האנטיביוטיקה מכסה את החיידק הספציפי ממנו סובל המטופל, והאם יש לה כושר חדירות לאיבר בו נמצא הזיהום.

 

הכותב הוא רוקח סופר-פארם

 

בשיתוף סופר-פארם

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מיתוסים על אנטיביוטיקה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים