שתף קטע נבחר

טראמפ מתחיל לעבוד: החתן יהיה איש המפתח

לחץ יד לאובמה, צפה עם רעייתו מלניה ויו"ר בית הנבחרים במקום שבו יושבע ושלח את חתנו היהודי ג'ארד קושנר לשוחח בבית הלבן עם ראש הסגל. על הפרק: מינוי 4,000 פקידי ממשל והיערכות לביצוע תוכנית טראמפ - מחומה בגבול מכסיקו ועד גירוש מהגרים. וגם: אלו הגורמים שהובילו לניצחון

 

 

 

עם הנשיא המכהן, עם יו"ר בית הנבחרים, עם מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט: לאחר שהדהים את העולם וזכה בבחירות בארצות הברית, דונלד טראמפ החל לעבוד. הנשיא הנבחר ניהל אתמול (יום ה') שורת פגישות בוושינגטון, והמרכזית שבהן הייתה כמובן עם הנשיא המכהן ברק אובמה בבית הלבן, פגישה שארכה 90 דקות ובסיומה השניים לחצו ידיים מול המצלמות.

 

השיחה בין שני היריבים המרים בחדר הסגלגל עסקה במכלול נושאי פנים וחוץ וגם בשאלה המטרידה את אובמה בכל מהלך הקמפיין - הצהרתו של טראמפ כי ימנה תובע מיוחד לבחון את פרשת האימיילים של קלינטון. הנשיא המכהן הבהיר ליורשו כי יש מסורת שנשיא איננו מנצל את המערכת המשפטית כדי לסגור חשבונות פוליטיים ואמר לו: "אני מקווה שתכבד מסורת זו".

טראמפ ומלניה משקיפים מגבעת הקפיטול על השדרה המרכזית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ ומלניה משקיפים מגבעת הקפיטול על השדרה המרכזית(צילום: רויטרס)

הגברות הראשונות, מישל אובמה ומלניה טראמפ (צילום: הבית הלבן) (צילום: הבית הלבן)
הגברות הראשונות, מישל אובמה ומלניה טראמפ(צילום: הבית הלבן)

טראמפ ואובמה, בבית הלבן (צילום: AP) (צילום: AP)
טראמפ ואובמה, בבית הלבן(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

במסיבת העיתונאים המשותפת מול המצלמות השניים גם החליפו בדיחות, מה שנראה עד לא מזמן כמעט כמו מדע בדיוני. כאשר העיתונאים החלו לשאול שאלות, בניגוד לפרוטוקול, הבהיר אובמה כי זה לא עומד לקרות ופנה לטראמפ בחיוך: "אף פעם אל תענה לשאלות שזורקים לך". טראמפ מלמל על אובמה: "איש טוב, איש טוב". בזמן פגישתם של השניים, ערכה הגברת הראשונה מישל אובמה סיור ליורשת שלה בתפקיד, מלניה טראמפ, והראתה לה בין היתר את אגף המגורים, חדר השינה וחדר הילדים.

 

לאחר מכן נפגש טראמפ בגבעת הקפיטול עם עוד יריב במהלך הקמפיין - יו"ר בית הנבחרים הרפובליקני, פול ראיין. "הפגישה הייתה פנטסטית ופרודוקטיבית", אמר ראיין לאחריה, וטראמפ הבטיח: "אנחנו נעשה דברים גדולים עבור האמריקנים". הוא רמז לנושאים הראשונים שיעלה על סדר היום, כשדיבר על ביטוח הבריאות ועל מדיניות ההגירה - נושאים שהוא וראיין אינם חלוקים עליהם.

 

לאחר מכן ראיין הוביל את טראמפ, רעייתו מלניה וסגן הנשיא המיועד מייק פנס את המרפסת הצופה על גבעת הקפיטול - וראיין הצביע על המקום שבו יושבע טראמפ, ב-20 בינואר. טראמפ, מצדו, הצביע לעבר המגדל של מלונו החדש, שנמצא בין הבית הלבן לבין הקפיטול. "אנחנו הולכים להוריד מסים, כמו שאתם יודעים", אמר טראמפ לכתבים לאחר שנועד עם ראיין. גם בפגישה נוספת, עם מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט מיץ' מקונל, התמקד הנשיא הנבחר בנושאי הגירה ורפורמת הבריאות, לצד השגת מקומות עבודה. 

ראיין עם בני הזוג טראמפ, במרפסת בגבעת הקפיטול (צילום: AP) (צילום: AP)
ראיין עם בני הזוג טראמפ, במרפסת בגבעת הקפיטול(צילום: AP)

מצביע על המקום שבו יושבע טראמפ (צילום: AP) (צילום: AP)
מצביע על המקום שבו יושבע טראמפ(צילום: AP)

פגישה חשובה התנהלה בשולי מפגש אובמה וטראמפ - דניס מקדונה, ראש הסגל של הבית הלבן והאיש השני הכי חזק בממשל האמריקני, נצפה צועד על המדשאה עם ג'ארד קושנר, חתנו של טראמפ, שניהל בפועל של הקמפיין. העובדה שטראמפ בחר בחתנו, בעלה של איוונקה, לנהל שיחה עם ראש הסגל ולא שלח לשם אדם אחר מעידה כי קושנר צפוי להיות פעיל ביותר בממשל, וגם אם לא ימונה לראש הסגל הוא יהיה המושך בחוטים.

 

טראמפ וצוותו נערכים לקבלת השלטון מיד לאחר שיושבע רשמית בעוד קצת יותר מחודשיים. על הפרק לא רק מינוי 4,000 פקידי ממשל בכירים ושגרירים, אלא היערכות לביצוע תכניות טראמפ כפי שהפיץ אותן במהלך הקמפיין. טראמפ הבטיח כי במאה הימים הראשונים יחל לבנות את החומה על גבול מכסיקו, יבטל את רפורמת הבריאות (אובמה, יבטל את ההסכם עם איראן, יתחיל לגרש מהגרים בלתי חוקיים.

 

על פי המסורת, ברגע שנשיא חדש נבחר כל השגרירים משגרים לו מכתבי התפטרות כדי לאפשר לו לבחור אנשי אמון שלו או דיפלומטים אחרים. בעל הסיכויים הגבוהים ביותר להתמנות לשגריר בישראל הוא דיוויד פרידמן, יועצו הבכיר של טראמפ לענייני ישראל ויהודים. "אני מאוד רוצה בתפקיד, והבהרתי את רצוני", אמר פרידמן ל-ynet, "אולם את ההחלטה יעשה טראמפ והוא גם יודיע מה החליט".

החתן ג'ארד קושניר. המושך בחוטים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
החתן ג'ארד קושניר. המושך בחוטים(צילום: EPA)

בפגישה עם ראיין (צילום: AP) (צילום: AP)
בפגישה עם ראיין(צילום: AP)

יו"ר בית הנבחרים בעבר ניוט גינגריץ', שצפוי לקבל תפקיד מרכזי בממשל טראמפ ואולי אף עשוי להתמנות למזכיר המדינה, תקף בחריפות את הרפובליקנים שלא גיבו את טראמפ במהלך הקמפיין. "בכיינים, יללנים, פחדנים", כינה אותם בראיון ל"פוקס ניוז". לדבריו, "ממשל טראמפ יהיה אחד היצירתיים ביותר בהיסטוריה של הפוליטיקה האמריקנית. תנועת הנגד תלך אל פח האשפה של ההיסטוריה, בזמן שאנחנו ניצור עתיד חדש".

 

הפועלים, העיירות, הלבנים: כך ניצח טראמפ

גם יומיים אחרי, בארצות הברית עדיין מנסים לנתח כיצד מאנדרדוג ברור הצליח טראמפ להדהים את הילרי קלינטון ולנצח בבחירות, גם בלי לגרוף את מירב הקולות. סוכנות הידיעות AP פירטה את הגורמים שהובילו לניצחון הגדול של טראמפ ביום הבחירות.

 

קשיי מעמד הפועלים: מצביעים לבנים חסרי השכלה אקדמית הם בערך שליש מכלל האוכלוסייה בארצות הברית, אבל במדינות המפתח ויסקונסין, פנסילבניה ואוהיו 4 מתוך 10 מהבוחרים לא היו בקולג' ובאיווה שיעורם מגיע כמעט למחצית מהאוכלוסייה. בכל ארבע המדינות הללו, וכך גם בארצות הברית כולה, השיעור שבו טראמפ ניצח בקרב לבנים שלא היו באוניברסיטה היה גדול מהשיעור שבו ניצח מיט רומני את אובמה לפני ארבע שנים בקרב אותו מגזר, בחירות שבהן הפסיד כמובן. בסך הכול, 67% מאלו תמכו בטראמפ, הרבה בגלל קריאתו לשינוי הסטטוס קוו ומתקפותיו על "המושחתים" בוושינגטון. 

"אף פעם אל תענה כשזורקים שאלות". אובמה וטראמפ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"אף פעם אל תענה כשזורקים שאלות". אובמה וטראמפ(צילום: AFP)
 

התמיכה הגדולה בטראמפ בקרב חסרי השכלה אקדמית הראתה כמה מעט ההתאוששות הכלכלית בארצות הברית מהמיתון הגדול של סוף העשור הקודם אכן שיפרה את חייהם. ההזדמנויות שלהם להשיג עבודה פחתה והכנסתם ירדה, אפילו כאשר חלו בארצות הברית התפתחויות חיובית בשוק העבודה. ניתוח ההכנסה של גברים לבנים בגיל העמידה עם השכלה תיכונית בלבד - בסיס התמיכה בטראמפ - הראה כי בניכוי השפעות האינפלציה ההכנסה שלהם בין 1996 ל-2014 צנחה ב-9%.

 

התלהבות בעיירות: מועמדים דמוקרטיים פעלו תמיד להשגת קולות מבוחרים המתגוררים במרכזים עירוניים, כדי לחפות על האלקטורט השמרני יותר בעיירות הקטנות של אמריקה ובאזורים הכפריים. מפות המדינות השונות מראות זאת היטב - ים של אדום רפובליקני לצד איים כחולים המייצגים את הרוב הדמוקרטי בערים הגדולות. קלינטון זכתה ב-60% מקולות הבוחרים בערים שבהן מתגוררים יותר מ-50 אלף איש. טראמפ, לעומתה, קיבל 60% מהקולות של הבוחרים בעיירות ובאזורים הכפריים. קולות הבוחרים בפרברים התחלקו בערך שווה בשווה בין השניים.

 

קיטוב גזעי: הקול הלבן התכווץ בשנים האחרונות - מ-80% ב-1996 ל-70% ביום שלישי - אבל כמובן שעדיין מדובר בשיעור משמעותי. וטראמפ שלט והוביל בכל אחד מהמגזרים השונים בקרב הלבנים - בגברים ואפילו בנשים, בצעירים ובמבוגרים, אצל בעלי ההשכלה התיכונית וגם אצל מסיימי הקולג'. כל זאת מחק את ההצלחה של קלינטון אצל ההיספנים והשחורים.

על האג'נדה: רפורמת הבריאות ומדיניות ההגירה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
על האג'נדה: רפורמת הבריאות ומדיניות ההגירה(צילום: MCT)
   

הגיל קובע: הצעירים בחרו בקלינטון, אבל בחירות 2016 הוכיחו שלקול המבוגר עדיין יש השפעה, ואכן 55% מהבוחרים הם בני 45 ומעלה. קלינטון קיבלה את התמיכה הרבה ביותר שלה מבני 18 עד 29, והתמיכה בה ירדה עם העלייה בקבוצות הגיל. אצל טראמפ - הפוך. הוא זכה רק בשליש מקולות המצביעים הצעירים (לעומת 55% לקלינטון), אבל צבר את רוב הקולות של בני 45 ומעלה (לעומת 45% למועמדת הדמוקרטית).

 

שיטת האלקטורים: קלינטון צברה בסופו של דבר 236 אלף קולות יותר מאשר יריבה בכלל ארצות הברית, אבל הבוחרים בה היו יותר מדי מרוכזים גאוגרפית כדי להביא אותה לבית הלבן - ושיטת האלקטורים הובילה להפסד שלה. טראמפ ניצח בפער קטן בצפון קרוליינה, ויסקונסין, פנסילבניה ופלורידה וצבר 74 מהאלקטורים שלו באותן מדינות, יותר מרבע מ-270 האלקטורים שזקוקים להם כדי להיבחר בנשיאות.  


פורסם לראשונה 10/11/2016 23:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
טראמפ ואובמה לוחצים ידיים
צילום: MCT
מומלצים