שתף קטע נבחר

מישראל עד רוסיה. המדינות שחגגו עם טראמפ

מנהיגים רבים בעולם בירכו את דונלד טראמפ על הניצחון, אבל נראה שרק מעטים מהם באמת שמחים. מה הציפיות שלהם מהנשיא החדש של ארה"ב?

 

 

איראן חוששת מביטול הסכם הגרעין. מכסיקו הודיעה שלא תשלם על חומה בגבול. אוקראינה מבוהלת משיפור ביחסים של וושינגטון עם מוסקבה, ובקובה יפתחו בתרגיל צבאי "להכנה לעימות עם פעולות אויב". במדינות רבות בעולם הגיבה ההנהגה בחשש, או לכל הפחות בחוסר שביעות רצון ("אלה לא התוצאות שלהן ציפו האזרחים" אמרו בגרמניה) לניצחונו הסנסציוני של דונלד טראמפ. הנה כמה מהמדינות שדווקא מרוצות מהניצחון של טראמפ – ומההפסד של הילרי קלינטון.

 

רוסיה

במשרד החוץ הרוסי אמר היום כי דיפלומטים רוסים בכירים היו בקשר עם נציגים במטה הקמפיין של טראמפ. מדובר בהמשך לטענה של המפלגה הדמוקרטית על ניסיון של הקרמלין להשפיע על תוצאות הבחירות בארה"ב לטובת טראמפ. בעימות האחרון אמרה קלינטון כי הנשיא פוטין תומך ישירות בטראמפ, ורוצה "בובה" בבית הלבן. פוטין וטראמפ שיבחו אחד את השני בחודשים של מערכת הבחירות, והמועמד הרפובליקני הוצג באור חיובי בתקשורת הרוסית. טראמפ אמר כי פוטין "מוכשר מאוד" וכי הוא מעוניין ביחסים טובים עם רוסיה, ובשיתוף פעולה נגד הטרור. אחרי הניצחון בירך פוטין את הנשיא הנבחר ואמר כי הוא "מצפה לעבוד יחד על סוגיות בינלאומיות", וכי הדיאלוג בין השניים "צריך לשרת את שתי המדינות ולאפשר מציאת פתרונות לבעיות ביטחון בינלאומיות". דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב, שמבקר בארה"ב, מסר הערב כי מדיניות החוץ של טראמפ "דומה להפליא" לזו של פוטין.

שערי העיתונים ברוסיה (צילום: AP) (צילום: AP)
שערי העיתונים ברוסיה(צילום: AP)

"פוטין מקווה שלטראמפ לא יהיה אכפת מאוקראינה"  (צילום: AP) (צילום: AP)
"פוטין מקווה שלטראמפ לא יהיה אכפת מאוקראינה" (צילום: AP)

היחסים בין רוסיה של פוטין לארה"ב של אובמה נמצאים בשפל "הגדול ביותר מאז המלחמה הקרה", בין פוטין לקלינטון היו מחלוקות קשות כשהייתה מזכירת המדינה של אובמה. עם ניצחונו של טראמפ אמר פוטין לשגרירים הרוסים שהוא מוכן לחדש את היחסים עם וושינגטון במלואם. רוסיה מקווה שממשל טראמפ יביא הקלה בסנקציות שהוטלו על רוסיה אחרי סיפוח חצי האי קרים, סנקציות שהובילו למשבר בכלכלה הרוסית. בקרמלין מחפשים הכרה רשמית מהעולם שחצי האי הוא כעת חלק מאוקראינה. "עבור רוסיה נקודת המפתח היא אוקראינה. אם טראמפ יגיד שלאמריקה לא אכפת מאוקראינה - יהיה גם קל יותר להשיג הסכם בסוריה", אמר העיתונאי הרוסי גיאורגי בובט לרויטרס.

 

טורקיה

מנהיג אחר שידע ימים מתוחים עם ברק אובמה והתייחס לקלינטון כממשיכת דרכו הוא רג'פ טאיפ ארדואן. נשיא טורקיה בירך את טראמפ בטלפון אחרי ניצחונו, ודן איתו בשיפור היחסים בין המדינות ובשיתוף פעולה במאבק נגד הטרור. טורקיה מתוסכלת ממה שנראה כחוסר הרצון של וושינגטון להסגיר את איש הדת הגולה פתהוללה גולן, שלטענת אנקרה הוא העומד מאחורי ניסיון ההפיכה הכושל לפני ארבע חודשים ומקווה שטראמפ יסכים להסגרתו של גולן.

גולן יוסגר לטורקיה? כך מקווה ארדואן (צילום: AFP, KAYHAN OZER) (צילום: AFP, KAYHAN OZER)
גולן יוסגר לטורקיה? כך מקווה ארדואן(צילום: AFP, KAYHAN OZER)

לאחר ניסיון ההפיכה הכושל וגל הטיהורים של ממשלת טורקיה נגד מתנגדי השלטון, אמר טראמפ כי ארה"ב לא צריכה למתוח ביקורת על הפעולות של השלטון בטורקיה. "איזו זכות יש לנו בארה"ב לבקר את מצב זכויות האדם במקום אחר?", השיב לעיתונאים. ארדואן וטראמפ ניהלו שחה שהוגדרה בלשכת הנשיאות הטורקית כ"כנה", והנשיא הטורקי הדגיש בפניו את חשיבות היחסים בין המדינות וכי הוא מקווה שהניצחון של טראמפ יוביל ל"צעדים מועילים" עבור המזרח התיכון.

 

מצרים

נשיא מצרים, עבד אל-פאתח א-סיסי, היה המנהיג הראשון מהעולם הערבי שהתקשר לטראמפ ובירך אותו. א-סיסי הזמין את טראמפ להתארח במצרים, ובלשכת הנשיא אמרו שהתקווה היא שכהונת טראמפ "תזרים רוח חדשה ביחסים בין המדינות ותחזק את השלום, היציבות והפיתוח של המזרח התיכון". מאז שא-סיסי עלה לשלטון, אחרי ההפיכה והדחת איש האחים המוסלמים מוחמד מורסי, היחסים בין קהיר לוושינגטון היו מתוחים. ממשל אובמה, שקלינטון הייתה חלק ממנו כמזכירת המדינה, נתפס כבן ברית קרוב של האחים המוסלמים בייחוד לאור התנהלותו אחרי הדחת מורסי. א-סיסי, שכזכור כבר נפגש עם שני המועמדים בשולי עצרת האו"ם, הוא למעשה המנהיג הערבי היחיד שנפגש עם טראמפ וקלינטון. הוא כבר זכה מטראמפ לשבחים רבים על פועלו. טראמפ העריך מאוד את המחווה והביע תקווה להיפגש עם א-סיסי בקרוב.

א-סיסי וטראמפ נפגשים בניו יורק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
א-סיסי וטראמפ נפגשים בניו יורק(צילום: רויטרס)

"גם הוא אוהב לקלל". נשיא הפיליפינים מוצא קווי דמיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"גם הוא אוהב לקלל". נשיא הפיליפינים מוצא קווי דמיון(צילום: רויטרס)

הפיליפינים

רודריגו דוטרטה, "הנשיא המקלל" של הפיליפינים, ידוע בהתנגדות הבוטה שלו לממשל אובמה ונמצא במשבר דיפלומטי עם וושינגטון. "אני רוצה לברך את הנשיא טראמפ", אמר אתמול דוטרטה. הנשיא הפיליפיני, שהודיע לפני הבחירות על ביטול התרגילים הצבאיים המשותפים של שתי המדינות, אמר כי בעקבות ניצחונו של טראמפ יחודשו חלק מהתרגילים. מה מחבר בינו לטראמפ? לפי דוטרטה בעיקר האופי וצורת הביטוי. "שנינו אוהבים לקלל", אמר דוטרטה, שקרא בין השאר לאובמה "בן זונה". דוטרטה מקווה שהיחסים שלו עם הנשיא החדש יהיו טובים יותר מהיחסים עם אובמה, ושטראמפ לא ימתח עליו ביקורת בנוגע למדיניות הפנים שלו. הנשיא הפיליפיני, שמנהל מלחמה חסרת פשרות בפשע שגבתה את חייהם של אלפים בארצו, קילל את אובמה ואמר שהוא לא מוכן שהנשיא האמריקני יטיף לו מוסר בנושא זכויות אדם. על הנשיא הנבחר אמר דוטרטה: "אנחנו מקללים מיד, אנחנו אותו דבר. יחי מר טראמפ!".

 

הונגריה

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן היה מהמנהיגים האירופאים הבודדים שתמכו בגלוי בטראמפ בתקופת הבחירות. איש הימין שידוע בהתנגדותו למהגרים אמר שטראמפ הוא "אופציה טובה יותר" לאירופה מאשר קלינטון. אורבן, שבנה גדר תיל בגבול הדרומי של ארצו כדי למנוע כניסה של מהגרים, אמר שהצעותיו של טראמפ למלחמה בטרור (בין השאר באמצעות שיפור איכות המודיעין) תקפות גם לאירופה ולביטחונה. בעקבות זכייתו של טראמפ אמר אורבן כי בחירתו תאפשר לתרבות המערבית לחזור "לדמוקרטיה אמיתית וישירה, ולשיחה כנה". אורבן, איש ימין שידוע בהתנגדותו לקליטת מהגרים ביבשת, הוסיף שתוצאות הבחירות בארה"ב הראו שהמערב פטר את עצמו מהדמוקרטיה הלא-ליברלית, שלטענתו "החזיקה אותו בשבי אידיאולוגי" בעשרים השנים האחרונות.

ויקטור אורבן. "לטראמפ יש הצעות טובות למלחמה בטרור" (צילום: AP) (צילום: AP)
ויקטור אורבן. "לטראמפ יש הצעות טובות למלחמה בטרור"(צילום: AP)

היכרות ארוכת שנים. נתניהו וטראמפ (קובי גדעון, לע״מ) (קובי גדעון, לע״מ)
היכרות ארוכת שנים. נתניהו וטראמפ(קובי גדעון, לע״מ)
 

ישראל

דונלד טראמפ קנה קהל תומכים גדול בישראל במהלך קמפיין הבחירות, בין היתר בעקבות אמירותיו נגד הנשיא אובמה ("היה אסון לישראל") ובעד ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישראלים בכירים מגדירים אותו כפרו-ישראלי מובהק ומקושר לאנשי עסקים ישראלים, ומצפים ממנו לגלות יחס אוהד כלפי ישראל - בניגוד ליחסים הקרירים בכהונת אובמה. נתניהו, שמכיר את טראמפ שנים ארוכות, מסר לטראמפ ברכה חמה ולבבית. במהלך מערכת הבחירות העדיף נתניהו להישאר נייטרלי ככל שאפשר, ודרש גם מחברי הממשלה שלא להצהיר בגלוי על תמיכה באחד המועמדים. אחרי התוצאות בירכו בימין על ניצחונו של טראמפ. השר נפתלי בנט אמר שעם בחירתו של טראמפ "תם עידן המדינה הפלסטינית", וביהודה ושומרון הביעו תקווה להרחבת ההתנחלויות.

 

אך בירושלים יש מי שחוששים שטראמפ, אדם בלתי צפוי, "יתהפך" נגד ישראל ברגעים קריטיים. הם מזכירים שטראמפ אמר שמדינות יצטרכו לשלם על הסיוע הביטחוני שהן מקבלות – כולל ישראל. טראמפ אמנם חזרו בו מההתבטאות הזו, אך בירושלים נדלקו נורות אדומות. למרות השמחה בקרב אנשי הימין, הצפי הוא שטראמפ יתמקד בהיבטים הכלכליים של יחסי החוץ ופחות בתהליך השלום. גם גישת "הכול או כלום" שלו בנושא הפלסטיני, אחרי שהבטיח שהוא "פותר את הסכסוך תוך חצי שנה", לא ניתן לדעת למה לצפות. כך שלמרות האופטימיות בקרב רבים בקואליציה, והיחסים החמים בין הנשיא הנבחר לנתניהו, טראמפ נשאר בגדר חידה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
טראמפ, הערב בבית הלבן
צילום: MCT
מומלצים