שתף קטע נבחר

2016 תהיה השנה החמה ביותר מאז ומעולם

הארגון המטאורולוגי העולמי פרסם היום תחזית קודרת: 2016 צפויה להיות השנה החמה ביותר מאז האנושות החלה לעקוב אחר הטמפרטורות. בכך יישבר השיא שנקבע בשנת החולפת

נראה ששנת 2016 תהיה החמה ביותר מאז החלה האנושות לעקוב אחר הטמפרטורות, כאשר הטמפרטורות צפויות לעקוף את 2015, ששברה את השיא בעצמה. על פי נתונים ראשוניים, הטמפרטורות ב-2016 יהיו גבוהות ב-1.2 מעלות צלזיוס לעומת הרמות שנרשמו לפני העידן התעשייתי, על פי הערכה של הארגון המטאורולוגי העולמי (WMO) שהתפרסמה היום (ב').

 

הטמפרטורות הגלובליות מחודש ינואר ועד חודש ספטמבר 2016 עמדו על 0.88 מעלות צלזיוס מעל הממוצע בשנים 1961-1990, בהם השתמש ה-WMO בתור מדד להשוואה. הטמפרטורות זינקו בחודשים המוקדמים של השנה בעקבות אירוע אל-ניניו רב עוצמה ב-2015-16.

 

על פי הנתונים הראשוניים של חודש אוקטובר, רמת הטמפרטורות מספיק גבוהה על מנת ש-2016 תהיה בדרך לקבוע שיא חדש בתור השנה החמה ביותר בהיסטוריה המודרנית. מדדים ארוכי-טווח אחרים של שינוי אקלים עומדים לשבור גם הם שיאים. הריכוזים של גזי חממה באטמוספרה ממשיכים לגדול לשיאים חדשים. כמות הקרח בים הארקטי נותר על רמות נמוכות מאוד, וישנה המסה משמעותית ומוקדמת מאוד של מדף הקרח של גרינלנד. החום באוקיינוסים זינק בעקבות אירוע האל-נינו, שתרם לעלייה ברמה גבוהה מהממוצע של פני הים.

קרחונים נמסים בגרינלנד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קרחונים נמסים בגרינלנד(צילום: shutterstock)

 

באזורים ארקטיים ברוסיה הטמפרטורות זינקו

"עוד שנה, עוד שיא. הטמפרטורות הגבוהות שראינו ב-2015 צפויות להישאר מאחור ב-2016", כך כתב המזכיר הכללי של ה-WMO, פטרי טאלאס. "החום הנוסף מהאל-נינו העוצמתי נעלם. החום מההתחממות הגלובלית ימשיך. בחלקים של רוסיה הארקטית, הטמפרטורות היו ב-6 עד 7 מעלות צלזיוס מעל הממוצע ארוך הטווח. אזורים ארקטיים וסאב-ארקטיים רבים אחרים ברוסיה, אלסקה וצפון-מערב קנדה, רשמו טמפרטורה גבוהה ביותר מ-3 מעלות צלזיוס. אנחנו רגילים למדידה של שיאי טמפרטורה בשברי מעלות, כך שהמצב כעת הוא שונה מאוד", הוסיף טאלאס.

 

"בעקבות השינוי האקלימי, ההתרחשות וההשפעה של אירועים קיצוניים עלו. גלי חום והצפות של 'פעם בדור' הופכים להיות עניין שבשגרה. עליית פני הים הגדילה את החשיפה לסערות הקשורות לציקלונים טרופיים. הסכם פריז נכנס לתוקף בזמן שיא. הארגון שלנו יתמוך בתרגום הסכם פריז למעשים", לדבריו.

 

"ה-WMO פועל לשיפור הבקרה של פליטת גזי החממה על מנת לעזור למדינות להפחית אותן. תחזיות אקלים טובות יותר במסגרת זמן של שבועות עד עשורים תעזור לתחומים מרכזיים כמו חקלאות, ניהול מים, בריאות ואנרגיה לקראת העתיד לבוא. תחזיות מזג אוויר יותר מבוססות-השפעה ומערכות להתרעה מוקדמת יצילו חיים כעת ובשנים הבאות. שיפור מערכות האזהרה המוקדמת הוא כלי חשוב בהסתגלות לשינוי האקלימי", אמר טאלאס.

 

ה-WMO פרסם את דו"ח הביניים עבור 2016 על מנת ליידע את הנציגים בכנס שינוי האקלים של האו"ם המתרחש במרקש, מרוקו (COP22). הדו"ח הסופי יפורסם בתחילת 2017. לראשונה, הדו"ח כולל מידע משותפים של האו"ם באשר להשפעה ההומניטארית של מזג האוויר.

 

הדו"ח הנוכחי משלים דו"ח על האקלים הגלובלי בשנים 2011-2015, שהוגש גם הוא לנציגי הכנס על מנת לתת תמונה רחבה יותר של האקלים ולהתייחס לאירועים רב-שנתיים כמו בצורות. הדו"ח הראה כי מתוך 79 מחקרים שפורסמו על ידי העיתון של חברת המטאורולוגים בין השנים 2011 ל-2014, יותר ממחצית גילו כי שינוי אקלים מעשה ידי-אדם תרמו לאירועים קיצוניים. חלק מהמחקרים גילה כי הסיכוי לחום קיצוני גדל פי 10 ומעלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים