שתף קטע נבחר

ירדן נגד חוק המואזין: "הסלמה בוטה, אסור לכובש לעשות כל שינוי בירושלים"

ההתנגדות לחוק המואזין שנועד להגביל את השימוש ברמקולים במסגדים חוצה גבולות. הממונה על מסגד אל-אקצה וירושלים במשרד ההקדשים הירדני: "אסור לכובש לעשות שום שינוי היסטורי בעיר שהוא כובש". אוהדי הכדורגל של קבוצת אחי נצרת קראו אמש קריאות בסגנון תפילת המואזין. ח"כ אחמד טיבי: "להכשיל את החוק באמצעות פעולות עממיות"

תגובה חריפה מצד ירדן לחוק המואזין שנועד להגביל את השימוש ברמקולים במסגדים - הצעה שזכתה לתמיכת הממשלה בוועדת השרים לחקיקה. הממונה על ענייני מסגד אל-אקצה וירושלים במשרד ההקדשים הירדני, עבדאללה אל-עבאדי, אמר בצהריים (יום ג') לסוכנות הידיעות הירדנית הרשמית בתגובה לחוק: "כל החלטה של הכיבוש הישראלי בנוגע למקומות הקדושים בירושלים ובין השאר חוק המואזין היא החלטה בטלה שאין לקבלה".

 

לקריאת הצעת החוק - הקליקו

 

לדבריו, "בהתאם לחוקים הבינלאומיים, אסור לכובש לעשות שום שינוי היסטורי בעיר שהוא כובש ולהשאיר את הדברים כפי שהם. מה שמעיד על כך שכל החלטה ישראלית ביחס לירושלים היא החלטה בטלה".

 

בראיון לעיתון הירדני "א-רד" הוא אמר כי "ההחלטה הזאת היא הסלמה בוטה של ממשלת הימין הישראלית ומדיניותה התוקפנית נגד העם הפלסטיני". הוא ציין כי לא מדובר בניסיון ראשון להשתיק את המואזינים וכי מדובר בניסיונות מתמשכים: "כל ההחלטות שמתקבלות מצד הישות הציונית לא נוגעות לירדן. המואזינים ימשיכו להשמיע את קריאת המואזין תמיד מבלי לפחד מההחלטות האלה". בנוסף אמר כי "על ממשלת ירדן לפעול נגד כל איום בנשק שעלול להיות מופנה נגד המואזינים בירושלים".

 

 

ירדן מתנגדת לכל שינוי בהסדרים בהר הבית, כולל בתפילות המואזין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ירדן מתנגדת לכל שינוי בהסדרים בהר הבית, כולל בתפילות המואזין(צילום: AFP)
  

גם ברשות הפלסטינית בחמאס מתחו אתמול ביקורת חריפה על הצעת החוק. בלשכתו של אבו מאזן הזהירו מפני הסכנות של אישור ההצעה, ויו"ר הרשות אמר שהן יגררו את האזור לאסון. דוברו של אבו מאזן, נביל אבו רודינה, אמר שהרשות תפנה למועצת הביטחון של האו"ם ולכל שאר המוסדות הבינלאומיים. שר ההקדשים הפלסטיני יוסף אדעיס התייחס גם הוא לחוק, ואמר כי הוא מאיים לגרור את האזור למלחמת דת באמצעות הפרה של חופש הפולחן. לדבריו, "ההחלטה הזאת רוויה בקיצוניות כלפי בני הדת האיסלאמית בירושלים".

 

בחמאס אמרו כי מדובר בהתפתחות מסוכנת שמהווה חלק משינוי המונומנטים של ירושלים ושל המסגדים בה ומחיקת הזהות האיסלאמית ממנה. "זו התערבות אסורה בפולחן וגורם שמתסיס את רגשותיהם של כל המוסלמים", נמסר. "החוק הזה מנוגד לחוקים ולאמנות הבינלאומיות השומרים על המקומות הקדושים ועל זכויותיהם הדתיות וההיסטוריות של הפלסטינים, כפי שבא לידי ביטוי בהחלטת אונסק"ו האחרונה".

 

חבר הכנסת אחמד טיבי מהרשימה המשותפת אמר אתמול בראיון לרשת "אל-מיאדין", המזוהה עם חיזבאללה, בעניין חוק המואזין כי "צריך לפעול כדי להכשיל את החוק באמצעות פעולות עממיות. אני מקווה שהערבים והמוסלמים ירגישו צורך לפעול נגד ההחלטות של הכיבוש". טיבי גם אמר כי ההחלטה להנמיך את עוצמת הקול של המואזין היא "מגמה פשיסטית בקרב הציבור בישראל", והוסיף שראש הממשלה בנימין נתניהו עומד מאחורי קידום החוק.

 

   

  

במהלך משחק כדורגל שהתקיים אתמול בעיר לוד בין אחי נצרת לבני לוד, קראו אוהדי נצרת תפילה בסגנון המואזין. אחמד, אחד האוהדים, אמר: "היה חשוב לנו במהלך המשחק לקרוא תפילה כמו המואזין, כי הצעת החוק שאמורה לבטל את קריאת המואזין לא מקובלת עלינו ולא נסכים שהיא תעבור בשתיקה". לדבריו, "מהיום, בכל משחק ובכל מקום צריכים לקרוא לתפילה כמו המואזין. אין מצב לשתוק על העברת חוק גזעני כזה. זאת מלחמה דתית נגד האיסלאם והמוסלמים וכל האזרחים הערבים במדינה שעומדת מאחוריה ממשלת ישראל".

 

אוהד אחר אמר: "כולנו הפכנו למואזין. אם החוק הזה יעבור, נמשיך להיאבק עד שיבטלו אותו. לא נכבד צעדים כאלו, וקריאת המואזין תמשיך בכל מקרה. מי שלא מתאים לו, מבחינתי יכול לעזוב את הארץ".

 

עלי מחאמיד תושב ואדי ערה אומר בתגובה לקידום חוק המואזין: "ככל הנראה הממשלה מזלזלת בתגובת האזרחים הערבים לגבי חוק המואזין. היא צריכה להבין שאם החוק הזה יאושר כל האזור יתפוצץ. הרבה מוכנים לצאת לרחובות ולחסום כבישים, ולא משנה מה המחיר שהם ישלמו. זה הזמן שהממשלה תבטל את ההצבעה, אחרת התוצאות יהיו קשות".

 

 

את הצעת החוק הגישו חברי הכנסת מוטי יוגב, מיקי זוהר, נורית קורן, אברהם נגוסה, מירב בן ארי, שולי מועלם-רפאלי ובצלאל סמוטריץ'. ההצעה, שבין יוזמיה נמנה גם ח"כ רוברט אילטוב, מבקשת לאסור על בתי תפילה שימוש במערכות כריזה. "מאות אלפי אזרחים בישראל, באזורי הגליל, הנגב, ירושלים, תל אביב יפו ומקומות אחדים במרכז הארץ, סובלים באופן שגרתי ויומיומי מרעש שנגרם כתוצאה מקריאות המואזין במסגדים", נכתב בהצעת החוק. "רעש זה נוצר כתוצאה משימוש במערכת כריזה, המטרידה את מנוחתם של אזרחים מספר פעמים ביום, לרבות בשעות הבוקר המוקדמות והלילה. החוק המוצע מביא תפיסת עולם לפיה חופש הדת לא צריך להוות גורם בפגיעה באיכות החיים, ומציע כי בבתי תפילה ייאסר השימוש במערכות כריזה על מנת לקרוא למתפללים או על מנת להעביר מסרים דתיים או לאומיים ולעיתים אף דברי הסתה".

 

הצעת החוק כבר עלתה בוועדת השרים לחקיקה בחודש מרס 2016 ונדחתה להמשך דיון עקב אי-הסכמות בוועדה. אך לאחר שח"כ יוגב גיבש הסכמות בקרב חברי הקואליציה וחברי ועדת השרים, היא עלתה שוב וכאמור אושרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים