שתף קטע נבחר

למען הצלתו: לראשונה צלחו שחיינים את ים המלח

קבוצה של כ-30 שחיינים מישראל, ירדן, הרשות הפלסטינית, ארה"ב, ומדינות נוספות צלחו לראשונה היום את ים המלח בשחייה מהגדה הירדנית אל עבר הצד הישראלי. זאת כדי להעלות את המודעות להזנחה המתמשכת של הים והאזור מצד ממשלות ישראל וירדן. כך הם עשו זאת, צפו

למען הים הנעלם: 30 שחיינים מהארץ והעולם צלחו היום (ג'), לראשונה בהיסטוריה, את ים המלח - מירדן לישראל – למען הצלתו ועצירת הנזקים הסביבתיים. קבוצת השחיינים מישראל, ירדן, הרשות הפלסטינית, ארה"ב, אוסטרליה, דנמרק, בריטניה, ניו-זילנד, דרום אפריקה ומדינות נוספות יצאה באור ראשון של בוקר, לצלוח את ים המלח בשחייה מהגדה הירדנית אל עבר הצד הישראלי בסגנון חופשי. זאת כדי להעלות את המודעות להזנחה המתמשכת של הים והאזור מצד ממשלות ישראל וירדן. איך הם עשו זאת? צפו

 

 

שחייני הקבוצה (צילום: רן צברי) (צילום: רן צברי)
שחייני הקבוצה(צילום: רן צברי)
 
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ים המלח מתייבש בקצב מדאיג ועד כה איבד למעלה משליש משטחו, בזמן שמפלסו ממשיך לרדת בכמטר ועשרים מדי שנה. תוצאה נוספת של ההזנחה היא תופעת הבולענים - מדי שנה מידי שנה נפערים כ-300 בולענים חדשים וסה"כ ישנים כ- 5000 בולענים בחופי ים המלח.

 

המשחה התבצע לרוחבו של ים המלח, כ- 16 ק"מ, ונערך כ-7 שעות. הצוותים, שהתאמנו למשחה קרוב לשנה, יצאו באור ראשון של בוקר, על גבי סירות, מהגדה הירדנית- נחל מוג'יב (ארנון) אל עבר חוף חמי עין גדי.

 (צילום: רן צברי) (צילום: רן צברי)
(צילום: רן צברי)
 

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

מנכ"ל אקופיס מזרח תיכון, בין היוזמים של המשחה, גדעון ברומברג אמר כי "המפעלים מצד ישראל וירדן מייבשים את הים. הרס ים המלח הוא מעשה אדם ומדיניות של הממשלה והקריאה שלנו לשתי הממשלות היא לשנות אותה ולעזור לנו להחיות מחדש את האזור. אם המצב לא ישתנה, נמשיך לראות בולענים. אנו מאבדים משאב שאין כמותו".

 

עודד רהב, מיוזמי המשחה ואחד השחיינים, הסביר כי "צליחת ים המלח טומנת בחובה סיכונים רבים שכן מספיקה טיפה אחת שתחדור לעין כדי לגרום לגירוי משמעותי, ובליעה אפשרית של מים יכולה להיות קטלנית אם לא תטופל באופן מיידי. לכן משתמשים במסכה מיוחדת".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

יו"ר אקופיס ירדן, מאייר מונקאת, הסביר כי "מדובר באירוע חשוב מאוד, בייחוד לאור העובדה שירדן, ישראל ופלסטין לוקחות חלק בזה יחד. זאת כדי להראות לכל העולם את האתגרים שעומדים בפני ים המלח, וכדי להעביר את המסר שמדובר במורשת עולמית. זו מערכת אקולוגית יחידה במינה ונדרש לה טיפול מיידי. מצב ים המלח בירדן נמצא על סדר היום הציבורי. הדבר מביא לאסונות אקולוגיים כבדים לאזור. האזור הצפוני סובל מאוד מהבולענים שנוצרים ויש גם אובדן של בתים, מפעלים, דרכים, אדמה חקלאית. מדובר במחיר כבד מדי שהציבור משלם. מדובר בבעיה מסכנת חיים אז מתייחסים לנושא ברצינות.

 

"אני מאושר שהאירוע התקיים והעלו את המודעות לבעיה. אני מקווה שלאחר המשחה תינתן עזרה. אני אסיר תודה לכל מי שהשתתף במשחה. אנחנו צריכים לדבר אחד עם השני ולשתף פעולה, ליישב את כל המחלוקת והאיבה בינינו. אנחנו מקווים כי הקונפליקט הישראלי-פלסטיני יבוא לידי סיום ונראה מדינה פלסטינית משגשגת לצד מדינת ישראל. אני רואה בעתיד שיתוף פעולה שיביא רפורמות לשוק המים בכל שלושת המדינות".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

דב ליטבינוף, ראש המועצה האזורית תמר שפועל להעלאת המודעות להצלת ים המלח ואף עשה קטע קצר מהמשחה אמר כי " קצרה ידינו מלהושיע - ים המלח תרם את גופו למדינה והאזור כולו חווה את הנזק המתמשך שנגרם כתוצאה מהזנחת המדינה. אם לא נייצר פתרון קבע בהקדם, יהיה ים המלח רק אזכור בספרי הגיאוגרפיה של דור העתיד".

 

ארגון אקופיס מזרח תיכון הוא ארגון ישראלי-פלסטיני-ירדני שנוסד בדצמבר 1994 ופועל לקידום נושאים סביבתיים משותפים לישראל ירדן והרשות הפלסטינית, תוך עידוד יחסי שלום ורעות בין העמים. הארגון מתמקד בקידום פרויקטים משותפים לשיקום מורד נהר הירדן, הצלת ים המלח, שמירה על אקוויפרים באזור וכן פועל לקידום המודעות להשפעת שינויי האקלים על האזור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רן צברי
צולחים את ים המוות
צילום: רן צברי
באדיבות אקופיס
מיוזמי המשחה: מנכ"ל אקופיס מזרח תיכון, גדעון ברומברג
באדיבות אקופיס
מומלצים