שתף קטע נבחר

הבית היהודי: "אין פשרות או מתווה, חוק ההסדרה יעלה"

החוק השנוי במחלוקת אמור לעלות היום להצבעה טרומית, בצל דברי השר כחלון שהצהיר כי יתנגד לחוק שיפגע בבית המשפט העליון. גורמים בבית היהודי: "לא נסכים להסרת הסעיף על עמונה". למרות החשש בקואליציה: צפוי רוב. אחת מיווזמות החוק שולי מועלם לאולפן ynet: "יש משפטנים שחושבים אחרת מהיועמ"ש"

 

חוק ההסדרה צפוי להיות מובא היום (ד') להצבעה טרומית בכנסת, כשברקע עדיין מנסים יוזמי החוק להשיג רוב. ראש הממשלה בנימין נתניהו מתנגד לחוק, בין היתר בשל עמדת היועץ המשפטי לממשלה שאמר כי הוא לא יוכל להגן עליו בבג"ץ בשל אי-חוקיותו, אולם יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט נחוש להעביר אותו. להתנגדות הצטרף גם שר האוצר משה כחלון, שהצהיר כי יתנגד לחוק שיפגע בבית המשפט העליון.

 

הבוקר (ד') מבהירים גורמים בבית היהודי שאין בכוונת המפלגה והעומד בראשה, השר נפתלי בנט, להתקפל. "החוק עולה ויעבור", אמרו הבוקר הגורמים. "בנט נחוש ויעלה את זה היום. אין מתווה ואין פשרות". סוגיית המתווה שעליו מדברים הגורמים נוגעת לאפשרות שהחוק יעלה ללא הסעיף שנוגע לעמונה. על כך אמרו הגורמים בבית היהודי כי לא יסכימו לאפשרות כזאת. למרות החשש בקואליציה ועל רקע האפשרות שחברי מפלגתו של כחלון ייעדרו מההצבעה, ההערכה היא כי יהיה רוב להעברת החוק בקריאה טרומית היום בכנסת.

ח"כ מועלם. אין חוק - אין התחייבות של הבית היהודי לקואליציה (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
ח"כ מועלם. אין חוק - אין התחייבות של הבית היהודי לקואליציה(צילום: אוהד צויגנברג)
במסגרת הדיונים על חוק ההסדרה והרוב הדחוק כינס בלשכתו יו"ר הקואליציה דוד ביטן את נציגי סיעות הקואליציה במטרה לגבש פתרון ולגרום לחברי סיעת כולנו להיכנס להצבעה ולתמוך. נוכחים במקום סיפרו כי תוך דקות ספורות החלו ויכוחים קולניים בין חברי הקואליציה והתפתחה מהומה. על רקע בקשת כולנו להסיר את הסעיף המתייחס לעמונה, שלטענתם מהווה פגיעה בבית המשפט ועוקף את החלטת בג"ץ. בבית היהודי סירבו לכל פשרה שהוצעה.


אחת מיוזמות החוק, חברת הכנסת שולי מועלם מהבית היהודי, אמרה לאולפן ynet כי אם החוק לא יעבור, רואה עצמה הבית היהודי משוחררת מכל מחויבות קואליציונית. "החוק עבר ועדת שרים ואני חושבת שאם מתחילים בתהליך של חוסר מחויבות להחלטות של ועדת שרים, ובחירה של שותפות בקואליציה על מה כן להצביע ועל מה לא, אז הדבר הזה מתרחב לכולם, בטח לחברי הכנסת של הבית היהודי", אמרה מועלם. "ברור לחלוטין שמבחינתנו חוק ההסדרה צריך לעלות היום ולעבור היום. מבחינתנו, ברגע שיש כאלה שמשוחררים מחוק ההסדרה אנחנו משוחררים מחוקים אחרים של הקואליציה, וכמובן שמה שעומד על הפרק היום זה חוק ההסדרים והצבעות על התקציב".

 

לדברי ח"כ מועלם, אין בכוונת הבית היהודי להפיל את הממשלה אולם המפלגה לא תהיה מחויבת עוד להחלטות קואליציה. מבחינתה, השותפות הקואליציוניות, אם יפילו את חוק ההסדרה, בעצם יעידו על כוונתן להפיל את הממשלה.

 

היא התייחסה גם לעמדת היועץ המשפטי לממשלה שמתנגד לחוק, ואמר כי הם דווקא קשובים אליו."זאת הסיבה שלמרות שחשבנו שהנוסח המקורי הוא טוב, הוא חוקתי, הוא עומד בסטנדרטים בינלאומיים, כי גם אנחנו מתייעצים לאורך כל הדרך עם אנשי משפט. הבאנו נוסח שהקשיב לביקורת ולאמירות של היועץ המשפטי לממשלה, אנחנו מקשיבים רוב קשב, אנחנו שומעים את העצות שלו", אמרה מועלם. "יש אנשי משפט שחושבים אחרת והם יגנו עליו בבג"ץ. חוק ההסדרה הוא דרך המלך".

 

נתניהו ובנט. חשש מקרע (צילום: אמיל סלמן) (צילום: אמיל סלמן)
נתניהו ובנט. חשש מקרע(צילום: אמיל סלמן)
מטרת החוק העיקרית היא למנוע את פינוי עמונה, וזו גם הסיבה להתנגשות: על הפינוי יש כבר החלטה חלוטה של בג"ץ שקבע כי היישוב יפונה עד סוף חודש דצמבר השנה, כך שראש הממשלה מנסה להימנע מהתנגשות עם הרשות השופטת. הוא שואב עידוד מהכרזתו של כחלון, אולם גם בסיעות החרדיות לא עושים לו חיים קלים והודיעו כי לא יצביעו אוטומטית.

 

הבוקר אמרו בבית היהודי כי "אחרי שנה של גרירת רגליים, אין דרך אחרת להציל אלפי בתים ביהודה ושומרון. בנט הורה לחברי סיעתו כי אין מגעים ואין קיזוזים". בקואליציה הגיבו לדברים: "מעניין שמה שראש הממשלה לא הצליח לעשות במשך שנה שלמה (נכסי נפקדים למען הצלת עמונה + פתרון אסטרטגי לכלל ההתיישבות) פתאום מצליחים עכשיו בשלושה ימים". 
 

ההערכה היא שתתרחש אחת משלוש אפשרויות. הראשונה, והקלושה בהן, היא שכחלון יגיש ערר על החוק ויעביר את הדיון לממשלה, שבה נתניהו הוא ששולט בסדר היום. האפשרות השנייה היא שהקואליציה תצליח למצוא קיזוזים מול האופוזיציה ולרצות את חברי הסיעות החרדיות, וכך יהיה רוב במליאה.

 

האפשרות השלישית היא שמהצעת החוק יוסר הסעיף המבקש להחיל את המצב המשפטי החדש על היישוב עמונה - ייתכן שכחלון יסכים לתמוך בחוק כי הוא לא יעקוף את בג"ץ. כך או כך נראה כי המאמצים למציאת פתרון יימשכו עד הרגע האחרון .

 

הצעת החוק, שעברה בוועדת שרים לחקיקה ותובא למליאה, מבקשת לקבוע שלא יפונה אוטומטית שטח במחלוקת שהמדינה הייתה מעורבת בהקמתו או במימונו. אם יהיה דורש לקרקע שיוכיח בעלות, הוא יוכל לפנות לממונה על הרכוש ביהודה ושומרון ויוצעו לו שתי חלופות: שווי של 125% מהנכס או קרקע חלופית. אם יסרב לחלופות הללו, הוא יוכל לפנות לערכאה שיפוטית על מנת לבקש להשיב לו את הקרקע. מדובר בנוסח מרוכך לחוק, שאליו הוכנס סעיף שלפיו אם תתגבש החלטה מדינית המחייבת פינוי, המפונים יקבלו פיצוי כספי מהמדינה או קרקע חלופית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
נתניהו ובנט. מנוגדים
צילום: EPA
מומלצים