שתף קטע נבחר
צילום: מירי גטניו

זה המשקל שאת צריכה להעלות בהריון

עם כל הכבוד למלפפון חמוץ ולבורקסים באמצע הלילה, לעלייה במשקל תהיה השפעה על הלידה שלך. אז כמה קילוגרמים נחשבים תקינים יחסית למשקל הגוף, ומה ההמלצה לאישה שמתחילה את ההריון עם עודף משקל?

הריון הוא מצב טבעי שבו לרוב מתרחשת עלייה במשקל - הן בשל התפתחות ההריון (משקל העובר, מי השפיר והשליה, וכן העלייה במשקל הרחם תורמים לעלייה הכוללת במשקל), והן בשל התגובות האדפטיביות של הגוף (כמו עלייה במשקל השדיים כהכנה להנקה ועלייה בנפח הדם בגוף). בנוסף, קיימת עלייה פיזיולוגית בנפח רקמות השומן בגוף. עם זאת, עדיין קיים טווח של עלייה תקינה במשקל במהלך ההריון. עם תום חגי תשרי וארוחותיהם המרובות, ובטרם יגיע אלינו חג החנוכה על סופגניותיו ולביבותיו, עולה השאלה (וגם המשקל...) מהי ההשפעה של שינוי המשקל במהלך ההריון על האם והעובר.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מהי ההשפעה של עלייה במשקל?

שאלת העלייה במשקל מטרידה נשים רבות - וככל שמספר חברותיה של האישה גדול יותר, כך יגדל טווח התשובות אותן היא תקבל, ועוד לא אמרנו דבר על העצות של הסבתות לעתיד. במשך שנים רבות גם הממסד הרפואי לא הצליח לענות על השאלה הכה פשוטה - מהי עלייה תקינה במשקל במהלך ההריון.

 

באופן היסטורי, רופאים המליצו על עלייה של לא יותר מ-15 ליברות (7 ק"ג) במהלך ההריון, ללא קשר למוצא, מספר העוברים או משקל טרום הריוני. בשנות ה-70 של המאה הקודמת אומצה מדיניות ליברלית יותר, והומלץ על עלייה במשקל של 9-13 ק"ג במהלך ההריון, שוב - ללא קשר למאפיינים דמוגרפיים או טרום הריוניים.

 

בשנת 1990 פרסם המכון לרפואה (Institute of medicine - IOM) קווים מנחים לעלייה במשקל במהלך ההריון בהתאם להשפעה על גודלו של העובר ובהתאם למשקל האימהי הטרום הריוני. הומלץ כי נשים בתת-משקל יעלו בין 12.5-18.5 ק"ג. לנשים עם משקל תקין הומלצה עלייה של 11.5-16 ק"ג ולנשים עם עודף משקל הומלצה עלייה של 7-11.5 ק"ג. המלצות אלו לקחו בחשבון רק תוצאות לידה מיידיות, והתעלמו מתוצאות ארוכות טווח כגון השמנת יתר בילדות או התפתחות של סוכרת בקרב הצאצאים. לבסוף, בשנת 2009, לאחר מאמץ רב, פורסמו ההנחיות הרשמיות של ה-Institute of Medicine (IOM) לגבי העלייה במשקל במהלך ההריון, בהתאם ל-Body Mass Index) BMI) הטרום הריוני ובהתייחס לתוצאות ארוכות טווח של היילוד -

 ( )

 

לדוגמה, אישה שגובהה 1.55 מטרים, ומשקלה טרם ההריון הוא 58 ק"ג, תחשב את ערך ה-BMI שלה באופן הבא - 58 לחלק ל-1.55 בריבוע = 24.1. כלומר, היא נמצאת בקבוצת המשקל התקין ועל כן עלייה להעלות בין 11.5 ל-16 ק"ג במשקלה במהלך ההריון. אותה אישה, שמשקלה 45 ק"ג טרם ההריון, תהיה בעלת ערך BMI של 18.7, ולכן יהיה עלייה להעלות בין 12.5 ל-18 ק"ג במהלך ההריון, ואם משקלה טרם ההריון היה 65 ק"ג, אזי ערך ה-BMI שלה היה 27, ועל כן היה עלייה להעלות בין 7 ל-11.5 ק"ג במהלך ההריון.

 

ההמלצות הנ"ל רלוונטיות להריונות יחידניים (כלומר, הריונות בהם יש עובר אחד) ולוקחות בחשבון עלייה של 0.5-2 ק"ג במהלך הטריסמטר הראשון להריון. עבור הריונות תאומים הערכים מעט שונים (17-25 ק"ג לנשים במשקל תקין טרם ההריון, 14-23 ק"ג לנשים בעלות עודף משקל טרם ההריון, ו-11-19 ק"ג לנשים הסובלות מהשמנת יתר טרם ההריון).

 

מה קורה כשיש עלייה גדולה במשקל?

מאז פרסום ההמלצות התבצעו מחקרים רבים שבחנו את הקשר בין העלייה במשקל במהלך ההריון בהתאם (או שלא בהתאם) להנחיות ה-IOM משנת 2009, לבין תוצאות הריון. נמצא כי נשים המעלות במשקלן מעל להמלצות ה-IOM נוטות יותר ללדת ילדים גדולים לגיל הריון וילדים שמשקלם מעל 4 ק"ג, ועל כן גם שיעור הניתוחים הקיסריים בקרב נשים אלו גבוה יותר.

 

כמו כן, נמצא כי ילדים לנשים בעלות עודף משקל או השמנת יתר שעולות במשקלן מעבר להמלצות נוטות יותר לפתח השמנת יתר בילדות, וכן סוכרת התלויה באינסולין. תוצאות אלו נכונות גם עבור נשים במשקל טרום הריוני תקין, וגם עבור נשים בעלות עודף משקל או השמנת יתר, ואף מחמירות במקרים בהן מתפתחת גם סוכרת במהלך ההריון. יש לזכור גם כי ככל שאישה מעלה במשקל יותר במהלך ההריון, כך הסיכוי שתשוב למשקלה הטרום הריוני לאחר הלידה קטן יותר, והסיכוי להשמנת יתר בהריון הבא גדול יותר.

 

לטורים הקודמים של פרופ' יריב יוגב:

- לידה מוקדמת: הסימנים שצריכים להדליק לך נורה אדומה

- לא תמיד חייבים קיסרי כשהעובר לא מתהפך

- הסיכוי ללידה רגילה אחרי ניתוח קיסרי

 

ומה לגבי ירידה במשקל?

העדויות לגבי ירידה במשקל אינן רבות. למעשה, רוב המחקרים שבחנו את נושא העלייה במשקל בהתאם להמלצות ה-IOM בחנו נשים שהעלו במשקלן מעבר להמלצות, בהתאם להמלצות או מתחת להמלצות (כלומר, נשים שהעלו במשקלן, אולם לא מספיק), אולם לא נשים שהפחיתו במשקלן. מחקרים אלו הדגימו שנשים שהעלו במשקלן פחות מהמלצות ה-IOM, נטו יותר ללדת ילדים הקטנים לגיל ההריון.

 

עם זאת, מחקרים בודדים בחנו את הקשר בין ירידה במשקל במהלך ההריון לבין תוצאות ההריון. אחד המחקרים, שבחן מעל 700 אלף נשים, מצא כי ככל שה-BMI ההריוני היה גבוה יותר, כך אחוז הנשים שהפחיתו במשקלן במהלך ההריון היה גבוה יותר. כמו כן, נמצא שירידה במשקל במהלך ההריון (בקרב נשים עם השמנת יתר או עודף משקל) כרוכה בהפחתת הסיכון להתפתחות הפרעות יתר לחץ דם, ללידת ילוד גדול לגיל הריון, ללידת ילוד במשקל 4 ק"ג ומעלה ולניתוח קיסרי לא מתוכנן. עם זאת, הירידה במשקל הייתה גם כרוכה בעלייה בסיכון ללידה מוקדמת וללידת ילוד קטן לגיל הריון.

 

היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

מחקר נוסף, שבדק מעל 500 אלף נשים שילדו במועד, מצא כי שיעור הנשים שהפחיתו במשקלן במהלך ההריון עמד על 5%, וכן כי הסיכון להתפתחות הפרעות לחץ דם והסיכוי לניתוח קיסרי היו נמוכים יותר בקרב נשים עם השמנת יתר או עודף משקל שהפחיתו במשקלן במהלך ההריון.

 

לסיכום, קיים טווח תקין של עלייה במשקל במהלך ההריון וכדאי להשתדל ולעמוד בטווח זה. כמובן, שחריגה מינימלית מהטווח אינה טומנת בחובה עלייה משמעותית בסיכונים, אולם חריגה גדולה עלולה להיות כרוכה בעלייה בסיכון לסיבוכי הריון. במידה ואת מתכננת להרות אולם משקלך הטרום הריוני גבוה מהמומלץ, כדי להפחית במשקל טרם ההריון, ולא לבצע דיאטות תוך כדי ההריון.

 

בהצלחה!

 

הכותב הוא מנהל בית חולים ליס ליולדות ונשים במרכז הרפואי איכילוב

 

הריון - תמונה בכל יום. צפו:

 

 


 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשים לב למשקל
צילום: shutterstock
מומלצים