שתף קטע נבחר

ירידה בגיוס גברים - וירידה במוטיבציה לשירות קרבי

צה"ל מפרסם נתונים לא מעודדים, על רקע תחילת גיוס נובמבר: יותר מרבע מהגברים לא מתגייסים, המוטיבציה לשרת במערך הלוחם יורדת. צה"ל שוקל להוריד את פרופיל הלחימה ל-64 ולשלב נשים בחיל השריון

 

ארכיון (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
ארכיון(צילום: אביהו שפירא)

בזמן ששיעור הנשים המתגייסות נותר דומה בשנים האחרונות, אחוז הגברים לובשי המדים הולך ויורד. כך עולה מנתונים שמפרסם היום (ד') צה"ל על רקע גיוס נובמבר. ב-2004 יותר מ-77% התגייסו, והשיעור הלך וירד עד שב-2016 כבר פחות מ-72% הולכים לצה"ל. יותר ממחצית הגברים שלא מתגייסים מנצלים את סעיף "תורתו אומנותו" כדי להישאר מחוץ לצבא. רבע מהם לא מתגייסים בגלל סיבות רפואיות.

 

 

על פי הנתונים, שיעור המעוניינים בשירות ביחידות קרביות היה 70.3% בנובמבר 2013, 70.8% בנובמבר 2014 (אחרי צוק איתן), 71.9% בנובמבר 2015, ו-69.8% השנה. המבוקשות ביותר בין היחידות הלוחמות הן חטיבות גולני וצנחנים.



בנוסף, בשנה האחרונה חלה ירידה ברמת המוטיבציה של גברים לשרת במערך הלוחם. גורם צבאי ציין כי מועמדים רבים לשירות ביטחון הביעו רצון לשרת בתפקידים של סייבר, מחשבים ומודיעין.

 

בין הפתרונות שהועלו בצה"ל כדי להתמודד עם הירידה בגיוס גברים והירידה במוטיבציה לשירות קרבי - שילוב נשים בתפקידים נוספים במערך הלוחם, כדוגמת חיל השריון, הקמת גדוד מעורב שלישי מעורב, וקיצור השירות. במערכת הביטחון בוחנים להוסיף עוד תפקידי לחימה לחרדים,

הורדת פרופיל הלחימה ל-64, קיצור השירות והרחבת שילוב נשים במג"ב ל-35 אחוזים.

 

אצל הנשים, רוב עצום של 83% מאלו שלא מתגייסות הצהירו כי הן דתיות. בסך הכול, יותר מ-40% מהצעירות בגיל גיוס אינן לובשות מדים. לצד זאת, קיימת עלייה מתמדת בגיוס צעירות דתיות. ב-2010 התגייסו 935 בנות דתיות בלבד, בשנה שעברה יותר מפי שניים לבשו מדי חאקי - 2,159.

 

בנוסף, בשנים האחרונות חל זינוק במספר הלוחמות בצה"ל, זינוק שנבע גם מהקמת גדודי אריות הירדן וברדלס. מ-2005 עד 2010 לא היה שינוי משמעותי במספרן בצבא, אבל בשש השנים האחרונות זינק המספר מ-514 לוחמות לכ-2,100.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים