שתף קטע נבחר

לא ניצחתי וגרושתי לא הפסידה. הילדים ניצחו

דמיינו לכם לרגע שניתנת לכם האפשרות לראות את ילדיכם פעם בשבוע. פעם בשבוע להיות הורים, להכיר את האנשים שהם הופכים להיות בלעדיכם. אם זה נשמע לכם מוכר ומצאתם את עצמכם אבודים בתוך מערבולת אינסופית של תהיות מול פקידת הסעד, המדריך הזה הוא כל מה שאתם צריכים

לאחר שנה וחצי של גירושים הגישה אם ילדיי בקשה למשמורת מלאה. מה המשמעות של משמורת מלאה? האפשרות לראות את ילדיי רק פעם אחת בשבוע. דמיינו לכם לרגע שניתנת לכם האפשרות לראות את ילדיכם פעם בשבוע. פעם בשבוע להיות הורים, להכיר את האנשים שהם הופכים להיות בלעדיכם. אם זה נשמע לכם מוכר ומצאתם את עצמכם אובדים בתוך מערבולת אינסופית של תהיות מול פקידת הסעד, המדריך הזה הוא כל מה שאתם צריכים.

 

1. פקידת הסעד ומשפט שלמה

עובדים סוציאליים נמצאים בדרך כלל תחת לחצים אדירים והיום יום שלהם מכיל משפטי שלמה בלתי אפשריים. במקרה הטוב ביותר רק חצי מ"הלקוחות" לא מרוצים, ובמקרה הרע הרבה יותר מזה. אז דברו אליהם בנימוס. אגרסיביות, גידופים וצעקות לא יעזרו בתהליך.

 

2. השתחררו מהכעסים, התמקדו בילדים

אתם מגיעים למשרד של פקידת הסעד פגועים, כועסים ומלאי זעם על הצד השני, וקל להיכנס ללופ של טענות על בן/ בת הזוג לשעבר. כל זה לא רלוונטי. פקידת הסעד מונתה על ידי בית המשפט כדי לקבוע מה טובת הילדים בלבד. השחרת הצד השני מיותרת ולא תתרום לתהליך.

 

התמקדו בקשר שלכם עם הילדים, תארו לפקידת הסעד את היום יום המשותף - ציינו שמות של חברים, מורות, גננות ופרטו את מצבם הבריאותי. הפגישות המשותפות עם בני הזוג לשעבר ופקידת הסעד קשות, ומפתה מאוד לחזור להרגלים ישנים של ריבים וצעקות. ועם זאת, קשה ככל שיהיה, עליכם להפגין איפוק. הצעתי היא שתכתבו לכם את עיקרי הדברים שחשובים לכם ותצמדו אליהם.

 

3. ביקורי בית? תרגישו בבית

פקידת הסעד יושבת אצלכם בסלון ומשקיפה עליכם. מדובר בסיטואציה מאוד לא טבעית, בה אתם מוכרחים להתנהג בטבעיות ככל הניתן. היא הגיעה אליכם כדי לבדוק מה המצב הפיזי של הבית שלכם, האם לילדים יש את כל הציוד הנדרש והאם הם מתנהגים באופן טבעי אתכם ואצלכם בבית. אל תתאמצו יותר מדי ואל תעשו הצגות מיותרות.

 

4. תנו לילדים פשוט להיות ילדים

הילדים שלכם הם לא כלי מלחמה במאבק הצודק שלכם, ושלא תעזו לחשוף אותם לתהליך. גם ככה ילדים להורים גרושים מלאים מאבקי נאמנויות פנימיים ורגשות אשם. אל תנסו להכניס להם מילים לפה לקראת המפגשים עם פקידת הסעד, ואל תנסו לחקור אותם מה הם אמרו לה. אל תחששו שהצד השני "הרעיל" את הילדים. אם זה ממש מפריע לכם, ציינו זאת בפני פקידת הסעד בפגישות האישיות שלכם. אם במקרה נודע לכם שאחד הילדים אמר משהו שלילי עליכם לפקידת הסעד, אל תבואו אליו בטענות. הדבר האחרון שילד צריך זה רגשות אשם נוספים.

הילדים צריכים להיות במקום הראשון אצלכם. אל תשכחו את זה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
הילדים צריכים להיות במקום הראשון אצלכם. אל תשכחו את זה(צילום: Shutterstock)

 

5. לא רק משפטים, גם מדעי הרגש

עורכי דין בוחנים את הסיטואציה בכלים משפטיים ולא תמיד זאת הדרך הנכונה. התהליך אותו אתם עוברים נחשב גם לתהליך טיפולי. רק אתם יושבים בחדר ולא עורכי הדין שלכם, וניצחון משפטי מוחלט על הצד השני הוא לא תמיד האופציה הטובה ביותר עבור הילדים.

 

6. אל תעשו הצגות

אל תשקרו ואל תנסו להציג את עצמכם כהורים מושלמים, אתם לא. אין הורה שלא עושה טעויות. אם פקידת הסעד העירה לכם או ביקרה נושא מסוים בהורות שלכם, חכו רגע, אל תשלפו מיד תשובה מתגוננת. יכול להיות שעל הדרך קיבלתם עצה טובה שתהפוך אתכם להורים קצת יותר טובים. בסופו של דבר, הבסיס להורות טובה נמצא ביכולת שלכם להעניק לילדים ביטחון, יציבות ואהבה אין סופית שאינה תלויה בדבר. אם אתם באמת כאלה, פקידת הסעד תשים לב.

 

7. אין הבדל בין גברים לנשים בכל הנוגע ליכולות הוריות

ברירת המחדל בנושאים הללו צריכה להיות שוויונית, ורק כאשר יש בעיה מסוימת יש לבצע התאמות, או בקיצור - כל מקרה לגופו. את אותם עקרונות צודקים עלינו ליישם גם בתהליך מול פקידת הסעד ולהגיע אליה נקיים מדעות קדומות.

 

8. להתמסר לתהליך

אחרי כמה פגישות בהן עשיתי את כל הטעויות האפשריות, החלטתי לשנות גישה ולהתמסר לתהליך. זה לא קרה סתם. מולי ישבה אשת מקצוע, והרגשתי שהיא רואה אותי, מקשיבה לי ובעיקר באמת מנסה להבין מה החלופה הטובה ביותר עבור הילדים. זו הייתה נקודת המפנה עבורי, האמנתי לה. זאת משימה לא פשוטה בכלל, הרי הורים בנקודת הזמן הזו נמצאים במגננה ענקית. אל תשאלו אותי איך היא עשתה את זה, אני לא יודע. ממצב של חוסר אמון מוחלט, היא הצליחה להביא אותי לשיתוף פעולה מלא בתהליך.

 

אנחנו כל כך רגילים להיות אלו שקובעים איך חיי הילדים יראו ומה הם יעשו בכל יום, עד לרגע שזה פתאום הופך להיות מוטל בספק. לא ניצחתי, גרושתי לא הפסידה, הילדים שלי ניצחו. הם הרוויחו שני הורים פעילים, נוכחים ואוהבים בחייהם. קראתי גם על עצמי כאבא ועל הקשר עם הילדים. בזכות פקידת הסעד יש לילדיי שני הורים באמת ולא רק בתעודת הזהות. שני הורים שווים.

 

הטור נכתב ע"י חבר עמותת "הורים שווים" לקראת כנס שדרות לחברה שיערך מכללה האקדמית ספיר ובסינמטק שדרות ב-29-30 בנובמבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
הכל למען הילדים
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים