שתף קטע נבחר

הפגנות נגד חוק המואזין: "נמשיך להגיד אללה אכבר"

בחמישה מוקדים ברחבי המדינה מחו כ-2,000 איש נגד החוק שאוסר על בתי תפילה שימוש במערכות כריזה: "המואזין הוא חלק בלתי נפרד מהתפילה, מדינה מתוקנת אמורה להגן על קיומו". ח"כ זוהיר בהלול: "לדבר, לא לכפות"

 

 

כ-2,000 בני אדם השתתפו היום (ו') בהפגנות נגד חוק המואזין בכפר קאסם, בטייבה, בכאבול, בכפר כנא וברהט. הם קראו להפסיק את חקיקת החוק עם צאתם מתפילת יום השישי. המפגינים הניפו כרזות שנכתב עליהן, "לא נשתיק את המואזין", "חוק גזעני", וקראו: "קול המואזין לא יופסק, חוק כזה לא יכובד". ראש עיריית כפר קאסם, עו"ד עאדל בדיר, הצטרף למפגינים בעיר: "כאן, במקום שבו אנו מפגינים, נרצחו 49 שהידים בטבח שביצעו חיילים. נולדנו עם אללה אכבר ונמשיך להגיד אללה אכבר".

 

בתחילת השבוע אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה את הצעת החוק שתאסור על בתי תפילה שימוש במערכות כריזה. ההצעה שהגישו חבר הכנסת מוטי יוגב (הבית היהודי) וחברי כנסת נוספים מגיעה על רקע מה שהגדירו "פגיעה במרקם איכות החיים של תושבים רבים הגרים בסמיכות למקומות אלו". ההצבעה הועברה לקריאה טרומית בכנסת ולאחר מכן לוועדות ולהמשך הצבעות. ראש הממשלה בנימין נתניהו תמך בהצעה: "סובלים מכך גם מוסלמים, גם יהודים וגם נוצרים. אני לא יכול לספור את הפעמים שפנו אליי אזרחים, מכל חלקי החברה הישראלית, שקובלים על הרעש והסבל שנגרם להם מרעש עודף מכריזות בתי תפילות".

ההפגנה בכפר קאסם (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ההפגנה בכפר קאסם(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב: "מאות אלפי אזרחים בישראל, באזורי הגליל, הנגב, ירושלים, תל אביב-יפו ומקומות אחרים במרכז הארץ, סובלים באופן שגרתי ויום-יומי מרעש שנגרם מקריאות המואזין במסגדים". בנוסף הסבירו כי "רעש זה נוצר כתוצאה משימוש במערכת כריזה, המטרידה את מנוחתם של אזרחים כמה פעמים ביום, לרבות בשעות הבוקר המוקדמות והלילה". ח"כ יוגב אמר כי החוק המוצע "מביא תפיסת עולם שלפיה חופש הדת לא צריך להוות גורם בפגיעה באיכות החיים, ומציע כי בבתי תפילה ייאסר השימוש במערכות כריזה על מנת לקרוא למתפללים או על מנת להעביר מסרים דתיים או לאומיים ולעתים אף דברי הסתה".

 

ההצעה עוררה את זעמם של רבים מהערבים בישראל. סרסור, תושב כפר קאסם, הגיע להפגנה ואמר: "אם החוק הגזעני הזה יעבור, השקט לא יגיע. נמשיך להיאבק בכל הכוח ולא משנה לנו מה התוצאות. מעצרים, כתבי אישום וחקירות לא ירתיעו אותנו. על ממשלת ישראל להבין שפגיעה בדת המוסלמית היא קו אדום". הוא המליץ לראש הממשלה: "אדם שהולך בכיוון הזה הורס את היחסים וגורם לפיצוץ. הוא יהיה אחראי לתוצאות. אדם כזה לא יכול להישאר בתפקיד מנהיג ועליו להתפטר".

מפגינים בטייבה ()
מפגינים בטייבה


ראש עיריית טייבה, עו"ד שועאע מנצור, התריע אף הוא מהשלכות החקיקה: "צעד קיצוני זה של ממשלת ישראל הינו קריאת תיגר על האוכלוסייה הערבית, שמאמינה בחיים משותפים וחופש הפולחן. אנחנו מאמינים שגם ליהודים ולנוצרים צריך לתת בכל העולם חופש פולחן. כולי תקווה שהקול השפוי במדינה, לרבות של היועץ המשפטי לממשלה, ינצח". הוא קרא לנתניהו "לא להיגרר אחרי הימין הקיצוני. בסופו של יום אתה ראש הממשלה של כולם".

 

"בעקבות החוק התחלתי להתפלל"

הלאל חאג' יחיא מטייבה, אמר: "המואזין הוא חלק בלתי נפרד מהתפילה, שהיא בעצם חובה על כל מוסלמי מאמין. לכן מדינה דמוקרטית מתוקנת אמורה להגן על קיומו ובטח לא למנוע אותו, הרי זה נמצא תחת חופש הדת והאמונה". הישאם בדיר הוסיף: "תודה רבה לראש הממשלה הגזענית על הצעדים האלו, בעקבות החוק אני התחלתי להתפלל. הם העירו הרבה אנשים מהשינה. תמשיכו כך והחוק הזה לא יעבור".

 

הוא הסביר כי ההצעות לניצול טכנולוגיות מתקדמות כדי לבטל את קריאות המואזין - לא באות בחשבון: "קול המואזין הפך לחלק ממסורת ושגרת החיים. מה גם שיש המון אנשים ובעיקר מבוגרים שאינם יכולים לקרוא ולכתוב, בטח לא להשתמש בטלפון חכם. אני ממליץ לממשלת ישראל לטפל ברעשים אחרים, כמו הרעשים ממטוסים מעל מקומות מאוכלסים, חתונות במקומות לא חוקיים".

 

לקראת ההצבעה על החוק בוועדת השרים, יצא ח"כ זוהיר בהלול (המחנה הציוני) יחד עם הרב יוסף ישר, הרב הראשי של עכו, בקריאה לחברי הממשלה שלא להעלות את החוק להצבעה ולקדם שיח בין דתי על פני חקיקה. הרב יוסף ישר אמר: "מהיום שבו נכנסתי לתפקיד ראיתי את החשיבות של כבוד וסובלנות הדדיים בין כל הדתות בעיר. גם אנחנו התמודדנו לא פעם עם סוגיית עוצמת הקול של המואזין, ופתרנו אותה תוך הידברות והבנה אל מול השייחים. תמיד שיתפו פעולה בנועם. אין זה ראוי שנושא כזה יטופל על ידי חקיקה וכפייה מלמעלה".

 

ח"כ בהלול הוסיף כי "מדיניות השיסוי של ממשלת נתניהו ממשיכה בכל הכוח ומגיעה למחוזות בלתי נתפסים. יש כאן ניסיון נוסף של הממשלה לגרום לאזרחים הערבים לחוש אורחים בביתם, להדיר את השפה הערבית מהמרחב הציבורי ולהעמיק את הניכור בין יהודים לערבים".

 

ההצעה עוררה מחאה של ח"כים ערבים וגם הרשות הפלסטינית וירדן שיגרו אזהרות לגבי ההשלכות ההרסניות של החוק. ברשות אף איימו בפנייה למועצת הביטחון, וחמאס התריע: "זו התפתחות מסוכנת ומתסיסה. התערבות אסורה בפולחן".

ערר שהגיש ליצמן  ()
ערר שהגיש ליצמן
ואולם הצעת החוק עוררה התנגדות בקרב חברי הסיעות החרדיות. השר יעקב ליצמן מיהדות התורה עצר את קידום החוק, עת הגיש ערר על החלטת ועדת שרים לחקיקה. המניע של ליצמן: חשש מהפרה של הסטטוס קוו בכך שהחוק יביא לביטול הצפירה בכניסת השבת. לכן הורדה ההצעה מסדר היום. כעת היא מופיעה בסדר היום של הממשלה לישיבה הקרובה ביום ראשון.

 

בכיר בש"ס הסביר מדוע גם השר אריה דרעי תומך בערר שהגיש ליצמן: "אין צורך בחוק המואזין. על פי חוק המפגעים והתקנות אפשר להפסיק את זה. זו גם עמדת שרת המשפטים, השר לביטחון פנים והשר אלקין שמופקד על חוק המפגעים. הבעיה זו האכיפה. גם אם החוק המיותר הזה יעבור, ולא תהיה אכיפה, אז לא ישנה שום דבר חוץ מפגיעה בכבודם של אזרחים רבים. ובפרט כשלשון החוק החדש עלולה לפגוע גם בכריזה לקראת כניסת שבת. לכן השר דרעי תומך בערר שהגיש השר ליצמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
המחאה נגד חוק המואזין
צילום: עידו ארז
מומלצים