שתף קטע נבחר

מהפך כלכלי בהודו: "קשה מאוד לתיירים"

שטרות ה-1,000 וה-500 רופי הוצאו מחוץ לחוק בהודו. מדובר בשטרות כמעט הכי שמישים עד היום, מה שגרם לכאוס בין המקומיים, לתורים ארוכים בכספומטים ובעיקר לחוסר אונים בקרב התיירים. "אני חייבת כסף לאנשים ואחרים חייבים לי" מספרת תיירת ישראלית

הודו עברה לפני כשבועיים מהפך כלכלי משמעותי עם הוצאתם מחוץ לחוק של שטרות ה-1,000 וה-500 רופי, המהווים כ-85% ממחזור המזומנים בהודו. הסיבה: ניסיון להילחם בשחיתות במדינה ובכלל זה בזיופי הכספים, בכסף השחור ובמעלימי המס.

"תורים מטורפים בדרך לבנקים ולכספומטים" (צילום: עדי כהן) (צילום: עדי כהן)
"תורים מטורפים בדרך לבנקים ולכספומטים"(צילום: עדי כהן)

הצעד המפתיע עורר זעזוע בהודו וכלי התקשורת במדינה אף כינו אותו כ"שביתה כירורגית". מי שעוד נפגע מהמצב שהגיע ללא התראות מראש וזמן להתכונן אליו, הם התיירים הרבים במדינה. "התורים בכספומטים מטורפים, בחדשות פה מדווחים על אנשים שנהרגו בתורים או התאבדו אחרי שניסו לשרוף את עצמם בבנק", מספרת ל-ynet עדי לוקסנבורג (30) שמטיילת כעת בגואה. "לעניים אין חשבון בנק אז הם לא יכולים להפקיד כסף, עשירים נשארים עם כסף שחור והתיירים מוגבלים למשיכה של עד 2,000 רופי ליום, מה שלא מספיק לזמן רב", היא אומרת

 

"אני כל הזמן חייבת כסף ואנשים חייבים לי"

עדי כהן (25) שמטיילת בהודו כחודשיים וחצי ואמורה לחזור בעוד כשבוע לארץ, מספרת על החוויה שחוותה בהאמפי, כפר קטן בדרום הודו. "נוצר מצב שבו כל הזמן הייתי חייבת כסף לאנשים או שאנשים היו חייבים לי. הייתי חייבת 170 רופי למכבסה ולאחר מכן בעלת הגסטהאוס בו התארחתי ביקשה ממני 100 רופי, היא התחננה ממני לכסף ואמרה שתחזיר לי, נתתי לה אבל היא לא החזירה לי את הכסף".

שורפים זמן בעמידה בתורים לכספומטים ליהנות מהודו (צילום: עדי כהן) (צילום: עדי כהן)
שורפים זמן בעמידה בתורים לכספומטים ליהנות מהודו(צילום: עדי כהן)
 

"מצאתי את עצמי משוטטת יום שלם וממתינה בתורים לבנקים, במקום לנוח וליהנות מהשבוע האחרון שלי בהודו", מוסיפה כהן. "חיכינו בתור לבנק אחד ובסוף נגמר להם הכסף, אז הלכנו לבנק אחר שבו חיכינו 40 דקות מחוצה לו עד שייפתח ואז אמרו שבנק אחר פתוח אז כולם רצו לבנק השני, בסוף שם היה ניתן להוציא סכום מוגבל שלא מספיק ליותר מיומיים, כך ששוב אצטרך לשרוף זמן על כסף בשבוע האחרון שלי כאן, במקום ליהנות מהטיול. פשוט חוסר אונים".

מחכים בתור להוציא כסף בגואה: תיירים ממדינות שונות ומישראל (צילום: חגית אליאב) (צילום: חגית אליאב)
מחכים בתור להוציא כסף בגואה: תיירים ממדינות שונות ומישראל(צילום: חגית אליאב)
 

לינוי לוי (24) שמטיילת בהודו כבר ארבעה חודשים וחצי מתארת מצב שבו יום בהיר אחד הכל השתנה. "הם פשוט החליטו לשנות את כל החוקים ומאז אני צריך כל הזמן לחשוב פעמיים אם לבזבז כסף, אם לקנות ומה לקנות כי אין ברירה". לוי אף הגיעה למצבים בהם נשארה ללא כסף בכלל, "מזל שהכרתי כאן חברים שיכלו להלוות לי כסף כדי לאכול ולשתות". לדבריה "למי שיגיע להודו עכשיו יהיה מאוד קשה. אני לומדת לחשב את עצמי וכבר מכירה את המקום אבל מי שרק עכשיו יגיע לכאן ייקלע למחסור בכסף".

 

להיות בהודו עכשיו זה מאתגר

גם בדלהי המצב מורגש היטב. "אני שומרת שבת וניסיתי לחפש אכסנייה לישון בה", סיפרה ל-ynet בתיה ויזנר (21) אשר נאלצה לעבור שבע אכסניות באותו יום. "אף מקום לא רצה שנבוא להתארח ולישון אצלו כי הם לא קיבלו את השטרות שלנו. גם כל החנויות ושאר המקומות באזור היו סגורים – מחזה די הזוי", היא מתארת ומספרת שלבסוף נאלצה לישון במלון יקר משתכננה.

"מחזה הזוי": הרבה חנויות ובתי הארחה - סגורים (צילום: עדי כהן) (צילום: עדי כהן)
"מחזה הזוי": הרבה חנויות ובתי הארחה - סגורים(צילום: עדי כהן)
  

עם זאת, בהודו מנסים לשפר מעט את המצב. "מאפשרים להחליף לשטרות חדשים עד 4,000 רופי ביום, חוק שתקף גם לתיירים וגם למקומיים", מספרת לוקסנבורג ומוסיפה כי לפי חוק נוסף שיצא בעניין, התיירים יכולים לא לעמוד בתורים הארוכים של המקומיים ולהגיע ישירות לשומר בכניסה לבנק - והוא אמור להכניס אותם.

תורים נפרדים להודים מקומיים ולתיירים (צילום: שי ניב) (צילום: שי ניב)
תורים נפרדים להודים מקומיים ולתיירים(צילום: שי ניב)
  

"זה גם לא ממש פשוט כי צריך למלא טופס מסוים ולהראות צילום של הדרכון ועוד כל מיני פרוצדורות אבל לפחות זה עוזר קצת לתיירים", היא מסכמת ומספרת שהתיירים מבקשים מממשלת הודו הארכה לויזה במדינה או הקלה בעמלות מממשלת ישראל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדי לוקסנבורג המטיילת כעת בהודו ומספרת על הקשיים של התיירים עם ההתנהלות הכספית
צילום: עדי לוקסנבורג
שטרות של 100 רופי: בין השטרות הבודדים שכן מקבלים כעת בהודו
צילום: עדי לוקסנבורג
מומלצים