שתף קטע נבחר

הוצאות מעונות רה"מ ב-2015: 1.8 מיליון שקל

סך ההוצאות ירד. במשרד רה"מ סירבו לפרסם את החשבוניות, אף שעשו זאת בעבר. הנימוקים: הקצאת משאבים בלתי סבירה לאיתור החשבוניות ובדיקתן, ופגיעה בפרטיות ובביטחון. טבלת ההוצאות - בפנים

 

מעון ראש הממשלה ברחוב בלפור בירושלים. אין חשבוניות להצגה (צילום: גיא אסיאג "ידיעות אחרונות") (צילום: גיא אסיאג
מעון ראש הממשלה ברחוב בלפור בירושלים. אין חשבוניות להצגה(צילום: גיא אסיאג "ידיעות אחרונות")

הוצאות מעונות ראש הממשלה – המעון הרשמי ברחוב בלפור והבית הפרטי בקיסריה – פחתו ועמדו בשנת 2015 על 1.844 מיליון שקל במזומן. בשנת 2014 עמד הסכום על 1.965 מיליון שקל, וב-2013 הוא הסתכם ב-2.44 מיליון שקל. כך עולה מנתונים שפורסמו היום (א') לבקשת התנועה לחופש המידע.

 

משרד ראש הממשלה סירב להיענות לבקשת התנועה לחשוף את החשבוניות של הוצאות מעונות ראש הממשלה שברחוב בלפור בירושלים ושבקיסריה לשנת 2015. לפני כחצי שנה פרסם המשרד כאלף חשבוניות מ-2014, לאחר שהתנועה עתרה לבית המשפט. כעת הסתפק משרד ראש הממשלה בפרסום סיכום ההוצאות ל-2015, והסביר כי פירוט חשבוניות מצריך "הקצאת משאבים בלתי סבירה", וכי לפי גורמי הביטחון אין לחשוף פרטים שיזהו ספקים של מעון ראש הממשלה.

 

הוצאות הגינון עלו, הוצאות הניקיון ירדו

תקציב הוצאות מעונות ראש הממשלה ירד ב-2015 ב-121 אלף שקל בהשוואה לשנה הקודמת. עם זאת, התקציב על הוצאות המזון, שירותי בישול ואירוח רשמי עמדו בשנת 2015 על 363 אלף שקל – גידול של 50 אלף שקל בהשוואה לשנה הקודמת, אז עמדו ההוצאות בתחומים אלה על 313 אלף שקל. כמו כן נרשם גידול קל בהוצאות הבית הפרטי בקיסריה: 298 אלף שקל בהשוואה ל-284 אלף שקל בשנת 2014 – עלייה של 14 אלף שקל.

 

עוד נרשם גידול בהוצאות הגינון של מעונות של ראש הממשלה: 125 אלף שקל ב-2015 בהשוואה ל-77 אלף שקל ב-2014, עלייה של 48 אלף שקל.

 

כמו כן נרשמה עלייה בהוצאות האחזקה במעונות ראש הממשלה שהגיעו בשנת 2015 ל-604 אלף שקלים. זאת בהשוואה ל-551 אלף שקל בשנה הקודמת, גידול של 53 אלף שקל. הוצאות האחזקה כוללות בין היתר ארנונה, חשמל, מים, סולר, טלפון, תקשורת לוויין ומעליות.

 

הוצאות התפעול של המעונות, שכוללים בין היתר הדברה, אינסטלציה, אדריכלות, תריסים, סיוד, צבע ותיקוני אחזקה, סידורי פרחים, כביסה, ציוד משרדי ופריטים מתכלים שונים – לא השתנו ועמדו בשנת 2015 על 138 אלף שקלים – תקציב זהה לשנה שקדמה לה.

 

בתחום הוצאות הניקיון נרשמה הירידה הגדולה ביותר: 294 אלף שקל בשנת 2015, בהשוואה ל-567 אלף שקל ב-2014 – ירידה של 273 אלף שקל.

 

משרד ראש הממשלה הוציא ב-2015 כ-22 אלף שקל לעומת 35 אלף שקל ב-2014 – ירידה של 13 אלף שקל, על רכש ריהוט וכלי בית עבור הבית ברחוב בלפור.

 

הדו"ח אינו כולל הוצאות בגין אבטחת המעונות והוצאות בגין שכר עבודה של משרות אמון במעון.

 

חשיפת החשבוניות: "השקעה בלתי סבירה"

התנועה לחופש המידע דרשה לקבל לידיה את פירוט ההוצאות בפועל של מעונות ראש הממשלה (חשבוניות) – כפי שהיה לגבי ההוצאות בשנת 2014 – אך משרד ראש הממשלה סירב. הממונה על חופש המידע במשרד, ענת רביבו, הסבירה כי הסירוב נעשה "בהתאם לסעיפים בחוק הקובעים שרשות ציבורית רשאית לדחות בקשה לקבלת מידע שהטיפול בה מצריך הקצאת משאבים בלתי סבירה, ושרשות ציבורית לא תמסור מידע אשר בגילויו יש חשש לפגיעה בביטחון המדינה או בשלומו של אדם, או מידע שגילויו מהווה פגיעה בפרטיות".

הבית בקיסריה. 298 אלף שקל בשנה (שאול גולן,  "ידיעות אחרונות"   ) (שאול גולן,
הבית בקיסריה. 298 אלף שקל בשנה(שאול גולן, "ידיעות אחרונות" )
 

רביבו ציינה כי בקשה דומה של התנועה ביחס ל-2014 טופלה על ידי משרד ראש הממשלה, ועל פי הנמסר מהיחידות המקצועיות השונות, היקף שעות העבודה שנדרשו לטיפול בבקשה זו "עמד על יותר מ-400 שעות עבודה של גורמים שונים במשרד, לרבות גורמים בכירים. בהתאם למידע שנמסר לי, בתהליך איתור החשבוניות לשנת 2014, ריכוזן וצילומן השקיעה חשבות המשרד לבדה יותר מ-200 שעות עבודה".

 

רביבו גילתה שבשנת 2015 כמות החשבוניות גדולה אף יותר, ולכן קבעה כי "אין מקום להקצאת משאבים בלתי סבירה כזו, שתחייב להסיט את עובדי החשבות ממשימותיהם העיקריות למשימה אחרת". היא ציינה סיבות נוספות לדחיית הבקשה: "בהתאם לעמדת גורמי הביטחון, אין לגלות שמות או פרטים מזהים אחרים של ספקי מעון ראש הממשלה, ואין לגלות פרטים כלשהם ביחס להוצאות בתחום התשתיות או הוצאות המאפשרות זיהוי ספקים בלעדיים או מוצרים ספציפיים".

 

כמו כן היא ציינה כי חשיפת החשבוניות "מהווה פגיעה בפרטיות ראש הממשלה ובני ביתו, ופגיעה זו גוברת על האינטרס הציבורי שבחשיפתן. מסירת המידע בהשמטות ובשינויים הנדרשים מחייבת בדיקה דקדקנית של מאות החשבוניות". היא מודעת לכך ש"הוצאות מעונות ראש הממשלה ממומנות מכספי הציבור, ויש חשיבות לכך שהציבור יקבל מידע על היקפן", אך "באיזון בין האינטרס הציבורי שבגילוי המידע לבין היעילות האדמיניסטרטיבית של המשרד בהתאם לנורמות שנקבעו בפסיקה, העברת הטבלה המסכמת נותנת מענה לאינטרס הציבורי האמור".

 

ממשרד ראש הממשלה נמסר כי הוצאות מעונותיו ב-2015 "הן הנמוכות ביותר בשבע השנים האחרונות. כל התשלומים נעשו באישור גורמי המקצוע ועל-פי החוקים שחלו על כל ראשי ממשלה ונובעים מהחלטות הכנסת והיועץ המשפטי לממשלה". באשר לבקשה על החשבוניות: "עבור הטיפול בבקשה נדרשים משאבים רבים ומאות שעות עבודה של אנשי המשרד, שעות אלה נגזלות מהעבודה המקצועית שלהם. לכן, הגורמים הרלוונטיים במשרד לא נענו לבקשה בהתאם לסעיפי החוק, הקובעים שרשות ציבורית רשאית לדחות בקשה לקבלת מידע אשר הטיפול בה מצריך הקצאת משאבים בלתי סבירה". 

 

עו"ד נירית בלייר, מנכ"לית התנועה לחופש המידע, מסרה: "התשובה שקיבלנו חלקית, אינה מספקת ונערמת לכדי הר של תירוצים. משרד ראש הממשלה נמצא בנסיגה בכל הקשור לנאמנותו לציבור, לזכות הציבור לדעת, לחופש מידע ולשקיפות בפעולותיו ובשימוש בכספי הציבור. ניכר כי הושקעו מחשבה או לפחות זמן בתגובת המשרד לבקשת התנועה לחופש המידע לחשיפת הוצאות מעונות ראש הממשלה ב-2015, מוטב היה לו השקיע המשרד את זמנו בארגון המידע וניהול ההוצאות כיאות. הוצאות וחשבוניות אינן מידע שיש ללקט רק עם קבלת בקשת חופש מידע. שימוש בכספי ציבור חייב להיות מסודר, מתועד היטב ונגיש תמיד. תגובת המשרד אינה סבירה ואין היא אלא התחמקות ממתן מידע בתירוצים חסרי היגיון ובסיס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיא אסיאג "ידיעות אחרונות"
מעון ראש הממשלה בירושלים
צילום: גיא אסיאג "ידיעות אחרונות"
מומלצים