שתף קטע נבחר

כך לחץ שמרון להקים מספנה גרמנית בישראל

זו הייתה פגישה טעונה וסוערת. מצד אחד: עו"ד דוד שמרון ולקוחו מיקי גנור, נציג המספנה הגרמנית. מהצד האחר: יו"ר ההסתדרות ויו"ר ארגון עובדי צה"ל. על הפרק: חוזה אחזקה לצוללות שיכניס כסף גדול לכיסו של גנור — ויפגע בעובדי המספנה של חיל הים. "ידיעות אחרונות" חושף כיצד במכתב לעובדים תיאר יו"ר הארגון את הלחצים שהפעיל שמרון: "מדבריו הסתבר כי עדיף לעובדים לנהל מו"מ ולא לקבל תכתיב מלמעלה"

עו"ד דוד שמרון (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
עו"ד דוד שמרון(צילום: ירון ברנר)

מכאן אמור היה להגיע הכסף הגדול בעסקת הצוללות. מכתב נרגש ומפורט שהפיץ יושב ראש ארגון עובדי צה"ל חושף את מסכת הלחצים שהפעילו עו"ד דוד שמרון ולקוחו מיקי גנור כדי להעביר את אחזקת הצוללות החדשות מחיל הים למספנה גרמנית.

  

עסקת הצוללות כללה שני רכיבים עיקריים: רכש של שלוש צוללות מגרמניה, וחתימת חוזה אחזקה ארוך טווח עם המספנה הגרמנית שמייצג גנור. גורמים במערכת הביטחון אמרו כי בניגוד למה שנדמה לציבור, הכסף הגדול מהעסקה מגיע דווקא מחוזה אחזקת הצוללות, ולא מהתיווך בעסקת הרכש עצמה.

 

במספנות של חיל הים, שאחראיות כיום על אחזקת הצוללות, מועסקים אזרחים עובדי צה"ל שצפויים להיפגע מתהליך ההפרטה. מכתב שהפיץ אתמול יו"ר ארגון עובדי צה"ל משה פרידמן, ושהגיע לידי "ידיעות אחרונות", חושף את התנהלותם של גנור ושמרון, פרקליטו של ראש הממשלה נתניהו, מול ארגון העובדים וההסתדרות במטרה להוציא את אחזקת הצוללות מידי חיל הים ולהעבירה לידי החברה הגרמנית. פרידמן מאשר במכתבו הרשמי את העובדה כי עו"ד שמרון וגנור נפגשו עמו ועם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן כדי להוביל את המהלך, ומגולל את מסכת הלחצים שהפעילו השניים כדי שההסתדרות וארגון העובדים לא יערימו קשיים.

 

המכתב המלא שנחשף לראשונה (לחצו להגדלה):


צוללת של חיל הים (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
צוללת של חיל הים(צילום: רועי עידן)
  

"ההגינות מחייבת לציין כי עו"ד שמרון הודיע כבר בפתח הפגישה כי אין מדובר בפגישה פוליטית אלא בפגישה עסקית", כותב פרידמן. "התברר מתיאורו כי עדיף לחברה הגרמנית ולעובדי צה"ל המאורגנים בהסתדרות לנהל מו"מ ולהגיע להסכמות, ולא לקבל תכתיב כתוצאה מהחלטה שתתקבל במשרד הביטחון". בנוגע לגנור כותב יו"ר ארגון העובדים: "הופתעתי והצטערתי לשמוע בפגישה זו את תיאורו של מר גנור כי חיל הים משתף פעולה עמם, ומהלך הכנסת מספנה גרמנית הוא צעד שנעשה לטענתו בתמיכתם ועל דעתם. ניסיונות השכנוע לרתום את ההסתדרות נעשו תוך אמירת דברים קשים, בניסיון להשחיר את פני עובדי המספנה".

  

במכתב עולות גם טענות לגבי הקשר שיצר גנור עם הקצונה הבכירה בחיל הים: "מר גנור הפגין בקיאות ותיאר את הרציפים השונים של חיל הים, אשר הוא מבקש לקבל לטובת פעילות המספנה הגרמנית. הוא טען כי מספנת חיל הים לא עומדת בתוכנית עבודה, הוסיף כי המספנה הגרמנית זולה יותר, וטען כי יש שביתות במספנה".

 

בהמשך כותב פרידמן: "נטען שאלה היו אמירות של חיל הים ולא שלו. התברר מטיעוניו כי הוא אף בדק היתכנות מנכ"ל נמל חיפה להקצאת שטחים נוספים על הרציפים שיתקבלו מהחיל לטובת החברה הגרמנית. עד עכשיו לא ברור לי אם אחז בנתונים בדבר תוכנית העבודה של חיל הים או בתוכניות כלכליות".

היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה הודיעו אתמול: "אין חשד לפלילים" (צילום: יואב דודקוביץ', עמית שאבי) (צילום: יואב דודקוביץ', עמית שאבי)
היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה הודיעו אתמול: "אין חשד לפלילים"(צילום: יואב דודקוביץ', עמית שאבי)
 

את מכתבו מסיים פרידמן בפנייה לעובדים: "האזרחים הם מוקדי ידע, אשר מטפלים בכלי מלחמה שונים עד לרמת הבורג. לא הסכמתי ולא אסכים למהלך של העברת עובדים ממעמד של עובדי צה"ל לעובדים של חברה פרטית, מתוך הבנה כי הידע שנצבר בידי עובדי צה"ל שייך לעם ישראל. אמונה בביטחון מדינת ישראל, על ידי הקפדה על שימור הידע המקצועי בידי צה"ל ולא בידי מדינות זרות או חברות למטרות רווח, ודאגה לפרנסת העובדים שאנו מייצגים - הן המנדט שלנו".

 

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ופרקליט המדינה שי ניצן נועדו אמש (א') לדיון בפרשה, והודיעו כי אין חשד לפלילים בפרשה. מנדלבליט הורה לבחון מנהלית את נושא ניגוד העניינים של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושל עורך דינו דוד שמרון.

 

הוטל על המשנה ליועץ דינה זילבר לסרוק את כל הסכמי ניגודי העניינים והתלונות שהגיעו למשרד.

 

ח"כ מיקי רוזנטל התייחס הבוקר לפרשה וכתב בחשבון הטוויטר שלו: "המדינה היחידה במערב שבה תוצאות החקירה נקבעות בטרם נפתחה, והפרקליטות מודיעה את המסקנות לפני שזומנו עדים. בוקר טוב ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
עו"ד דוד שמרון
צילום: ירון ברנר
מומלצים