שתף קטע נבחר

כך תשיגו את המטרות הרצויות: תיאום ציפיות

פרשת חיי שרה, הכוללת 3 סיפורים שמובילים אחד לשני, מציגה את חשיבות תיאום הציפיות מאדם כלפי עצמו והסביבה. רק לאחר שנדע מה המטרות והיעד אליהם נרצה להגיע, נוכל להשלים תהליך מלא עם תוצאות טובות

פרשת חיי שרה מעבירה אותנו מסיפור קניית מערת המכפלה על ידי אברהם, דרך סיפור הדרך של אליעזר במציאת שידוך ליצחק ועד להכנסת רבקה באוהל שרה. ייתכן וישנו מכנה משותף לשלושת הסיפורים והוא קיום תהליך של תיאום ציפיות.

 

טורים נוספים במדור פרשת שבוע כלכלית

הטריק שיעצור את ההוצאות המיותרות שלכם

אלו חוקי בראשית לניהול התקציב הביתי

להתנהל כמו אברהם: כך לא תיגררו לחוב

 

לכל אורך הפרשה ישנו ברקע המעבר שבין תקופת אברהם ליצחק. בתחילה, מצויין השיח שבין אברהם לאנשי בני חת ועפרון החתי הוא נפתח בתיאום ציפיות אישי: גֵּר וְתוֹשָׁב אָנֹכִי עִמָּכֶם תְּנוּ לִי אֲחֻזַּת קֶבֶר עִמָּכֶם וְאֶקְבְּרָה מֵתִי מִלְּפָנָי: וַיַּעֲנוּ בְנֵי חֵת אֶת אַבְרָהָם לֵאמֹר לוֹ: שְׁמָעֵנוּ אֲדֹנִי נְשִׂיא אֱלֹהִים אַתָּה בְּתוֹכֵנוּ (בראשית, פרק כ"ג, פסוק ב'). אברהם מבקש שיתייחסו אליו כאחד העם, כגר ותושב. בני חת מציגים אותו באור שונה בתכלית: נשיא אתה בתוכנו. אתה מורם מעם.

 

תיאום הציפיות מקבל דוגמא נוספת כאשר מתנהל מיקוח בין התעקשות אברהם לקנות את מערת המכפלה בכסף מלא אל מול הרצון של עפרון לתת אותה כמתנה. עפרון בא מתוך הציפייה כי לנשיא צריך לתת מתנות מתוך כבוד והערכה ומנגד,  ואברהם מבקש לקבל את המקום באופן מסודר ללא צורך בשימוש במעמדו.

 

רבקה ויצחק

סיפור אליעזר עבד אברהם מתאר לנו את ציפיותיו של אליעזר בתפילתו לקב"ה למציאת אשה מתאימה ליצחק. וְהָיָה הַנַּעֲרָה אֲשֶׁר אֹמַר אֵלֶיהָ הַטִּי נָא כַדֵּךְ וְאֶשְׁתֶּה וְאָמְרָה שְׁתֵה וְגַם גְּמַלֶּיךָ אַשְׁקֶה אֹתָהּ הֹכַחְתָּ לְעַבְדְּךָ לְיִצְחָק וּבָהּ אֵדַע כִּי עָשִׂיתָ חֶסֶד עִם אֲדֹנִי (בראשית, פרק כ"ד, פסוק י"ד). אליעזר מבקש לבחון את טוב לב הנערה והחסד שהיא מוכנה לעשות עם זרים ובעלי חיים.

 

ברגע שציפייתו מתגלה, הוא מבין שזה הסימן שהיא המתאימה והולך לבית אביה. גם שם הוא מבקש להזדרז, לכן מספר את הסיפור מחדש (המקרא לא נוהג לחזור על סיפורים או על מילים באופן מיותר).

 

בפרשה יש תיאור מחודש של סיפור מציאת רבקה בבאר, כיוון שאליעזר מקווה שמשפחתה תבין שמדובר במקרה שבא ביוזמת ה', ושיש צורך לשלוח אותה ליצחק, אך המשפחה מנסה לעכב את החלטתה: וַיֹּאמֶר אָחִיהָ וְאִמָּהּ תֵּשֵׁב הַנַּעֲרָ אִתָּנוּ יָמִים אוֹ עָשׂוֹר אַחַר תֵּלֵךְ: וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם אַל תְּאַחֲרוּ אֹתִי וַה' הִצְלִיחַ דַּרְכִּי שַׁלְּחוּנִי וְאֵלְכָה לַאדֹנִי (בראשית, פרק כ"ד, פסוק נ"ה). בכל תהליך בחירת הנערה המתאימה ובשיח עם המשפחה ניתן לראות עד כמה חשוב תיאום הציפיות, הן בתקשורת שבין אנשים והן במימוש המטרות העתידיות.

 

פרשת חיי שרה מציגה לנו תמונה מלאה של תהליך תיאום הציפיות וגם את תוצאותיה: מערת המכפלה אשר נקנית בכסף מלא כפי שאברהם רצה מראש, מציאת רבקה על פי הקריטריונים שהוא קבע ופגישת יצחק ורבקה וחתונתם.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

תמונה מלאה לתהליך תיאום הציפיות

תיאום ציפיות הינו כלי חשוב מאד בתקשורת בין אנשים והובלת שינויים בעסקים, חברות ואנשים פרטיים. התנהלות כלכלית מחייבת תיאום ציפיות מורכב, שמתחיל בתהיות של מה המטרה מתהליך כזה? מה המחירים שאני מוכן לשלם? כמה זמן אני מוכן להשקיע על מנת להצליח? ושאלות נוספות.

 

מורכבות התנהלות כלכלית במשק בית כוללת בתוכה ריבוי השותפים שצריכים לשאול את עצמם את אותן השאלות, ורק אחרי שיש לכל אחד תשובות לעצמו, נדרשים בני הזוג לשאול את עצמם כתא משפחתי מה הציפייה שלהם.

 

באם יש יועץ כלכלי או מלווה, נדרש לבצע תיאום ציפיות מסודר לגבי התהליך שהם יעברו ביחד. מהם תחומי האחריות של כל אחד מהצדדים ביחס לתהליך, גבולות הגזרה לתהליך ועוד. תיאום ציפיות מחדד לכל אדם את המטרה, הדרך ואת התוצאה הרצויה.

 

 

הכותב הוא מנהל מחוז מרכז והדרום בארגון פעמונים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים