שתף קטע נבחר

נפילות של מבוגרים: 5 המקומות הכי מסוכנים

אחד מכל שלושה מבוגרים בני 65 ומעלה עתיד ליפול לפחות פעם אחת בשנה במקום הכי בטוח בעבורו - בביתו. מומחה בתחום מגדיר מהם המקומות הכי מסוכנים בבית ומסביר מה אפשר לעשות בשביל למנוע את הסכנה שעשויה לגרום למוות

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

כל אחד יכול ליפול, אבל אנשים מבוגרים ובעלי מוגבלויות רפואיות נמצאים בסיכון גדול יותר. על פי הנתונים הקיימים אחד מכל שלושה מבוגרים מעל גיל 65 עתיד ליפול לפחות פעם בשנה.

 

נפילה בגיל המבוגר היא אחת הבעיות השכיחות שתוצאותיה יכולות להיות הרסניות. אומנם לא כל נפילה גורמת לפציעה, אך לעיתים נפילה אפילו קטנה עלולה לגרום לפגיעה באיכות החיים, במידת העצמאות, לקשיי ניידות, פחד והמנעות מפעילות ותנועה.

 

עוד במדור 60 פלוס:

מצאו אושר: להיות "איש ברזל" בגיל 60 פלוס

סוכרת בגיל מבוגר: הניהול האישי שיוביל לאיזון

הטעם משתנה, המיגרנות נעלמות: 8 דברים שקורים בהזדקנות

 

 

הפחד מנפילה גורם לחוסר פעילות. מה שמגביר את הסיכון לנפילות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הפחד מנפילה גורם לחוסר פעילות. מה שמגביר את הסיכון לנפילות(צילום: shutterstock)

 

5 התאמות למניעת נפילות

הגורמים לנפילות השכיחות ביותר הם מפגעים וסיכונים בבית, ירידה ביציבות ובשיווי המשקל, ירידה בכוח השרירים, ירידה בראיה ו/או בשמיעה ותופעות לוואי של תרופות.

 

"הסיכון לנפילות עולה עם הגיל". אומר ניצן שקל, מנכ"ל טלפארמה, בית מרקחת מקוון העוסק בפתרונות למצבים ייחודיים של בני הגיל השלישי.  "אולם ברוב הסיכונים ניתן לטפל, הן רפואית והן על ידי התאמת הסביבה לצרכי המיוחדים של הגיל המבוגר". לפניכם חמישה טיפים והמלצות מעשיות לשינויים והתאמות שאפשר לעשות בבית ולמנוע את הסיכון לנפילה.

 

תאורה: התאמה לגיל מבוגר

"אחד הצעדים שנוכל לעשות על מנת לנסות ולמנוע נפילות היא להתאים את הבית כך שיהיה בטוח יותר על ידי תאורה הולמת". מסביר שקל, "בגיל המבוגר העין מסתגלת לאט יותר להבדלים בין חושך לאור ולכן קיימת סכנה של היתקלות בחפצים ונפילה".

 

"כדי להימנע מכך מומלץ לבצע את הפעולות הבאות, להתקין עמעם (דימר) או להשאיר אור קטן דולק בחדר כדי למנוע מעבר חד מחדר מואר לחדר חשוך וכן, כדאי לכסות את הנורה החשופה באהיל כדי למנוע סנוור. יש להשאיר אור קטן דולק בשעות אחר הצהריים, הערב והלילה".

 

פינוי גורמי סיכון מחלל הבית

"בנוסף", הוא מוסיף "יש להקפיד על מעברים פנויים מחפצים ומרהיטים בבית. חוטי החשמל והטלפון חייבים להיות מהודקים לקירות באמצעות תופסנים מיוחדים".

 

"התאמה נוספת בבית מתייחסת לסידור השטיחים. שטיחים בבית מהווים מכשול כפול,  גם נפילה וגם החלקה, לכן מומלץ להימנע משטיחים בכלל. אם בכל זאת החלטתם להישאר עם השטיח, מומלץ לפרוס מתחת לשטיח הרגיל שטיחון רשת מיוחד המונע החלקה על השטיח הרגיל (בדרך כלל עשוי ממשטח הנראה כמו רשת)".

 

כורסא מתאימה

בחירה נכונה של כורסא, כיסאות וספה תקטין את הסיכון לנפילה. "יש להעדיף כורסא המצוידת במשענות ידיים ובמשענת גב, בעלת הדום לרגליים. כורסא זו מסייעת לשמור על היציבות כאשר קמים ממנה" אומר שקל.

 

"כמו כן, עלינו להתאים את גובה משענת הגב ליושב כדי שהיא תספק תמיכה מתאימה לצוואר. בנוסף, יש לוודא כי בעת הישיבה כפות הרגליים מונחות על הרצפה וכי בברך ובאגן נוצרת זווית של 90 מעלות או יותר, כך ניתן לשבת ולקום ללא מאמץ רב".

 

"המתקשים לקום מישיבה יכולים להגביה את המושב על ידי הנחת כרית מושב נוספת או על ידי הוספת מתקן הגבהה המונח מתחת לרגלי הכיסא או הספה. כמו כן קיימות כורסאות אשר מרימות את היושב כמעט עד למצב קימה".

 

חדר רחצה: חדר מסוכן

"חדר הרחצה הוא אחד החדרים המסוכנים ביותר בבית". אומר שקל נחרצות, "בזמן הרחצה חשוב לא לנעול את הדלת ואף רצוי שהדלת תפתח כלפי חוץ. יש להשתמש רק בתנור חימום חשמלי המיועד לחדרי אמבטיה, לתלות אותו בגובה מתאים ולהרחיק אותו מחפצים דליקים. כדאי לחבר חוט הפעלה באורך מתאים, שניתן יהיה להגיע אליו ללא צורך בטיפוס".

 

" רעיון נוסף הוא לענוד על היד לחצן מצוקה בזמן הרחצה, לחצן שמותר להרטיב אותו במים. חשוב במיוחד למבוגרים שמתגוררים לבד, או למבוגרים המסייעים לבן/בת הזוג ברחצה. זכאי חוק סיעוד יכולים לבדוק את זכאותם להשתתפות המוסד לביטוח לאומי במימון רכישת לחצן המצוקה עבורם".

 

בכדי למנוע החלקה בעת הרחיצה, חובה להתקין מאחז במקלחת או באמבטיה. יש להניח על קרקעית המקלחת או האמבטיה שטיח גומי או מדבקות המיועדות למניעת החלקה.

 

טיפים לבחירת ידית האחיזה למקלחת

 

חשוב ביותר להתקין ידית אחיזה בטיחותית ולא להשתמש בכל תחליף אחר. בוודאי לא בצינורות פלסטיק המשמשים לתליית מגבות.

 

בחירת הידית חייבת להיעשות בהתאם לתנאי הסביבה ולצרכיו המיוחדים של האדם המשתמש בה.

 

אנשים שאין להם בעיות בריאות מיוחדות יכולים לבחור ידית ישרה ומחוספסת שאורכה 60 ס"מ.

 

מיקום הידית ייקבע בדרך כלל בהתאם לתנוחה שבה מתרחצים (בישיבה או בעמידה). כאשר ישנן בעיות מיוחדות מומלץ לקבל ייעוץ מקצועי לגבי מיקום הידית.

 

חשוב להקפיד על התקנה נכונה של הידית: יש להתקין אותה מעט באלכסון באמצעות קידוח חור בקיר ולחבר אותה לקיר בברגי אל-חלד.

 

ידית אחיזה ותאורה גם בשירותים

סכנה נוספת מחכה בחדר השירותים. "את חדר השירותים אין לנעול". אומר שקל, "כמו כן, יש לדאוג להתקנת תאורת לילה בדרך המובילה לשירותים ולמתקן הגבהה לאסלה המספק מעט סנטימטרים נוספים של גובה ומקל על ישיבה וקימה מהאסלה. קיים גם דגם של כסא שירותים בעל ידיות בצדדים".

 

"בנוסף, חשוב להתקין ליד האסלה ידית אחיזה הקבועה לקיר. על הידית להיות ממוקמת במיקום בו היד הקרובה לקיר שעליו רוצים להתקין את הידית נמצאת בזווית של 90 מעלות בזמן שיושבים על האסלה. אם המשתמש מוגבל בתנועותיו, עליו להושיט את היד עד למקום שהוא יכול להגיע אליו, זה המקום בו יש לחבר את הידית".

 

"קיימת זרוע עזר מורכבת לקיר הניתנת להרמה והורדה. מיועדת כעזר למתקשים בישיבה וקימה בעת השימוש בשירותים".

 

סכנה גם בחדר השינה 

מקום מסוכן נוסף בבית הוא חדר השינה, שכן סכנת נפילה קיימת גם כאשר קמים משכיבה במיוחד אחרי שנת לילה. "לכן כשקמים מהמיטה", ממליץ שקל, "יש לעבור בזהירות ובאיטיות משכיבה לעמידה: לשכב על הצד, להתרומם לאט לישיבה, להוריד את שתי הרגליים מהמיטה, לשבת כמה שניות ורק לאחר מכן לקום לאט".

 

"במקרה של קושי בקימה ניתן להגביה את המיטה באמצעות רגליות מיוחדות להגבהה. אסור בתכלית האיסור להגביה את המיטה באמצעות ספרים או אביזרים חלקים כיוון שרגלי המיטה עלולות להחליק מהם".

 

תהיו מוכנים: מספר טלפון ולחצן

"למרות כל ניסיונות המניעה לפעמים נופלים", מפנה שקל את תשומת הלב למצב הלא רצוי אך האפשרי, "ולכן במקרה של נפילה, הכינו מראש מספרי טלפון חיוניים בכתב גדול וברור ליד הטלפון".

 

"במידת הצורך, התקינו מבעוד מועד לחצן מצוקה בבית ודאגו שיהיה תלוי על הצוואר או כשעון על היד, כך שיוכל לשמש אתכם אם תיפלו".

 

"ואם נפלתם, אל תמהרו לקום, קודם בדקו אם לא נפגעתם. וחשוב ביותר, אל תיתנו לפחד מנפילה למנוע ממכם לבצע פעילות. חוסר פעילות מגביר את הסכנה לנפילות". 

 

 

לצד הסרת הסכנות באזור המגורים בבית החולים איכילוב שבתל אביב מציעים אימון המתבצע במציאות מדומה תוך הליכה על הליכון למניעת נפילות. מחקר שפורסם לאחרונה על השפעת אימון מסוג זה מצא כי מבוגרים שביצעו את האימון הפחיתו ב- 40% את הנפילות. צפו במומחי הרפואה מסבירים:

 

 

 

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
אחד מכל שלוש מבוגרים נופל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים