שתף קטע נבחר

כווית: צעדי צנע לאזרחים, גורמה לבוחרים

בחירות במפרץ, בצל מצב כלכלי לא פשוט: מחירי הנפט צנחו, הגרעון הגיע ל-15 מיליארד דולר והממשלה צמצמה את הסובסידיות לתושבים. ברקע: מורת הרוח של האזרחים מצעדי הצנע והבזבזנות בכנסי הבחירות

 

 

 

אחד הנושאים הבוערים בכווית בחודשים האחרונים, בדומה למדינות אחרות במפרץ, הוא מדיניות הצנע שנקטה הממשלה בשל הירידה מהכנסות הנפט. מדינות המפרץ העשירות מתמודדות בשנים האחרונות עם מצב כלכלי לא מוכר בדמות גרעון תקציבי - ועל רקע זה מתקיימות היום (שבת) הבחירות במדינה.  

 

כדי להתמודד עם אותם הפסדים ולמצוא חלופה לנפט (שמחיריו צונחים), החליטה הממשלה בכווית בגיבוי האמיר (השליט), סבאח אל-אחמד א-סבאח, לצמצם את הסובסידיות שניתנו לאזרחים במשך שנים, כמו בשאר מדינות המפרץ. צעדים אלה הביאו לעלייה במחירי המים, החשמל והדלק. "אם לא נבצע את אותם צעדי צנע, לא נוכל לשלם את משכורות עובדי המדינה", הזהירה הממשלה את האזרחים, שלא ממש ששים לקבל את רוע הגזרה. רק כדי לסבר את האוזן, חצי מההוצאות של הקופה הציבורית בכווית הן לאותם עובדי מדינה.

 

הפוליטיקאים מבטיחים לתושבים מקרר מלא ()
הפוליטיקאים מבטיחים לתושבים מקרר מלא

רק תבחרו, הממתקים עליו ()
רק תבחרו, הממתקים עליו
עוד סימן למצב הכלכלי המידרדר הוא הכוונה של כווית לקבל הלוואות מהשווקים העולמיים, לראשונה מזה 20 שנה. "אנחנו ממליצים לכווית להמשיך בצעדי הצנע", נמסר בימים האחרונים מקרן המטבע העולמית. הצעדים הללו נועדו לצמצם את הגרעון התקציבי בסך 15 מיליארד דולר, הראשון מזה 16 שנה. חשוב לציין שבכווית יש 4.3 מיליון אזרחים, שלושה מיליון מהם שוהים זרים שנמצאים שם למטרות תעסוקה

 

בחודש אוקטובר החליט אמיר כווית להפעיל את סמכותו, לפזר את מועצת האומה, בית המחוקקים של המדינה שכיהן מ-2013 ולקרוא לבחירות מוקדמות שיתקיימו מחר (ה-26 בנובמבר). הוא תירץ את המהלך ב"תנאים האזוריים העדינים", ו"באתגרים הביטחוניים והשלכותיהם". אך ברור לכל כי הסיבה האמיתית היא המשבר הפוליטי שנוצר במדינה ובפרלמנט עצמו בעקבות צעדי הצנע של הממשלה.

אוכל גורמה בכנסים פוליטיים לקראת הבחירות ()
אוכל גורמה בכנסים פוליטיים לקראת הבחירות

"לא נאפשר לממשלה לכסות על הגרעון מהכיסים של האזרחים. זה קו אדום", אמר עסכר אל-ענזי, אחד המועמדים ששימש בעבר כחבר פרלמנט. בדומה לאל-ענזי, מאות מועמדים שמתחרים על 50 המושבים מנצלים את ההתמרמרות של הציבור לנוכח צעדי הצנע, כדי לזכות בקול הבוחר. אך נראה שזה לא מפריע לפחות לחלק מהמועמדים להקים מטות בחירות מפוארים בדמות אוהלי ענק, שכבר זכו לכינוי "מטות בחירות חמשה כוכבים". בכתבה ברשת "אל-ערביה" הסעודית הסביר אחד מבעלי חברת הקייטרינג שסיפקה אוכל למטה של אחד המועמדים: "זה עולה בסביבות 11 אלף דולר ל-1,000 אנשים. יש פה מאכלים מכל הסוגים ברמה של ארוחות גורמה שמכינים הטבחים הכי טובים שלנו. זה בופה Top VIP".

 

ברשת סקיי בשפה הערבית, שמשדרת מאיחוד האמירויות, תהה אחד המגישים כיצד מדיניות הצנע של הממשלה מסתדרת עם הבזבזנות הזו של מאות אלפי דולרים, לפחות מצד המועמדים, הן על אוכל,

על מטות הבחירות עצמם ועל פרסום מועמדותם. בסופו של דבר, מועצת האומה, כמו בשאר מדינות ערב, היא גוף פוליטי חלש מאוד לעומת הרשות המבצעת ולבטח השליט, האמיר. "תנו לי את הקול והממתקים עליי", לעגה קריקטורה בעיתון הכוויתי "א-ראי" עם עקיצה למועמדים בנושא הזה.

 

באופן כללי נראה שבגזרת הצעירים אין ממש התלהבות רבה מהבחירות הנוכחיות, והן הפכו למושא ללעג עבור קומיקאים שמפיקים סרטונים משעשעים ברשתות החברתיות. הסרטונים מותחים ביקורת על סוגיות כמו מכירת הקולות וההבטחות השקריות של המועמדים.

 

"רוב האנשים במועצת האומה הם אנשים זקנים שעשו די והותר. שיהיו בריאים, אבל עכשיו זה התור שלנו", אמר עומאר א-דוליימי, במאי מקומי מהדור הצעיר. אמירה זו אולי צריכה להדליק נורת אזהרה בחלונות הגבוהים, וזה נכון גם לגבי מדינות נוספות במפרץ שמתמודדות עם מצב כלכלי שהן לא כל כך הורגלו אליו.  בניגוד למדינות ערביות אחרות ועניות יותר המפרציות הצליחו להתחמק מטלטלות ה"אביב הערבי", אבל ימים יגידו אם לעולם חוסן.


פורסם לראשונה 25/11/2016 21:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים