שתף קטע נבחר

מרים, אלמנתו של לוי אשכול, הלכה לעולמה בגיל 87

מרים אשכול, אשת ראש הממשלה השלישי, שהייתה פעילה בתחומי התרבות, החינוך והאומנות, ופעלה לקירוב בין יהודים לערבים, נפטרה הבוקר בבית החולים הדסה. לאחר מות בעלה הקדישה את חייה להנצחת זכרו

 

 

מרים ולוי אשכול ב-1969 (צילום: דוד רובינגר) (צילום: דוד רובינגר)
מרים ולוי אשכול ב-1969(צילום: דוד רובינגר)

מרים אשכול (זליקוביץ'), אשת ראש הממשלה השלישי, לוי אשכול, נפטרה הבוקר (שבת) בגיל 87 בבית החולים הדסה שבירושלים. מרים עמדה לצידו של ראש הממשלה לוי אשכול בשש שנות כהונתו ובתוכן בתקופת ההמתנה ומלחמת ששת הימים. כאשת ראש הממשלה עמדה בראש האגודה להבנה ולידידות יהודית-ערבית, הייתה פעילה בתחומי התרבות, החינוך והאמנות ויצאה בשליחויות מגבית ממלכתיות. היא תיטמן לצדו של לוי אשכול בחלקת גדולי האומה בירושלים. מועד ההלוויה טרם נקבע.

 

לאחר מותו של לוי אשכול הקדישה את חייה להנצחת זכרו ופועלו ועשתה להקמת ולקידום הפעילות של 'יד לוי אשכול' ולהקמת מרכז מבקרים לזכרו, אשר עתיד להיפתח בירושלים בעוד כחודש ימים.

 

הקדישה את חייה להנצחת זכרו של בעלה. מרים ולוי אשכול ב-1965 (צילום: דוד רובינגר) (צילום: דוד רובינגר)
הקדישה את חייה להנצחת זכרו של בעלה. מרים ולוי אשכול ב-1965(צילום: דוד רובינגר)

מרים אשכול נולדה ברומניה למשפחת זליקוביץ'. אביה היה פעיל ציוני נלהב וב-1930 עלתה המשפחה לארץ ישראל. היא התחנכה בתל אביב וברמת גן וב-1946 סיימה את לימודיה בבית הספר בלפור. בנעוריה הייתה מדריכה פעילה בתנועת הצופים, חברה בנבחרת הטניס של בית הספר ולמדה נגינה בפסנתר. ב-1946 הצטרפה מרים אשכול לארגון ההגנה וממנו אל שורות הפלמ"ח, עמו השתתפה במלחמת העצמאות בשיירות לירושלים הנצורה.

 

מרים אשכול הייתה בעלת תארי בוגר ומוסמך מהאוניברסיטה העברית בירושלים. היא למדה לימודים לתואר ראשון בספרות אנגלית ובהיסטוריה כללית ולתואר שני בתולדות ימי הביניים עם התמחות בתולדות הצלבנים, אותו סיימה ב-1962. כמו כן, עבדה כעוזרת מחקר של הפרופסור יהושע פראוור וכספרנית באוניברסיטה העברית.

 

ב-1964 נישאה לראש הממשלה לוי אשכול בטקס צנוע שנערך בבית ראש הממשלה. היא המשיכה בעבודתה בכנסת לאורך נישואיהם וכהונתו כראש ממשלה ועד לפטירתו ב-1969, במקביל לעבודתה כספרנית במשכן הכנסת. בתוך כך סייעה לצדו ברישום יומניו האישיים, בסיוע בהכנת נאומיו ובאירוח משלחות מבקרים מהארץ ומחו"ל. בימי מלחמת ששת הימים מילאה את מקומה של מזכירתו האישית.

 

הזוג אשכול בביקור באפריקה (צילום: משה פרידן, לע"מ) (צילום: משה פרידן, לע
הזוג אשכול בביקור באפריקה(צילום: משה פרידן, לע"מ)

כאשת ראש הממשלה נרתמה לעמוד בראשות הוועד הציבורי להקמתו של בית הלוחם עבור נכי מערכת הביטחון, באמצעותו גויסו מיליון ל"י להקמת בית הלוחם בתל אביב. בנוסף פעלה רבות לקירוב בין יהודים וערבים, אירחה במעון ראש הממשלה משלחות נשים ערביות וב-1968 החלה לעמוד בראש האגודה להבנה ולידידות יהודית-ערבית.

 

 

מרים ליוותה את ראש הממשלה לוי אשכול במסעותיו מחוץ לארץ. קשריה עם אשת נשיא ארצות הברית ג'ונסון תרמו רבות להידוק היחסים בין המנהיגים ולהצלחת ביקוריהם בבית הלבן בשנים 1964 ו-1968. במסעם למדינות אפריקה קשרה קשרי ידידות עמוקים עם רבים ממנהיגי המדינות.

 

לאחר פטירתו של לוי אשכול פעלה להקמת 'יד לוי אשכול' ועמדה בראשה בשנים 2008-1970. במסגרת זו עסקה בריכוז ארכיונו של לוי אשכול, ליוותה באופן אישי את כל העוסקים בחקר התקופה וב-1977 הביאה את ממשלת ישראל להכריז על בית ראש הממשלה לשעבר כמוסד להנצחת זכרו ופועלו של לוי אשכול, מבנה אשר עתיד להיחנך בחודש הבא לאחר 40 שנות השתדלות להקמתו, במעמד ראש הממשלה.

 

כאלמנת ראש הממשלה נרתמה, בהתנדבות מלאה, לעשרות יוזמות חברתיות ופעילויות תרבותיות. לאורך שנות השבעים והשמונים יצאה בשליחויות הסברה ומגבית לחוץ לארץ. בין תפקידיה הציבוריים הייתה נשיאת איגוד נשים אקדמאיות בישראל, נשיאת האגודה לפיתוח המדע וקידום המחקר הרפואי, חברת הנהלת מוזיאון ישראל וחברת הנהלת בית האמנים בירושלים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד רובינגר
מרים ולוי אשכול ב-1965
צילום: דוד רובינגר
מומלצים