שתף קטע נבחר

הדרך הנכונה להתמודד עם פחדים של ילדים

הימנעו מתגובות כמו "אין ממה לפחד" או "אתה מתנהג כמו תינוק". הן מיותרות ומערערות את תחושת הביטחון של הילד. אז איך בכל זאת כדאי להגיב?


 

פחד אינו רגש שלילי מכיוון שהוא מגן עלינו ועוזר לנו לעבד סוגים שונים של רגשות. בקרב ילדים הדבר נקרא פחד התפתחותי. הכוונה לפחד המופיע בשלב מסוים בהתפתחות הילד. כמעט כל ילד חווה אותו. הוא חלק נורמלי וטבעי, בדיוק כמו שהוא לומד לעבור מזחילה להליכה. בכל שלב התפתחותי אופיינים פחדים מסויימים, להם תפקיד מסוים. ברוב המקרים פחדים התפתחותיים חולפים מעצמם. כאשר הם אינם חולפים, מחמירים או משתרשים אפשר כבר לכנות את הפחד חרדה, ובכך חשוב לטפל.

 

הנוכחות והעידוד של ההורים הם מענה חשוב ביותר לילד פוחד או חרד, כחלק מטיפול כולל. כדאי לאפשר לילד לשוחח על הפחד ולחקור אותו. רצוי לא להגיב באמירות כמו "אין ממה לפחד" או "מה אתה תינוק?", משום שהן עלולות ליצור תחושת דחייה ולערער את תחושת הביטחון של הילד.

 

אולי יעניין אותך גם:

- הטעויות שמונעות מהילדים שלכם להיות עצמאיים

- להשאיר את הילדים בבית ולטוס לחו"ל

- 28 משפטים שכל ילד צריך לשמוע מהוריו

 

חשוב שההורה ישדר לילד שהוא מסוגל ומוכן להגן עליו: "אם תבוא חיה רעה, אני אשמור עליך". לצד זאת, מומלץ שההורה יעביר מסר לילד שאפשר להתמודד עם הפחדים, אבל בהדרגה, תוך התייחסות למחשבות ולרגשות. לא בדרך של "לדחוף למים", דבר העלול להגביר את החרדה. למשל, הורה יכול לבדוק שאין שום חיה מתחת למיטה ורק אחר כך להציע לילד להצטרף לבדיקה.

 

אל תשכחו לזכור לחזק ולשבח ילד שמתמודד עם חרדה, ולמשל לומר - "כל הכבוד שישנת במיטה שלך". חשוב גם להסביר שחרדות הן דבר טבעי הנפוץ גם אצל ילדים וגם אצל מבוגרים ולסייע לילדים באמצעות "מודל לחיקוי". כלומר, כאשר אתם מתמודדים עם פחדים בצורה טובה, ספרו ושתפו את הילדים בהתמודדויות שלכם.

 

ד"ר אילן טל הוא פסיכיאטר מומחה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttersyock
חשוב שההורה ישדר לילד שהוא מסוגל ומוכן להגן עליו
צילום: shuttersyock
מומלצים