שתף קטע נבחר

רוצים שהילדים יעזרו בבית? תנו להם תפקידים

כבר מגיל צעיר ילדים יכולים להתחיל לעזור במטלות הבית. איזו מטלה מתאימה לכל גיל? איך להגיב כשהם מקטרים? ולמה עדיף שלא תעשו במקומם?

חשוב שהילדים יעזרו בבית. זו הדרך הפשוטה ביותר לסייע להם לגדול להיות בוגרים מתחשבים, אכפתיים ואחראיים. זו הדרך לתת להם לפתח כישרונות ומיומנויות שיועילו להם לכל החיים. כולנו מכירים את ההתנגדות שמתעוררת בילדים כשאנחנו מבקשים מהם למלא את תפקידיהם. למרות זאת, ההורים צריכים לעזור לילדיהם להתגבר על ההתנגדות הזאת.

 

לכתבות וטורים נוספים היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

ככל שילד משתלב יותר במעגל העבודה בבית, מרחיב את תחום האחריות שלו ומרגיש שזקוקים לו, הוא מתחיל לראות את עצמו כאדם המסוגל לתת, לעזור, ליצור, לפתור בעיות ולהיות פחות תלוי באחרים. פעילות זו היא הבסיס למה שאנו מכנים "ביטחון עצמי".

 

ילדים קטנים רוצים ומסוגלים לשאת באחריות. חלק גדול מהכעס ומההתנהגות השלילית שלהם נובע מכך שאנו לא נותנים להם צ'אנס לעזור. שוחחו עם הילד ועזרו לו לבחור תפקידים, גם אם נדמה לכם שמה שבחר אינו בגדר יכולתו הוא ילמד זאת מנסיון. בנוסף, עקבו אחר ההתפתחות של הילד ואל תעשו למענו או במקומו דברים שהוא מסוגל לעשות בעצמו.

 

אינפוגרפיקה: איתן פלד ( )
אינפוגרפיקה: איתן פלד

במידה וקשה לילדיכם לשתף פעולה, ייתכן שכדאי לתת להם תפקידים מוגדרים יותר או להקציב זמן לסיום המטלה. במקום: "נקו את הסלון", נסו: "כל אחד צריך להרים עשרה צעצועים מהסלון". במקום: "תעזרו לי לאסוף את הכביסה", נסו: "אני צריכה עזרה לעשר דקות כדי לאסוף את הכביסה מכל החדרים, מי עוזר לי? עכשיו 19:00, ב-19:10 תוכלו לחזור לשחק".

 

הקדישו זמן ללמוד את המטלה

ילדים באמת לא יודעים איך לטאטא רצפה או להדיח כלים. זה לא מובן מאליו, והתוצאה לא בדיוק תיצור אצלם חווית הצלחה. חשוב לתת להם הדגמה קצרה ונעימה לפני שהם מקבלים תפקיד חדש בבית: "בסדר עידן, הגיע הזמן ללמוד איך מטאטאים. מוכן? אז ככה עושים את זה. קודם מזיזים את כל הכיסאות מהשולחן, כדי שנוכל להגיע לכל המקומות. אחר כך מחזיקים ככה את המטאטא ומטאטאים. צריכים לזכור את הפינות. עכשיו נסה בעצמך".

 

עודדו

זאת ככל הנראה העצה החשובה ביותר. כשהבת שלכם לומדת איך לשבור ביצים לעוגה וחצי נשפך על הרצפה, נשכו את הלשון והגיבו בעידוד והבנה כשהיא צולחת את משוכת הלמידה. הלכלוך הוא חלק מהתהליך: "בואי, אני אסביר לך בקצרה איך שוברים ביצה. לפעמים כשלומדים לשבור ביצים קל יותר לעשות את זה בתוך הכיור". במקום לרטון על הלכלוך למדו אותם לנקות: "בואי נביא יחד כמה סמרטוטים וננקה".

 

גלו הערכה

רובנו מסכימים שזה נעים לשמוע דברי הערכה שבאים בתמורה לעבודה קשה שעשינו. גם ילדים מרגישים ככה. אנחנו יכולים לומר "אני באמת מעריך שעשית את התפקידים שלך. כשכל אחד תורם ועושה את תפקידו, הבית מתפקד מצוין". לא רק שזה בונה את הביטחון העצמי של הילדים, זה גם מדגים להם כיצד להביע הערכה והכרת תודה.

 

אל תתבלבלו מתלונות

הרבה פעמים ילדים מתלוננים כשמבקשים מהם לעשות את התפקידים שלהם. כשילדים אומרים: "למה תמיד אני צריך לנקות? היא אף פעם לא מנקה". אתם יכולים לענות: "במשפחה הזאת כולנו עוזרים אחד לשני. לפעמים אתה עושה יותר ולפעמים היא עושה יותר, ככה זה עובד".

 

חשוב שנלמד את ילדינו לעזור. זה יסייע להם להכיר בערכם וביכולתם לתרום למשהו גדול יותר מעצמם - המשפחה שלהם.

 

הכותבת היא בעלת M.A בייעוץ משפחתי וזוגי ומנחת הורים בשיטת אדלר

 

ומה לגבי בחירת בגדים של ילדים? צפו:

 

 

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ילדים קטנים רוצים ומסוגלים לשאת באחריות
צילום: shutterstock
מומלצים