שתף קטע נבחר

230 אלף ש' לעובדי משרד החוץ שהתלוננו על האחראי עליהם - ופוטרו

3 עובדי ביטחון אל על במילאנו התלוננו לבכירים על האחראי הישיר עליהם בשל שורה של עבירות. בית הדין קבע: מגיעה להם הגנה של חושפי שחיתויות

בית הדין לעבודה בירושלים קבע לאחרונה שמשרד החוץ ישלם 230 אלף שקל לכל אחד משלושה עובדי ביטחון בתחנת אל על באיטליה, שפוטרו אחרי שהתלוננו לדרגים בכירים על האחראי עליהם. השופט אייל אברהמי השווה את העובדים לאזרח ק' של קפקא, וקבע שהם יפוצו בהתאם לחוק המגן על עובדים חושפי שחיתויות.

 

פסקי דין מעניינים נוספים בערוץ משפט ב-ynet:

 

שלושת התובעים עבדו מטעם משרד החוץ כעוזרים לקצין הביטחון הממונה על תחנת אל על במילאנו. שלושתם החלו את עבודתם בשנים 2006/7. ב-2011 מונה קצין ביטחון חדש לתחנה, וכשנה לאחר מכן שלחו השלושה מכתב תלונה עליו לראש שב"כ ולמנכ"ל אל על. הם פוטרו בספטמבר 2012, שלושה חודשים בלבד לאחר משלוח המכתב.

 

בתביעה שהגישו נגד משרד החוץ לפני כשלוש שנים הם סיפרו שהתנהלות הממונה החדש הייתה חמורה ומסוכנת. בין היתר, הוא נהג לדבר במיניות בוטה על עובדות, תלה תמונות מביכות בעלות אופי מיני, הפקיר את נשקו, טייח תקלות ביטחוניות, דרדר את מערכת היחסים עם המקומיים ועוד.

 

לטענתם הם ניסו להעלות את הבעיות בסולמות הרגילים של ההיררכיה אך הושתקו ואוימו לא לעשות זאת. בנסיבות אלה, הסבירו, לא הייתה להם ברירה אלא לשלוח את מכתב התלונה לדרגים הבכירים ביותר.

 

התובעים טענו שהמכתב היה הסיבה היחידה לפיטורים ועל משרד החוץ לפצות אותם בהתאם לחוק המגן על עובדים חושפי שחיתויות. עוד לדבריהם, השימוע שנערך להם היה לקוי שכן לא התאפשר להם לעיין בתוצאות הבדיקה החיצונית שנערכה בתחנה לאחר משלוח המכתב.

 

משרד החוץ טען בתגובה כי בתחנת מילאנו היו מאבקי כוח בין קצין הביטחון הממונה לבין סגנו. התובעים, נטען, חברו יחדיו בקנוניה ובבריונות במטרה להתערב במאבקים אלה, תוך הטחת האשמות שווא בקצין הממונה. עוד לדברי המשרד, הם שלחו את מכתב התלונה תוך עקיפת סמכות ובחוסר תום לב, ומערכת היחסים שנוצרה לאחר מכן לא אפשרה את המשך העסקתם.

 

קפקא במילאנו

אבל השופט אייל אברהמי קיבל את גרסת התובעים במלואה. הוא התרשם שלא הייתה להם ברירה וכדי לעורר את המערכת הם היו חייבים לפנות לדרגים גבוהים יותר. כמו כן, לדבריו, לפחות חלק מהתלונות במכתב היו מוצדקות שכן בעקבותיו בוצעה בדיקה בתחנה והממונה הועבר לתפקיד זוטר יותר.

 

"התובעים חשו אחריות עמוקה להתנהלות התחנה וביקשו לתקן את שנדרש", כתב השופט וקבע כי עניינם חוסה תחת חוק ההגנה על עובדים חושפי שחיתויות.

 

בנוסף נקבע שנפלו ליקויים משמעותיים בשימוע שנערך לשלושה: לא ניתן להם לעיין בדו"ח הבדיקה והם לא ידעו בבירור מה הטענות שיש נגדם. "התובעים היו אפוא כאותו מר 'ק' בספרו של קפקא 'המשפט', שעומד לדין אך אינו יודע מהי האשמה כנגדו", נכתב בפסק הדין.

 

עוד נפסק לתובעים פיצוי על השכר שלא שולם להם מהמועד שבו פוטרו ועד לתום תקופת החוזה. בסיכומו של דבר משרד החוץ חויב לשלם לכל אחד מהתובעים 230,101 שקל. בנוסף הוא חויב בהוצאות של 40 אלף שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובעים: עו"ד יובל אלון
  • ב"כ הנתבעים: עו"ד דוד שני
  • עו"ד יניב דוד עוסק בדיני עבודה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
צילום: ספיר משולם
עו"ד יניב דוד
צילום: ספיר משולם
מומלצים