שתף קטע נבחר

תגלית בים: כתובת עם שם מושל יהודה בימים שלפני מרד בר כוכבא

סטודנטים באוניברסיטת חיפה גילו בים בשמורת תל דור אבן מלבנית, שעליה נכתב שמו של מושל יהודה - פאקיוס גארגיליוס אנטיקואוס. מדובר בהוכחה רשמית כי הוא היה מושל יהודה בתקופה שלפני מרד בר-כוכבא

כתובת רומית עתיקה, שנתגלתה בחפירה תת ימית בתל דור, מוכיחה כי הנציב הרומי ששלט ביהודה בימים שלפני מרד בר כוכבא לפני כ-1,900 שנה היה פאקיוס גארגיליוס אנטיקואוס.

 

לפני כמה חודשים מצאו תלמידי המחקר מהמעבדה לארכיאולוגיה חופית של אוניברסיטת חיפה, אבן מלבנית ענקית בקרקעית של שמורת תל דור. כבר מתחת למים ציינו תלמידי המחקר אהוד ארקין-שלו ומישל קריישר, כי ניתן היה להבחין שחקוקה עליה כתובת רומית עתיקה. בהתייעצות עם נציגי רשות העתיקות ורשות הטבע והגנים הוחלט להוציא את האבן מהים מהר ככל הניתן בכדי למנוע נזק לכתובת ולמנוע אפשרות שתשקע בחול ותיעלם.

 

 

את החפירה באתר ניהל פרופ' אסף יסעור-לנדאו מאוניברסיטת חיפה, שזיהה על האבן כתובת בת שבע שורות. הגובה של האבן, שסותתה בצורה מלבנית, הוא 85 סנטימטרים ומשקלה יותר מ-600 קילוגרם.

 

"ככל הנראה, מדובר בבסיס של פסל מהתקופה הרומית ועל פי הידוע לנו, מדובר בכתובת הארוכה ביותר שנתגלתה מתחת למים בישראל", הסביר פרופ' יסעור-לנדאו. "לא רק שאנחנו מצליחים לזהות בפעם הראשונה את שמו של הנציב ששלט ביהודה בשנים הקריטיות שלפני מרד בר-כוכבא, אלא שזוהי הפעם השנייה שהשם יהודה מתגלה בכתובת כלשהי מהתקופה הרומית".

 

 (צילום: אהוד ארקין שליו)
(צילום: אהוד ארקין שליו)

 

לעבודת הפענוח של הכתובת הצטרף ד"ר גיל גמבש, ראש החוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה, שהסביר כי כבר בתחילת המחקר היה ניתן לזהות את שמו של מושל יהודה באותם הימים. "בכתובת מצוין שמו של גארגיליוס אנטיקואוס ותפקידו: מושל יהודה", הסביר גמבש. "שמו של אנטיקואוס נמצא בכתובת שנחשפה בדור לפני כ-70 שנים, אולם אז לא השתמר החלק בכתובת שמציין באיזו פרובינקיה משל".

 

במחקר המדעי היו כאלה שסברו שהכתובת מציינת את תפקידו כנציב של הפרובינקיה סוריה, אולם היו כאלה שסברו שהכתובת מציינת את העובדה כי הוא נציב יהודה. כעת, הכתובת החדשה מוכיחה מעל לכל ספק כי גארגיליוס אנטיקואוס היה הניצב הרומי של יהודה בשנים שלפני פרוץ מרד בר-כוכבא בשנת 131 לספירה.

 (צילום: אהוד ארקין שליו)
(צילום: אהוד ארקין שליו)

פרופ' יסעור לנדאו (מימין) וד"ר גמבש עם הכתובת (צילום: ג'ני כרמל) (צילום: ג'ני כרמל)
פרופ' יסעור לנדאו (מימין) וד"ר גמבש עם הכתובת(צילום: ג'ני כרמל)

 

עוד עולה מהמחקר כי בעבר הופיע השם יהודה רק בכתובת נוספת שנמצאה בקיסריה ובה הוזכר שמו של הנציב פונטיוס פילאטוס. "לאחר דיכוי מרד בר-כוכבא מחליטה רומא לבטל את הפרובינקיה יהודה, ולמחות כל זכר לשמה, לכן היא מחליטה לצרפה אל סוריה ליצירת פרובינקיה אחת שנקראה סוריה-פלסטינה", הסבירו החוקרים.

 

הכתובת תיחשף לציבור בתערוכת "ויה מאריס" בספרית יונס וסוראיה נזריאן באוניברסיטת חיפה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ני כרמל
האבן שנמצאה בים
צילום: ג'ני כרמל
מומלצים