שתף קטע נבחר

לבנון נגד שטף הפליטים מסוריה: "שינו את איכות האוויר"

הגזענות בלבנון נגד הפליטים סורים שוברת שיאים. בעדה השיעית חוששים שהפליטים, סונים ברובם, ישנו את המאזן הפנימי במדינה. סטודנטיות לבנוניות התייחסו לפליטים בזלזול ובתוכנית טלוויזיה הם הוצגו כטרוריסטים. צפו ב"יא אללה"

בעיית הפליטים הסורים היא אחת הסוגיות הבוערות בלבנון בשנים האחרונות. בתחילת 2016 פורסם כי מספר הפליטים שהגיעו ללבנון מתחילת המלחמה במרס 2011 כבר חצה את המיליון (100 אלף במחנות הפליטים ו-970 אלף מחוץ למחנות) ויש כבר המדברים על מיליון וחצי פליטים. נתון זה בהחלט מדיר שינה ממקבלי החלטות במדינה הקטנה והשסועה, שאחת הבעיות המרכזיות שלה היא המרקם העדתי העדין שיכול להתפוצץ בכל רגע. במקביל, עולה וצפה הגזענות בלבנון נגד הפליטים, החל משרי ממשלה, דרך תוכניות טלוויזיה ועד לסטודנטיות לבנוניות שהביעו זלזול בפליטים שהגיעו מסוריה.

 

נוכחותם העצומה של הפליטים בארץ הארזים, כמו בטורקיה וירדן, מהווה נטל על הכלכלה הלבנונית וגם טומנת בחובה סכנות ביטחוניות. לא פחות חשוב מכך, היא גם עלולה לאיים על העדות השונות בגלל שרובם המוחלט של הפליטים משתייכים לעדה הסונית. אין נתונים מדויקים לגבי האוכלוסייה בלבנון שכן לא התקיים בה מפקד אוכלוסין במשך שנים, אולם ההערכות לשנת 2016 מדברות על כ-4.4 מיליון בעלי אזרחות לבנונית, ועוד 1.3 מיליון פליטים סורים וכ-450 אלף פליטים פלסטינים.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

העדות הסונית והשיעית הן המובילות וכל אחת מהן מהווה כ-33 אחוז מהאוכלוסייה. אין תשובה ברורה מי מוביל ביניהן, אך מה שברור הוא שמי שעומדת הרחק מאחור היא העדה הנוצרית-מרונית שנאמדת בכ-22 אחוז, אחרי שפעם הייתה הגדולה ביותר במדינה.

 

לנוכח החשש מהתגברות זרם הפליטים הסורים, בעדה המרונית וגם בעדה השיעית יש גורמים שמודאגים מאוד. מי שנושא את דגל המאבק נגד נוכחות הפליטים הוא שר החוץ הלבנוני ג'ובראן באסיל, מהפוליטיקאים הבולטים מהעדה הנוצרית וגיסו של נשיא לבנון, מישל עון, בן הברית של חיזבאללה. ב-2014 הוא קרא לסגור את הגבול בפני הפליטים כיוון שהדבר מהווה סכנה קיומית ואף קרא לממשלה לדון ברצינות באפשרות של גירוש הפליטים. בחיזבאללה כבר היו מי שהגדירו את נוכחות הפליטים כ"פצצת זמן מתקתקת", על רקע הטענה כי רבים מהם מזוהים עם ארגוני ג'יהאד קיצוניים בסוריה.

 

במסגרת אותה אווירה ציבורית נרשמים בלבנון לא מעט גילויי גזענות נגד אותם פליטים סורים. יש להזכיר שהסורים דווקא קיבלו בזרועות פתוחות את רבבות הלבנונים שנמלטו לסוריה במהלך מלחמת לבנון השנייה ב-2006. כעת הסורים לא ממש מוצאים את מקומם במדינה הלבנונית שמצרה את צעדיהם.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אחד הגילויים האחרונים שהפך לסוג של להיט ויראלי ברשתות החברתיות הוא סרטון שצולם באקדמיה לאמנויות בביירות. סטודנטיות מקומיות דוברות השפה הצרפתית נשאלו האם הן היו מוכנות לצאת עם סורי. "לא עם הסורי הזה שמנקה", "לא, אין לנו את אותם ערכים ואותו החינוך כדי שאוכל להרגיש שיש לנו מכנה משותף", היו חלק מהתשובות. הסרטון עורר תגובות נזעמות ברשתות החברתיות ואף גרר סרטוני תגובה של צעירים סורים שהגיבו: "מי אמר לך שאני בכלל ארצה לצאת איתך?". בעיתון הלבנוני "א-נהאר" ניסו להישאר אובייקטיבים עם הכותרת "גזענות וגזענות נגדית" לנוכח ההתכתשות הויראלית בין הצעירות הלבנוניות לצעירים הסורים.

 

בעקבות הסערה פרסמה האוניברסיטה הבהרה כי הסטודנטיות הונחו לומר את התשובות המדוברות במסגרת בדיקה שהם ערכו, שנועד לשקף עד כמה החברה הלבנונית היא גזענית. החלק השני של הבדיקה היה אמור לכלול תשובות הפוכות לגמרי, אך לנוכח ההתפתחויות החליטו באוניברסיטה לבטל את המשך הבדיקה ולהתנצל בפני כל האנשים שנפגעו.

 

בעיתוי מקרי שודר לאחרונה פרק נוטף גזענות בתוכנית פספוסים בערוץ המזוהה עם הזרם של נשיא לבנון הנוצרי, מישל עון. בפרק הראשון של העונה החדשה בתכנית "תרגיע את הלב שלך", נעשתה מתיחה לצעיר סורי שהחל לעבוד במסלול מרוצי קארטינג. לשם כך הוא היה צריך לנהוג באחת המכוניות ולשאת נשק כדי לבחון את יכולותיו, אלא שברגע שהוא יצא לדרכו הוצב בפניו מחסום ושני אנשים

 שהציגו את עצמם לכאורה מהשלטונות, ביקשו ממנו תעודה מזהה. לאחר מכן הם איימו עליו בנשק, אילצו אותו להתפשט והשפילו אותו, כי חששו לכאורה שהוא עבריין או טרוריסט. הסצנה המדוברת זכתה לתגובות רבות ונזעמות גם בתקשורת וגם ברחוב, מה שאילץ את מגיש ומנהל התכנית להתנצל על המתיחה שהרגיזה לא מעט אנשים.

 

ואם זה לא מספיק, בתחילת נובמבר הופיעה הכותרת הבאה בעיתון הלבנוני "א-נהאר": "איכות האוויר ממשיכה לרדת אחרי גל הפליטות הסורי". לכך אפשר לצרף את ההתבטאות השנויה במחלוקת של השר הלבנוני לאיכות הסביבה, מוחמד אל-משנוק: "הפליטים הסורים שינו את איכות האוויר בלבנון".

 

נראה שהפליטים הסורים לא לבד וגם פליטים פלסטינים בלבנון נמצאים על הכוונת, לפחות של השלטונות. בזמן האחרון סערה האוכלוסייה הפלסטינית בלבנון אחרי שהתברר שהשלטונות החלו לבנות גדר בטון סביב מחנה הפליטים הפלסטיני עין אל-חילווה, בדרום המדינה, שנחשב למוקד משיכה לגורמים ג'יהאדיסטים. הגדר הייתה אמורה להקיף 70 אלף פלסטינים ובחמאס כבר היה מי שכינה זאת כ"גדר הבושה". נראה כי לנוכח הלחץ שהופעל על ידי הפלסטינים גם בלבנון ומחוצה לה, השלטונות ויתרו בינתיים על הרעיון שיכול להזכיר במשהו את גדר ההפרדה בגדה המערבית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פליטים סורים בלבנון
צילום: AFP
מומלצים