שתף קטע נבחר

לקראת 2017: השינויים הצפויים בתחום המס

לא מעט שינויים בתחום המס צפויים להיכנס לתוקפם במהלך 2017 והם ישפיעו על רבים. נקודת זיכוי ללימודי מקצוע, העלאת מס על הימורים ומיסוי הכנסות גבוהות - 6 מהלכים שכדאי לכם להכיר

שנת המס 2016 עומדת להסתיים בעוד 3 שבועות, ובמסגרת חוק ההסדרים, שהדיונים בו טרם הסתיימו, צפויים להיכנס לא מעט שינויים בשנה הבאה. השינויים הללו בתחום המיסוי עתידים להשפיע על אנשים רבים - חלקם ישלמו יותר מס וחלקם פחות.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

בעזרת רו"ח רוני קיריה, שותף וראש מחלקת Deloitte Private בפירמת הייעוץ וראיית החשבון Deloitte ועו"ד הראל פרלומטר, המנהל את תחום המיסוי במשרד עורכי הדין ברנע ושות', ריכזנו עבורכם מספר שינויים משמעותיים שצפויים להיכנס לתוקף במהלך שנת 2017 וגם כמה טיפים - כיצד ניתן להפחית במקרים מסוימים את תשלום המס?

 

נקודת זיכוי למסיימי לימודי מקצוע

בהתאם להצעת חוק ההסדרים, מוצע להשוות את מעמדו של יחיד תושב ישראל אשר סיים לימודי מקצוע בישראל בהיקף של 1,700 שעות לימוד אוניברסיטאיות, למעמדו של בוגר תואר אקדמי ראשון במוסד להשכלה גבוהה.

 

עד היום, מי שסיים לימודי מקצוע היה זכאי רק למחצית נקודת זיכוי, וכעת צפוי השינוי להעניק נקודת זיכוי מלאה. אין ספק שמדובר בצעד חיובי, שכן אין להעדיף בנושא זה בוגרי אקדמיה על פני בוגרי לימודי מקצוע שאינם אקדמיים. זאת במיוחד, לאור שיעורי בעלי תארים אקדמאים בישראל, שהינם מהגבוהים ביותר בקרב מדינות ה-OECD. יצוין כי במידה ויתקבל שינוי זה, הרי שהוא יבוצע בהדרגתיות על פני 4 שנים.

 

 

העלאת המס על הכנסות מהימורים ופרסים

בהתאם לחוק ההסדרים, הוצע להעלות את שיעור המס על הכנסות מפרסים והימורים שעומד כיום על שיעור אחיד מ-30% ל-35%. עקרונית, נכון לשנת 2016, קיים פטור ממס עד לסך של 49,560 שקל (ב-2014 עמד הפטור על 60 אלף שקל), כאשר כל שקל זכייה מעבר לסכום זה מצמצם את הפטור באותו הפרש.

 

לדוגמה, אם אדם זכה ב-54,560 אלף שקל, כלומר הזכייה עולה על סך הפטור של ה-49,560 שקל ב-5,000 שקל - הפטור יקטן ב-5,000 שקל ויעמוד על 44,560 שקל בלבד. כל שקל מעבר לכך יחויב במס.

 

בדומה לכך, אם הזכייה תעמוד על 59,560 שקל (10,000 מעל הפטור), הפטור יקטן ב-10,000 שקל ויעמוד על 39,560 שקל, בעוד שיתרת הסכום חייבת במס.

 

באופן זה הפטור יתבטל אם הזכייה עולה על כ-99 אלף שקל. חשוב לציין שהפטור היחסי לא אמור להשתנות, רק שיעור המס שבשלוש שנים האחרונות עמד על 30% (לפני כן 25%) יעלה ל-35%.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

הסיבה לשינוי היא ששוק ההימורים החוקיים בישראל צמח משמעותית בשנים האחרונות וכמעט הכפיל את עצמו. בהתאם להצעת החוק, ומכיוון שהמחוקק מסתכל בצורה שלילית על שיעוריה הגבוהים של התופעה באוכלוסיות מוחלשות, יגדל שיעור המס במטרה להפחית את כדאיות ההימורים בשוק זה.

 

לטענת המחוקק גודלו היחסי של שוק ההימורים בישראל הינו מהגבוהים במדינות ה-OECD. יחד עם זאת, שיעור המס על הימורים בישראל נחשב לאחד מהגבוהים בעולם.

 

הפחתת מס שבח במכירת דירה

מס שבח הוא מס שנדרשים לשלמו כאשר מוכרים נכס, אם במהלך תקופת ההחזקה בנכס (מהקניה ועד המכירה) חלו השבחות שהביאו לעלייה בשוויו. כיום השבח הריאלי החייב במס במכירת דירת מגורים (שאינה זכאית לפטור ממס) הינו בשיעור של 25%, ממנו ניתן לקזז הוצאות שונות. על פי השינוי הצפוי, תהיה אפשרות לבחור במסלול של מס שבח בשיעור מופחת של 20%, ללא אפשרות של קיזוזים וזיכויים. המסלול יטיב עם אלה שלא היו להם הוצאות במהלך תקופת אחזקת הנכס, או לכאלה שאין להם צורך להוכיח את ההוצאות.

 

העלאת מס על הכנסות גבוהות ליחידים

נכון לשנת 2016, יחיד שהכנסתו החייבת במס עולה על 803,520 שקל, מחויב במס נוסף בשיעור 2% על ההכנסה (כולל מקורות ההכנסה כגון עסק, משכורת, דיבידנד, הכנסות משוק ההון וכדומה, למעט הכנסות חריגות). בשנת 2017 מס זה יעלה ל-3%, ויחול על הכנסה (חייבת) של 640 אלף שקל.

 

כיצד אפשר להימנע מתשלום מס על הכנסות גבוהות? כדי להימנע מתשלום מס, ניתן להקדים הכנסות או לדחות הכנסות אחרי ה-31.12.2016 כך שההכנסה החייבת תהיה נמוכה מהתקרה (בשנת 2016 כדאי שההכנסה תהיה נמוכה מסך של 803,520 שקל, ואילו בשנת 2017 כדאי שההכנסה תהיה נמוכה מסך של 640 אלף שקל).

 

הפחתת מס החברות ל-23%

בהתאם לחוק ההסדרים, מוצע להפחית את שיעור מס החברות מ-25% ל-23%. מטרת ההפחתה הינה לצורך קידום ועידוד הצמיחה במשק הישראלי. הטענה היא שככל ששיעור המס נמוך יותר, כך ההכנסה הפנויה גבוהה יותר וזו לרוב מופנית להשקעות חוזרות ולצריכה המסייעת לצמיחת המשק הישראלי.

 

ממוצע שיעור מס החברות בקרב מדינות האיחוד האירופי עומד על 22.09% וממוצע מדינות ה-OECD, בו ישראל חברה, עומד על שיעור של 24.85%.

 

"הלוואה" מהחברה תחויב במס

אחת התופעות הנפוצות בחברות היא ניצול לרעה של שיטת המיסוי במשיכות כספים או נכסים מהחברה בידי בעלי המניות של החברה, אשר משמשות את בעלי המניות ואינן מוחזרות במשך פרק זמן ארוך, ואף לעתים אינן מוחזרות בכלל.

 

המשיכות מוגדרות כ"הלוואה" אשר תוחזר בבוא היום או לאורך תקופה ארוכה, אם בכלל. ראוי לציין, כי על פי הדין הקיים, מחויב בעל המניות בגין משיכת הכספים בהכנסות ריבית רעיונית (בשנת 2016 - 3.41%) אשר אינה מרתיעה מפני משיכת הכספים ללא תשלום מס על הדיבידנד.

 

בהתאם לשינוי הצפוי, משיכת כספים בידי יחיד בעל מניות בחברה בבעלותו או קרובו, או העמדת נכסי החברה לשימושו או לשימוש קרובו, תיחשב כהכנסה מעסק, משלח יד, משכורת, דיבידנד או ממקור אחר ותחויב במס בהתאם.

 

משיכה בודדת של כספים כהלוואה לתקופה קצרה עד 90 ימים, לא תיחשב כהכנסה של בעל המניות, בתנאי שהוחזרה ולא נמשכה מחדש בתקופה של שנתיים ממועד המשיכה הקודמת.

 

עוד צפוי להיקבע כי העמדת נכס (כגון: דירה, חפצי אמנות או תכשיטים, כלי טיס וכלי שיט ועוד) לבעל המניות או לקרובו תיחשב כהכנסת בעל המניות באופן מיידי בגובה שווי השוק של הנכס, למעט במקרים בהם הנכס מהווה מלאי עסקי של החברה לתקופה שאינה עולה על 30 ימים.

 

אולם גם אחרי השינוי מתברר שבמקרים מסוימים ניתן להימנע מתשלום המס. כך במקרים בהם נכס כגון דירה משמש את בעל המניות או קרובו - ניתן להשכיר אותו לצד שלישי כדי להימנע מתשלום המס.


פורסם לראשונה 06/12/2016 07:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: איל פרידמן
רוני קיריה
צילום: איל פרידמן
צילום: נמרוד גליקמן
הראל פרלמוטר
צילום: נמרוד גליקמן
מומלצים