שתף קטע נבחר

לקראת אישור סופי: זהו מתווה הקצבאות לאנשי הקבע שיפרשו לפני הפנסיה

הוועדה המשותפת לוועדות חוץ וביטחון ולוועדת העבודה, הרווחה והבריאות אישרה לקריאה שנייה ושלישית את המתווה החדש לתשלום קצבאות גישור לחייל קבע שיפרשו לפני גיל הפנסיה. ח"כ שלח ובר-לב הגישו הסתייגויות שנדו על ידי הוועדה

מתווה חדש לתשלום קצבאות הגישור של חיילי הקבע בצה"ל בפרישתם מהשירות לפני גיל הפנסיה בצה"ל, אושר היום (ב') בתיקון חוק שירות הביטחון לקריאה שנייה ושלישית. התיקון אושר במסגרת חוק ההסדרים בוועדה משותפת לוועדות חוץ וביטחון ולוועדת העבודה, הרווחה והבריאות. התיקון מסדיר את גילאי הזכאות לקצבאות לקצינים ונגדים, שפוטרו (עקב החלטה לקצר את חוזה השירות שלהם) או פרשו מרצון ביוזמתם. מגמת המתווה היא להביא להורדה מדורגת של ההוצאה השנתית על כל קצבאות הפנסיה.

 

המודל החדש קובע את גיל הפיטורים המזכה אותם בקצבאות גישור הוא כדלהלן: לקצינים - לפחות 42 ובתנאי ששירתו לפחות 10 שנים; לנגדים - לפחות 47 או 42 בתנאים שיובאו לאישור הוועדה המשותפת בהמשך. גיל הפרישה מרצון לפני גיל הפנסיה המזכה קצינים בקצבאות אלה הוא לפחות 50 אם שירתו לפחות 25 שנים. הגיל לנגדים הוא לפחות 55, אם שירתו 25 שנים. בהחלטת הוועדה הודגש כי מכסות הפרישה השנתיות המותרות לפני גיל הפנסיה הצה"לי טרם נקבעו כי הדיון בוועדה המשותפת בנושא טרם הושלם.

 

התיקון מחייב את משרד הביטחון להגיש לשר האוצר בסוף שנת 2025 את נתוני הפרישה בפועל, ועל פיהם יבחן השר אם הממוצע של כלל הקצבאות ששולמו ב-2024 ו-2025 (קצבאות הגישור וקצבאות הפרישה בגיל החוקי) ירד מ-17,000 שקל לחודש כיום עד 13,000 שקל לחודש ב-2024, ול-12,000 שקל לחודש ב-2025. אם לא התקיימו התנאים האלה, שר האוצר יקבע הסדר חדש לתשלום קצבאות הגישור, כדי להבטיח שהממוצע של כלל הקצבאות יעמוד על 12,000 שקל לחודש החל מתחילת 2026.

 

להגברת הפיקוח קבעה הוועדה "נקודת בקרה" בפברואר 2021 – בתום התכנית הרב-שנתית "גדעון" ובמחצית הדרך ל-2025. נקבע כי שר הביטחון יגיש לוועדה המשותפת נתונים על ממוצעי כלל הקצבאות וכוח האדם בשרות הקבע, ופירוט הפעולות הננקטות לעמידה ביעדי המתווה והשלכותיו. אם הוועדה לא תשתכנע כי תנאי המתווה צפויים להתקיים, היא תדווח לשרי הביטחון והאוצר עד סוף מארס 2021, והם יציגו לה תכנית חלופית לעמידה במתווה ובהשלכותיו עד 2025.

 

הח"כים עופר שלח (יש עתיד) ועומר בר לב (המחנה הציוני) הגישו הסתייגויות להחלטה לפיהן אם יוכח ב-2021 שנוצרה חריגה משמעותית מהמתווה, תוגבל הגדלת הזכאות לקצבת גישור מעבר ל-2% עבור כל שנת שירות עד לתקרה של 8%. היועץ הכספי לרמטכ"ל, תא"ל ששון חדד שהוא גם ראש אגף התקציבים במשרד הביטחון, ביקש מהוועדה לדחות את ההסתייגויות.

 

חדד נימק את התנגדותו להסתייגויות בכך שצמצום מצבת כוח האדם בצה"ל בשל השינויים הצפויים במהלך ביצוע תכנית העבודה הרב-שנתית "גדעון", הם יביאו תחילה לגידול בהוצאה על כלל קצבאות הפרישה, ואחר כך היא תקטן. לפיכך הוא מעריך כי הנתונים שיוצגו לוועדה (ובהמשך לשר האוצר) לא בהכרח ישקפו נכונה את יכולת מערכת הביטחון לעמוד ביישום המתווה ובתוצאותיו. הוועדה דחתה את ההסתייגויות ברוב קולות ואישרה את המתווה פה אחד.

 

עם זאת, דחיית הוועדה איננה סוף פסוק בנהלי החקיקה. המילה האחרונה תהיה של מליאת הכנסת אחרי הדיון וההצבעות בקריאה השנייה בכל ההסתייגויות לתיקוני חוק ההסדרים שהוגשו או נדחו בוועדות, לפני אישורו הסופי של החוק כולו בקריאה השלישית המתוכננת לקראת סוף החודש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים