שתף קטע נבחר

ה"לא" של איטליה - המבחן של אירופה

בפעם השנייה תוך חצי שנה נכשל מנהיג אירופי בכיר במשאל עם ומתפטר. הלאומנים ברחבי היבשת הגדירו את ההתנגדות באיטליה לרפורמות של ראש הממשלה כמרד באיחוד האירופי. אחרים אומרים שבניגוד ל"ברקזיט" האיטלקים רוצים להישאר באיחוד. כך או כך אין ספק מי המרוויחים הגדולים, לקראת שנה של מערכות בחירות ביבשת

ברחבי אירופה הדהדה אתמול (ב') קריאת ה"לא" המוחצת ששלחו האיטלקים לעברו של מתיאו רנצי במשאל העם. אתמול, כפי שהבטיח לעשות אם יפסיד, הגיש רנצי את התפטרותו לנשיא סרג'יו מטרלה. הנשיא דחה את ההתפטרות וביקש מרנצי להישאר עד להעברת התקציב בפרלמנט בימים הקרובים.

 

בקרב מפלגות לאומניות ואירו-סקפטיות ברחבי היבשת מתארים את ההתנגדות לצעדי הרפורמה בחוקה האיטלקית כמרד של ממש באיחוד האירופי. אחרים מסתמכים על סקרים שמראים שרוב האיטלקים רוצים להישאר באיחוד האירופי ועם מטבע האירו. כך או כך נראה שהתוצאות משקפות את התקופה שבה מתקשים מנהיגי היבשת לבלום את הגל שהחל בצרות הכלכליות מבית, והמשיך ב"ברקזיט" בבריטניה ובבחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארצות הברית.

רנצי, מרקל, הולנד, אובמה וקמרון בוועידה בחודש אפריל בגרמניה. בשנה הבאה רק מרקל תישאר (אם תנצח בבחירות) (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
רנצי, מרקל, הולנד, אובמה וקמרון בוועידה בחודש אפריל בגרמניה. בשנה הבאה רק מרקל תישאר (אם תנצח בבחירות)(צילום: gettyimages)

מתיאו רנצי המתפטר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מתיאו רנצי המתפטר(צילום: EPA)
אחרי שדיוויד קמרון נכשל בהצבעה על ההישארות באיחוד האירופי זו הפעם השנייה בחצי השנה האחרונה שמנהיג של מדינה גדולה באיחוד האירופי קושר את גורלו למשאל העם ומפסיד. בניגוד להחלטת הבריטים להיפרד מהאיחוד האירופי, ולניצחון המפתיע של טראמפ, כאן הסוקרים ראו את זה מגיע. כולם ניבאו לרנצי כישלון במשאל העם.

 

ההפסד של רנצי נובע בין השאר מהקריאה של מפלגות לאומניות ואנטי-ממסדיות להצביע נגד הצעדים שהציע ליציבות שלטונית. ההחלטה שלו ללכת למשאל עם נחשבה עוד לפני התוצאות לטעות קריטית. "הוא תמיד ייזכר כראש ממשלה שלקח את התפקיד באמצעות הפיכה מפלגתית והכריז על משאל עם, במדינה שמתקשה לצאת ממיתון עמוק", אמר הפרשן הפוליטי ניקולס ספירו.

 

המרוויחות הגדולות ממפלתו של ראש הממשלה שמגיע ממחנה השמאל הן תנועת "חמשת הכוכבים" האנטי-ממסדית שמתנגדת לאיחוד האירופי, והמפלגה הלאומנית "הליגה הצפונית". המסר ששולחות שתי המפלגות ברור: אם ההתנגדות לאיחוד האירופי ולממסד יכולה להפיל את ראש הממשלה היא תוכל גם להוציא את איטליה מהאיחוד האירופי. בפה גרילו, שעומד בראש תנועת "חמשת הכוכבים", קרא לקיים בחירות בהקדם.

פעם קומיקאי, בעתיד ראש ממשלה? בפה גרילו, מנהיג "חמשת הכוכבים"  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פעם קומיקאי, בעתיד ראש ממשלה? בפה גרילו, מנהיג "חמשת הכוכבים" (צילום: EPA)

מחנה "לא" באיטליה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחנה "לא" באיטליה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
  

בחודש מרס הקרוב יתכנסו מנהיגי האיחוד האירופי ברומא, לרגל יום השנה ה-60 לחתימה על הסכם רומא שהביא להקמת הגוש האירופי המשותף. מנהיגי אירופה הבטיחו לחשוף בכינוס את חזון ה"פוסט-ברקזיט" שלהם עבור האיחוד האירופי. מי ינחה את הכינוס אחרי התפטרותו של רנצי? לא ברור.

 

איטליה מתווספת לרשימת החברות באיחוד האירופי שיהיו טרודות במדיניות פנים ב-2017. בשנה הבאה ילכו ההולנדים, הצרפתים והגרמנים להצביע בבחירות. באפריל ייערך הסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות צרפת. ההצבעה במשאל העם באיטליה שולחת מסר לרפורמיסטים ביבשת, בהם המועמד המוביל בצרפת פרנסואה פיון.

 

איש הימין השמרן הבטיח לא פחות מחמישה משאלי עם כדי לקדם את סדר היום שלו אם ייבחר לנשיא. "הבחירות בצרפת יהיו מבחן קריטי לאירופה", אמר הפרשן דומיניק מויסי. "כדי לנצח את לה פן, פיון יצטרך ללכת יותר למרכז. הוא יצטרך 'למהול קצת' את היין המסורתי שלו".

 

 

 

 

לה פן מברכת את הלאומנים באיטליה: "העם התנגד לאיחוד האירופי"

"האיטלקים התנגדו לרנצי ולאיחוד האירופי", כתבה בטוויטר מרין לה פן, מנהיגת מפלגת הימין הקיצוני "החזית הלאומית" בצרפת. היא הקדישה את הניצחון למתיאו סלביני, ראש מפלגת "החזית הלאומית", וכתבה: "כל הכבוד לחברנו מתיאו סלביני על ניצחונו. אנחנו חייבים להקשיב לרצון של האיטלקים לחופש ולהגנה על האומות". נייג'ל פראג', ראש מפלגת העצמאות הבריטית (UKIP) לשעבר, גם כן מפלגה הידועה בהתנגדותה לאיחוד, אמר: "ההצבעה נראית לי יותר על האירו מאשר על שינוי חוקתי".

מרין לה פן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מרין לה פן(צילום: MCT)
  

רנצי הפסיד במשאל עם ימים ספורים אחרי שנשיא צרפת פרנסואה הולנד, נשיא מאוד לא פופולרי ואיש שמאל כמו רנצי, הודיע כי לא יתמודד על כהונה נוספת. הולנד שלח היום את "אהדתו" לרנצי אחרי ההפסד. בקרב שאר בעלי בריתו הורגשה היום אכזבה גדולה. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה כי היא עצובה בעקבות התוצאות. "התאכזבתי לשמוע שמשאל העם באיטליה לא

הסתיים כפי שראש הממשלה רצה, כי תמיד תמכתו בצעדי הרפורמה שלו. בוודאי שצריך לכבד את ההחלטה של האיטלקים".

 

דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט אמר כי הנשיא ברק אובמה קיווה שהאיטלקים יצביעו בעד הרפורמה של רנצי, והדגיש כי לא צריך להתייחס להכרעת משאל העם כדבר שישפיע על המפה הפוליטית באירופה.

 

לפני התוצאות באיטליה עוד נשמו לרווחה במוסדות האיחוד האירופי, אחרי שבאוסטריה מועמד הימין הקיצוני לנשיאות נורברט הופר הפסיד למועמד העצמאי אלכסנדר ון דר בלן, איש שמאל.


פורסם לראשונה 05/12/2016 23:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים