שתף קטע נבחר

"מוסדות החינוך בגבול עזה לא מספיק ממוגנים"

המבקר מתח ביקורת על טיפול הממשלה בעורף במהלך צוק איתן, בעוטף עזה אמרו כי מאז הושלמו רוב החוסרים ונקבעה תוכנית לפינוי בחירום - אך יש עדיין פערים: "סומכים על המדינה שתשלים מיגון חדשני נגד מנהרות וחדירה תת-קרקעית"

דו"ח מבקר המדינה שפורסם היום (ג') ומתח ביקורת קשה על טיפול הממשלה בעורף בזמן מבצע צוק איתן, העסיק רבים ביישובי הדרום בכלל וביישובי עוטף עזה בפרט, אשר אליהם מתייחס הפרק על פינוי האוכלוסייה שנעשה בצורה כושלת. ביישובים לא הופתעו מממצאי הדו"ח, שמרביתם כבר אינם רלוונטיים שכן כיום קיימת תוכנית סדורה שלפיה כל יישוב בעוטף יודע לאן יתפנה אם יידרש לכך בסבב הלחימה הבא.

 

בנוסף, מרבית פערי המיגון שאליהם מתייחס המבקר בדו"ח הושלמו בשנתיים האחרונות, כך שכיום כל בתי האב ומבני ציבור בעוטף עזה ממוגנים בצורה מוחלטת.

תרגיל ה"חדירה של חמאס", הבוקר בעוטף (צילום: בראל אפריים) (צילום: בראל אפריים)
תרגיל ה"חדירה של חמאס", הבוקר בעוטף(צילום: בראל אפריים)

האוכלוסייה למודת העימותים מול חמאס נערכת לאפשרות של הסלמה נוספת בעתיד. הבוקר ערך צה"ל יחד עם הרשויות המקומיות בעוטף עזה תרגיל גדול שדימה תרחישים שונים שבהם חדרו מחבלי חמאס מתחת לקרקע, מהים ומהאוויר. בתרגיל הם הצטרכו לעבור במהירות ממצב שגרה למצב חירום ולהפעיל את המערכות החיוניות לטיפול בתושבים.

 

ראש מועצת שער הנגב, אלון שוסטר: "תושבי עוטף עזה, ובפרט תושבים ביישובים הסמוכים לגדר, מחכים כבר מ-2009 לתוכנית פינוי שתיתן מענה לצרכים הקהילתיים ותאפשר שגרת חיים חלופית בעת חירום מתמשך. אמנם מאז צוק איתן גובשה מדיניות כזאת, אבל על מנת שתוכל לעמוד כחלופה אמיתית וראויה לתושבים בזמן מלחמה, יש לסנכרן אותה מול כל המשרדים והגורמים המעורבים.

 

"בכל הקשור למיגון, אנחנו סומכים על המדינה, שמשקיעה המון מחשבה ומשאבים, שהיא תדע לסיים את התהליך במלואו. בין שזה מיגון מעונות היום שעדיין לא הושלם במקצת מהיישובים, ובין שזה מיגון חדשני נגד מנהרות וחדירות תת-קרקעיות. אין מקום לפוליטיקה בכל הקשור במיגון ושמירה על חיי התושבים. אנחנו בטוחים שמסקנות דו"ח המבקר ייושמו במלואן ובמהרה".

ירי פצמ"רים מעזה. ארכיון (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
ירי פצמ"רים מעזה. ארכיון(צילום: איי אף פי)

מקווים לטיפול באיום המנהרות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מקווים לטיפול באיום המנהרות(צילום: רויטרס)

ראש מועצת מרחבים, שי חג'ג': "דו"ח המבקר לא התייחס לפינוי אוכלוסייה ותיקה מהיישובים שלא מוגדרים 'עוטף'. לוותיקים אין את היכולת להתפנות בעצמם והם גרים בבתים שנבנו עם קום המדינה, ללא מיגון. ביישובים שלנו, הממוקמים סמוך לגבול העוטף, עד שבעה קילומטרים ולאורך הציר לבאר שבע,

התפוצצו מאות טילים ביום בזמן הלחימה".

 

ראש המועצה האזורית שדות נגב, תמיר עידאן: "יש פער במיגון מוסדות החינוך ביישובי העורף (מעבר ל-7 ק"מ), אשר לעתים אינו תקני או לא תואם את מספר הילדים בפועל. הדו"ח שהגיש היום מבקר המדינה הוא חשוב והוא מעלה סוגיות מהותיות שבהן יש לטפל בהקדם".

 

ח"כ חיים ילין (יש עתיד), תושב נחל עוז שבזמן צוק איתן כיהן כראש מועצת אשכול: "מיליוני שקלים עמדו לרשות שר הביטחון והשר להגנת העורף לצורך מיגון תושבי העוטף, אך אלו בחרו במלחמות אגו ופוליטיקה ולא בשמירה על חיי התושבים וטיפול בפערי המיגון שהיו דרושים להבטחת שלומם של האזרחים. תושבי העוטף ממשיכים לחיות מאז המבצע תחת איום מתמיד של טרור, אבל לא נעשה שום צעד מדיני כדי להרחיק את הסבב הבא. מדובר במחדל. המבצע הבא יהיה קשה מקודמיו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
ירי פצמ"רים בצוק איתן
צילום: איי אף פי
מומלצים