שתף קטע נבחר

היום 75 שנה לפרל הרבור: עדיין מזהים גופות

יותר מ-2,400 חיילים אמריקנים נהרגו במתקפת הפתע היפנית במלחמת העולם השנייה, ורבים מהם מוגדרים נעדרים. ההתקדמות בחקר ה-DNA מאפשרת לזהותם עשרות שנים אחרי שנשרפו למוות וטבעו - ולערוך להם הלוויה צבאית

75 שנים אחרי מתקפת הפתע של יפן בפרל הרבור שבה נהרגו 2,403 אמריקנים, קבוצה של מדענים בהוואי עדיין מנסה לזהות את שרידי ההרוגים. תערובת של גולגולות, עצמות ושיניים שבשנים שאחרי המתקפה ההרסנית נקבע כי לא ניתן להחליט בוודאות למי הן שייכות - מקושרות כעת למלחים ונחתים נעדרים הודות להתקדמות שחלה בחקר ה-DNA.

 

בשנה שעברה הורה הפנטגון להוציא מהקבר את שרידי גופותיהם של 388 אמריקנים שנהרגו על אוניית המלחמה USS Oklahoma, שנפגעה מטילי טורפדו רבים והתהפכה בפרל הרבור. מאות גברים נלכדו בתוכה. במתקפה, שאירעה ב-7 בדצמבר 1941, הוטבעו ארבע אוניות מלחמה ועוד ארבע ניזוקו. מאות נחתים ומלחים טבעו עם אוניותיהם, ואחרים נשרפו למוות בפיצוצים ובשריפות ונפגעו קשה כל כך שלא ניתן היה לזהותם.

אוניית הקרב "אוקלהומה" שוקעת אחרי הפגיעה (צילום: AP) (צילום: AP)
אוניית הקרב "אוקלהומה" שוקעת אחרי הפגיעה(צילום: AP)

בהנחיית הפנטגון, השרידים הבלתי-מזוהים מוצאים כעת מבית העלמין הלאומי של האוקיינוס השקט לזכר הנופלים בהונולולו, המקום שבו הם נטמנו בקברי אחים, ומועברים לסוכנות של משרד ההגנה האחראית לאיסוף מידע על שבויים ונעדרים. מומחי שיניים, טכנאים ואנתרופולוגים של הסוכנות עמלים על זיהוי השרידים. בשנה האחרונה לבדה הם הצליחו לפענח 53 מקרים.

 

"יש לנו זיהוי מוצלח כמעט מדי יום", מספרת דברה זיני, אנתרופולוגית פורנזית ומנהלת המעבדה. רבות מהעצמות השתמרו היטב אף שבמשך עשרות שנים הן היו מתחת לאדמה או במשך חודשים או שנים הן היו במים. לדברי זיני, הסיבה לכך היא דליפות השמן והדלק הגדולות מאוניות הקרב שהוטבעו. החומר שדלף, היא מסבירה, נספג בשרידי השלדים ושימר אותם היטב על-ידי כך שמנע התפתחות של בקטריות. "הליכי ההפקה של ה-DNA מוצלחים מאוד", היא מעידה.

 

הזיהוי האחרון של הרוג מהאונייה "אוקלהומה" שעליו הכריזו החוקרים הוא זה של שרידי הנחת ג'ים ג'ונסטון, בן 23 מווסון שבמיסיסיפי. בדיקת DNA קשרה את שרידי גופתו לשני אחייניו, וגם השוואות שיניים סייעו בזיהוי.

 

בדיקות DNA מלמדות שבארונות המתים של הרוגי "אוקלהומה" מוחזקים שרידיהם של עשרות גברים. עצמותיהם עורבבו בעבר אלה באלה על-ידי מדענים בעלי כוונות טובות שסידרו את העצמות לפי סוגים. גם האוקיינוס היה אחראי לערבוב: ארה"ב הצליחה להתחיל את פעולות החילוץ מהאונייה "אוקלהומה" רק בקיץ שאחרי המתקפה, ועד אז מגופותיהם של המלחים בה כבר נותרו עצמות בלבד.

חילוץ חיילים מהאונייה "West Virginia" אחרי המתקפה (צילום: AP) (צילום: AP)
חילוץ חיילים מהאונייה "West Virginia" אחרי המתקפה(צילום: AP)

רק האונייה USS Arizona ספגה פגיעה קשה יותר מ"אוקלהומה" – 1,177 מלחים ונחתים נהרגו על סיפונה. האונייה שוכנת עד היום במקום שבו היא טבעה, ומשמשת אנדרטה לאומית.

 

בסוף אוקטובר אישר הפנטגון לפתוח 34 קברים של הרוגי האונייה USS West Virginia כדי לזהות את שרידי הגופות. קרובי משפחה וצאצאים של הנעדרים סיפקו דגימות DNA במקרים רבים כדי לאפשר למדענים למצוא התאמות גנאולוגיות ולאפשר לשרידים שבעבר תויגו כ"בלתי-ידועים" להישלח סוף-סוף הביתה.

 

חיילים הרוגים שמזוהים סוף-סוף זוכים להלוויות צבאיות לפי כל כללי הטקס. ג'ונסטון, למשל, נטמן אתמול בעיר הולדתו. "אף שזה קרה לפני 75 שנה – זה עדיין לא נגמר", אומרת דוברת המחלקה לשבויים ונעדרים בפנטגון, נטשה ווגונר. "75 שנה אחרי המתקפה אנחנו עדיין מזהים את האלמונים ועדיין מנסים לפתור את כל הדברים שקרו".

 

הפרויקט של הסוכנות בפרל הרבור הוא רק חלק מתוכנית נרחבת ויקרה של צבא ארה"ב שמטרתה לנסות לזהות את מי שנותרו נעדרים שנים אחרי הקרבות והאירועים הצבאיים שבהם היו מעורבים, אפילו במלחמת העולם השנייה. הפנטגון אפילו שולח מדי שנה צוותי רפואה משפטית לאתרי התרסקות מבודדים באוקיינוס השקט כדי לחפש שרידים של אנשי צוות אוויר. בשנה שעברה זוהו ונשלחו לארה"ב שרידי גופותיהם של שלושה אנשי צוות אוויר אמריקנים שהתרסקו במלזיה זמן קצר לאחר המלחמה.

 

יותר מ-400,000 חיילים אמריקנים נהרגו במלחמת העולם השנייה. 73,117 מהם עדיין נעדרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
דליפות השמן והדלק עזרו לעצמות להשתמר
צילום: AP
מומלצים