שתף קטע נבחר

"טיפשה חסרת אחריות": הסיבות להדחת נשיאת דרום קוריאה

התנהלות מטופשת וחסרת אחריות הוציאה את העם הדרום קוריאני לרחובות בקריאות להתפטרות הנשיאה המכהנת, פארק ג'ן-הייאה. היועצת הרוחנית שהפכה למושכת החוטים העיקרית והשחיתות שתקפה בשרי השלטון הן רק חלק מהצרות שהתפשטו במדינה האסייתית. מה יהיה גורלה של הרפובליקה וכיצד ניתן בכל זאת לנהל עסקים עם הכלכלה המטלטלת? התשובות בפנים

מדי יום ולילה עומדים אלפי דרום קוריאנים בבירה סיאול ובערים אחרות בקור מקפיא של חודש דצמבר, נושאים שלטים, מכים בתופים וקוראים בקצב קריאות נגד הנשיאה פארק ג'ן-הייאה ונגד השחיתות. ביום השיא נספרו קרוב ל-2.5 מיליון איש ברחבי המדינה ואתמול נפל דבר - נשיאת דרום קוריאה הודחה.

 

כתבות נוספות מאת טל רשף

 

מנכ"ל חברת היעוץ יונאקו, הפועלת בקוריאה מעל עשור, איציק יונה, הצטרף לאחת מאותן הפגנות ויודע לספר כי האנשים זועמים ומתוסכלים. הם דורשים את הסתלקות פארק מתפקידה, אך מבטאים את זאת בסדר וארגון מופתיים, בלי גילויי אלימות, מכבדים את אנשי הבטחון ואף משאירים בתום ההפגנה אנשים שתפקידם לאסוף את הפסולת ולהחזיר את אתר ההפגנה לקדמותו.

 

אגב, זאת לא הפעם הראשונה שדרום קוריאה נתקלת בשחיתות, והפעם הרקע למחאה, איך לומר, די מביך עבור המדינה המצליחה שהצמיחה הזדמנויות כלכליות רבות כל כך בשנים האחרונות. חברה קרובה של הנשיאה, הגברת צ'וי סון סיל, אשת אמון ויועצת רוחנית הצליחה להפוך למושכת החוטים העיקרית בפעילות המימשל של האזרחית מספר אחד בדרום קוריאה. תחקירים העלו כי היא עברה על תכתובות רשמיות של הנשיאה, למרות שאין לה כל תפקיד רשמי או סיווג בטחוני, הכתיבה כיצד לענות במכתבים, כתבה לנשיאה נאומים, הגדירה אילו פרוייקטים יושקו ויקודמו ופעלה למען חברות ענק דרום קוריאניות תמורת תשלומים נדיבים.

נשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן הייאה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן הייאה(צילום: EPA)
 

לעת עתה אין ראיות לכך שגם הנשיאה עצמה, הגברת פארק, נגועה בשחיתות, למרות שעיתונאים, אנשי אופוזיציה וחוקרי משטרה רבים עסוקים בחיפוש אחרי עדויות כאלה. למעשה, פארק מואשמת בהתנהלות גרועה, חסרת אחריות ומטופשת. כן, מיליונים יצאו לרחובות לדרוש את הסתלקותה משום שהיא נתפשת בעיניהם כטיפשה ולא ראויה, וזה מרתיח את דמם של אזרחי המדינה.

 

סקרי דעת הקהל האחרונים לפני ההבצעה הצביעו על כך שהיא קיבלה תמיכה של 4% בלבד מציבור המצביעים, הנתון הנמוך ביותר אי פעם בתולדות המדינה הזאת, ויש גם מי ששאל את עצמו מי לכל הרוחות הם הקוריאנים, אותם ארבעה אחוז, שעדיין תומכים בה, והאם זה בכלל אפשרי. היא ספגה ביקורת מהאופוזיציה וממפלגתה שלה גם יחד, חלק ניכר מהעוזרים שלה והשרים ששירתו תחתיה נעצרו או זומנו לחקירה, כי נראה שמעגל מקבלי טובות ההנאה בזכות הגברת צ'וי היה רחב ביותר ובכיר ביותר, וההדחה שלה מעידה על כך שהקריירה הפוליטית שלה הגיעה אל סופה.

 

משהותו במדינה, יונה סיפר כי בשיחות עם חברים ואנשי עסקים הוא שומע ביטויים דוגמת "איום", "נורא" ו-"אתה לא שומע מה קורה?". האם הם יודעים להסביר  את עוצמת התגובות וההפגנות הגבוהה אפילו יותר מאשר נשיאים קודמים שהואשמו בשחיתות ישירה? יתכן ולעובדת היותה אישה ישנה השפעה כלשהי. למרות שלמעלה מ-50% מהאוכלוסייה הם נשים, במעגל העבודה הן מהוות רק 37% ובקרב המנהלים זה כבר יורד ל-10%. במקומות רבים בעולם נדרשות נשים להוכיח את עצמן יותר מאשר הגברים, ובמדינה שמרנית ושוביניסטית כמו קוריאה זה נכון במיוחד. כאשר אישה נכשלת, התגובה פחות סלחנית מאשר לגבר שסרח.

מחאה ברחובות סיאול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מחאה ברחובות סיאול(צילום: EPA)
 

אפשר להניח, כי גם היותה בתו של הרודן האחרון שהיה לדרום קוריאה, לפני המעבר לדמוקרטיה, לא מיטיבה עימה. מר פארק נשאר בתודעת אנשים רבים כסימבול לימים חשוכים בהם תומכי דמוקרטיה הושלכו לכלא ונחקרו במרתפים. אנשים המתינו בסיבוב על מנת לסגור חשבון עם בתו, וזאת בחוסר האחריות שלה נתנה להם את ההזדמנות לעשות זאת.

 

חוסר יוזמה כלכלית

הנשיאה מבינה כי דרכה הסתיימה והיא מחפשת כיצד לפרוש מתפקידה בשקט ולהציל מעט מהכבוד שעוד נותר לה. מתנגדיה מבקשים להדיח אותה בקול תרועה רמה שתהווה "זובור" נאה לבתו של הרודן שעשתה מהם צחוק בהתנהלותה קלת הדעת. אבל תהליך כזה עלול להימשך זמן רב עקב המגבלות הקבועות בחוק הדרום קוריאני.

 

במקרה הטוב יוחלט באמצע חודש ינואר מה יהיה התהליך שיתרחש, ורק אז הוא יתחיל להתגלגל. בנתונים בירוקרטיים כאלה או אחרים הוא עלול להימשך אפילו עד תום כהונתה הצפויה לקראת סוף השנה הבאה.

 

בין הנפגעים העיקריים מהתנהלות הנשיאה היא כלכלת המדינה. הגברת פארק נבחרה על בסיס הבטחות לדאוג לחלשים בחברה, להעלות את התעסוקה ולהילחם בשחיתות. כן, בדיוק, להילחם בשחיתות ובכוח העצום שבידי אנשי העסקים הפועלים בדרום קוריאה ולמעשה לא פעם גם מנהלים אותה. פארק כצפוי כבר לא תעשה זאת, גם אם היא תפרוש בקרוב וגם אם תישאר בתפקידה.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

פארק היא חסרת מקורות כח, אין תמיכה בבית הנבחרים לאף יוזמה שהיא תיקח. עוזריה ושריה עסוקים בתחנות המשטרה במשימות דחופות מבחינתם. דרום קוריאה נתונה כיום בחוסר יוזמה כלכלית עד שיעלה נשיא חדש, ואיש אינו יודע מתי זה יקרה.


 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אמפתיה ונאמנות עסקית

למדינה האסייתית לא חסרים אתגרים שדורשים מענה. ישנו חוב עצום ומצטבר של משקי הבית שמאיים על המגזר הפיננסי והעסקים הקטנים, קרנות הפנסיה שלה בבעיה עקב הזדקנות האוכלוסייה, עליית כוחם של התאגידים מחבלת בתחרות במשק, בל נשכח את האיומים של השכנה מצפון ומעל לכל היא נתקלת באותה בעיה שבה נתקלות טייוואן, יפן, ארה"ב והאיחוד האירופי ובעצם כל מדינות השפע בשנים האחרונות - ירידה ביצוא.

 

דרום קוריאה נמצאת בבעיה כלכלית גוברת וזה צריך להילקח בחשבון על ידי מי שפועל או רוצה לפעול מולה. אמנם היא עדיין מעצמה תעשייתית, וצפויה להישאר כזאת עוד זמן רב, בכל זאת יש בידי אזרחיה כח קניה עצום והחברות הפועלות בה מגלגלות פעילות אדירת מימדים בשוקי העולם, אך בחודשים הקרובים כל אלה יהיו נתונים לחוסר בהירות - מצב בו איש לא יודע מה ילד יום. כעיקרון, מנהלים זהירים מעדיפים להימנע מלקחת יוזמות, ותרבות הניהול של קוריאה, זהירה מאוד מאוד.

 

זה שפועל מול דרום קוריאה צריך לקחת בחשבון שבזמן הקרוב לא תהינה הזמנות ויוזמות חדשות, אלא תחזוקה של הפעילות הקיימת וביצוע משימות דחופות. לכן, כדאי לנצל את הזמן על מנת להשקיע בטיפוח הקשר עם אלה שבצד השני של היבשת, לתת להם אמפתיה בשעה לא פשוטה זאת, להוכיח נאמנות עסקית גם כאשר יש חוסר בהירות וירידה בפעילות, ובעצם המשמעות של כל אלה היא להשקיע לטפח את הקשר לקראת היום בו יעלה נשיא חדש ודברים יתחילו לזוז שוב.

 

 

 

הכותב, יועץ עסקי ובין תרבותי לשוקי מזרח אסיה, מכשיר עובדים ומאמן מנהלים לפעילות בדרום קוריאה , מאמן מנהלים ומעביר סדנאות לפעילות בשווקים מתעוררים בחברות ישראליות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים